Rusia lui Putin, în tangaj economic: joaca cu cifrele din buget acoperă frânarea economică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Deşi preşedintele Vladimir Putin a cerut economiei sale să crească mai mult decât media economiei globale, iată că ceea ce era să se întâmple, s-a întâmplat: nici măcar economia Rusiei nu-l mai ascultă pe ţar!

Aventurile militariste peste tot în lume, programul de achiziţii militare excesiv, frizând cursa înarmărilor şi tăierile radicale de la bugetele de creştere – educaţie, sănătate şi investiţii – au dus la situaţia curentă, când economia rusă a frânat până la podea.

Mai întâi au venit veştile bune. În 23 decembrie 2018, Putin a schimbat şeful agenţiei de statistică Rosstat, numindu-l pe Pavel Malkov ca şef, iar această schimbare s-a tradus într-o revizuire extrem de optimistă a cifrelor şi realizărilor economice pe anul trecut. Practic, economia Rusiei a crescut anul trecut cu 2,3% (tot sub media anuală globală) pe seama unor explicaţii pe care nu numai economiştii din preajma lui Putin, dar nici măcar ministrul rus al Economiei, Maxim Oreshkin, nu le crede şi nu le poate apăra.

Nici măcar componenta tehnocratică, tânără şi bine pregătită, a executivului rus nu crede în aceste poveşti. Mai mult, Ministrul Economiei susţine – fără a contrazice direct datele statistice, Autoritatea de statistică Rosstat fiind o agenţie formal în subordinea sa – că creşterea anunţată de 2,3% anul trecut nu se va regăsi în acest an. Cifra oficială anunţată este, pentru 2019, de 1,3% creştere economică, un nivel chiar sub cel exprimat prin consens şi cu argumente economice serioase de către agenţia internaţională de presă specializată la nivel economic, Bloomberg.

De unde atunci saltul acesta fantastic care a adus sume atât de importante în bugetul de anul trecut al Rusiei? Şi aici explicaţiile sunt dubitabile, dar se bazează pe câteva fenomene şi acţiuni concrete. Este vorba, în primul rând de creşteri de încasări la construcţii, la încasări din petrol şi gaze şi la încasări din turism şi servicii. Or în fiecare caz în parte, explicaţiile sunt profund nesustenabile şi nu au cum să se reproducă în acest an.

Astfel, principala creştere din construcţii vine de la darea în folosinţă, la începutul acestei luni, a construcţiei uzinei de producţie de gaz natural lichefiat-LNG din câmpul Yamal. Nu se ştie prin ce inginerie de interpretare această construcţie inaugurată în urmă cu câteva zile se regăseşte la bilanţul execuţiei bugetare de anul trecut, dar creşterea a fost calificată drept nesustenabilă chiar de către ministrul rus al Economiei, pentru că nici o capacitate de producţie de acest nivel nu e în curs şi nu se va termina aproape de anul 2019.

În al doilea rând, sumele au crescut vertiginos faţă de previziuni la vânzările de petrol şi gaze. La nivelul producţiei de petrol, e vorba despre o pauză în acordul Rusia-OPEC care limita producţie de petrol pentru a menţine preţurile, pauză intervenită în a doua parte a anului 2018, care a ridicat producţia la 11,45 milioane barili de petrol pe zi. Cum un nou acord a intrat în vigoare în ianuarie 2019, acest surplus a dispărut, chiar dacă se aşteaptă o revenire a preţului barilului de petrol.

La nivelul producţiei de gaz, proiectul Yamal a adus o creştere de 70,1%, o creştere de 10 ori mai mare decât anul anterior. E adevărat că vorbim despre preţuri distincte ale barilului de petrol, care e legat de preţul la exportul de gaz, dar anul acesta nu există nici o posibilitate de creştere similară. În plus, cel de-al treilea domeniu al creşterilor relevante este turismul şi serviciile, al căror încasări au crescut cu 6,1% respectiv 6,3% faţă de 2017, o creştere dublă faţă de cea din 2017 faţă de 2016, pe seama Campionatului Mondial de fotbal care s-a desfăşurat în Rusia, cu 3,4 milioane de turişti – fani ai echipelor. Aceste încasări nu se vor mai regăsi în acest an în statitici şi nici un eveniment similar nu se va desfăşura anul acesta sau în viitorul previzibil. Deci hotelurile şi restaurantele nu vor mai putea adăuga asemenea creşteri, din contra.

Deşi anunţă că nu va intra într-o cursă a înarmărilor, Rusia e pe punctul de a se îneca economic, deja gâfâie, mai ales că sancţiunile se adâncesc şi se înăspresc dramatic în Congresul American chiar zilele astea.

Pe de altă parte, pentru populaţie, veştile sunt extrem de proaste: veniturile reale au scăzut cu 0.2% în 2018, chiar potrivit Rosstat. Asta în timp ce consumurile casnice au crescut cu 2,2%, majoritatea pe credit. Pentru că anul 2018, pe fondul încrederii date de economia susţinută de procese distincte şi unice, a dus şi la creşterea creditelor pentru persoane fizice cu 22,4% în 2018, potrivit Băncii Centrale a Rusiei, un salt record care nu mai are precedent din 2014.

Cert este că aceste surse întâmplătoare ale creşterii economice din anul trecut, departe de cifra de 2,3% anunţată de optimistul Rosstat, nu se mai regăsesc în anul curent. Din contra, economia rusă e în frânare bruscă, şi cu presiuni de a aduce pe teren, în Siria - acolo unde se anunţă retragerea trupelor americane, a unor noi contingente armate. Pe teren, lucrurile sunt complicate, iar Moscova a rămas cu complexitatea nebuniei gestionării crizei siriene în braţe, iar perspectiva retragerii americane din Afganistan e tot mai costisitoare pentru trupele ruse, pe care Moscova trebuie să le disloce la frontiera sudică a Asiei Centrale, pentru a evita importul de radicalism şi terorism islamic, dar şi trafic de droguri în Federaţia Rusă.

Suntem în situaţia cea mai complicată şi care reclamă fonduri noi de la bugetul rus pentru cheltuieli. Deja investiţiile în Apărare reclamă noi resurse, la solicitarea lui Vladimir Putin, pentru a pregăti rachete cu rază medie, după retragerea SUA din Tratatul INF – al forţelor cu rază medie în Europa. În plus, sistemele de rachete pentru forţele aeriene Kinjal trebuie testate, iar varianta terestră va reclama noi fonduri. Asta fără să vorbim de cercetarea pe rachetele hipersonice, acolo unde Rusia încearcă să ţină pasul cu SUA şi China. Deşi anunţă că nu va intra într-o cursă a înarmărilor, Rusia e pe punctul de a se îneca economic, deja gâfâie, mai ales că sancţiunile se adâncesc şi se înăspresc dramatic în Congresul American chiar zilele astea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite