Putin acuză Turcia de colaborare cu Statul Islamic: „Au doborât avionul pentru a le proteja contrabanda cu petrol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a continuat discursul acuzator la adresa Turciei şi în cadrul conferinţei COP21. Liderul de la Kremlin susţine că Rusia deţine informaţii care arată că doborârea avionului Su-24 de săptămâna trecută a avut drept scop protejarea contrabandei cu petrol dintre Siria şi Turcia, relatează Reuters.

„Am primit informaţii adiţionale care confirmă că petrol din Statul Islamic... ajunge pe teritoriul Turciei”, a declarat Putin, luni, jurnaliştilor prezenţi la conferinţa pe tema schimbărilor climatice, desfăşurată la Paris. Liderul rus a adăugat că nu a vorbit cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, deşi acesta este şi el prezent la conferinţa ONU.

Erdogan a negat acuzaţiile şi a spus că va demisiona dacă aceste informaţii ajung să fie confirmate, conform Russia Today.

„Nu suntem atât de necinstiţi încât să cumpărăm petrol de la terorişti”, a declarat şeful statului turc, conform TASS. „Dacă se va dovedi că, de fapt, am făcut asa, voi demisiona. Dacă există dovezi în acest sens, atunci să ni le prezinte, (le) vom lua în considerare” a adăugat Erdogan, precizând că ţările din care importă Rusia petrol sunt „cunoscute tuturor”.

„Regimul fără vize dintre Rusia şi Turcia a permis teroriştilor să circule liber”

Vladimir Putin a vorbit şi despre decizia de a introduce vize pentru cetăţenii turci care vor dori să intre în Rusia, începând de la 1 ianuarie, menţionând că regimul fără vize a fost abuzat de teroriştii din regiunile separatiste nord-caucaziene, care au intrat uşor pe teritoriul Turciei. 

„I-am avertizat (pe turci) să fie mai atenţi de mult timp la pericolul cauzat de unii dintre teroriştii activi în regiunile separatiste ale Rusiei, inclusiv în nordul munţilor Caucaz, care au fost apoi reperaţi pe teritoriul Turciei”, a declarat Putin, adăugând că „i-am depistat şi pe unii (terorişti) situaţi pe teritoriul Turciei, trăind în locuri păzite de servicii secrete şi poliţie, care s-au folosit de lipsa vizelor pentru a se întoarce în Rusia .

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia se află într-un punct tensionat, după ce armata turcă a doborât un avion rus pe 24 noiembrie, susţinând că aeronava ar fi violat spaţiul aerian turcesc în ciuda faptului că a primit avertismente repetate în acest sens.

Rusia susţine însă că aeronava se afla în spaţiul aerian sirian şi a condamnat vehement atacul, în urma cărora unul dintre piloţii aeronavei şi un alt membru al unui echipaj de salvare au fost ucişi de rebelii anti-guvernamentali sirieni. În mai puţin de o săptămână de la incident, Rusia a anunţat aplicarea de sancţiuni economice împotriva Turciei şi introducerea unui regim de vize pentru cetăţenii turci.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite