Provocare rusească: Postul de televiziune Rossia lansează ipoteza că Republica Moldova şi România vor ataca Transnistria
0Postul de televiziune Rossia a consacrat o emisiune pentru a credita ideea că Republica Moldova, împreună cu România, vor ataca Armata a 14-a din Transnistria. Acesta trebuia să fie retrasă până acum de Rusia din zonă, potrivit acordului semnat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 şi staţionează ilegal în regiunea separatistă transnistreană.
La baza teoriei dezvoltate chiar de prezentatorul vedetă al postului care realizează emisiunea „Vesti“, Dmitri Kisseleff, stă faptul că Kievul a denunţat Acordul privind transportarea muniţiilor şi echipamentelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei, iar legătura Armatei a 14-a cu Rusia era posibilă doar prin traversarea Ucrainei.
„În Transnistria, o fâşie îngustă de-a lungul Nistrului, pacea este asigurată de misiunea de pacificatori ruşi, care au legătura cu Rusia doar prin teritoriul Ucrainei sau al Moldovei. Dar Kievul a decis să denunţe acordul semnat cu Moscova, privind tranzitarea muniţiilor şi echipamentelor militare ruse. Rămânând fără aprovizionare, ucrainenii sunt siguri că ruşii vor pleca. Tranzitul prin Republica Moldova nu este o opţiune. Chişinăul va fi bucuros dacă transnistrenii încăpăţânaţi vor rămâne singuri”, îşi contruieşte jurnalistul de la postul Rossia teoria.
Pentru a întări declaraţiile, Kisseleff a mai spus că Moscova este îngrijorată şi de faptul că autorităţile de la Chişinău tergiversează negocierea unei alternative pentru asigurarea accesului la contingent.
În continuare, acesta afirmă că Republica Moldova este pregătită de către Vest să atace Transnistria şi că forţele militare ale Chişinăului au fost trecute în subordinea „sediului central” din România.
„Astfel, autorităţile ucrainene, alungând Rusia din Transnistria, provoacă un nou război, deja cu participarea NATO, pe teritoriul ţării vecine”, mai spune ziaristul rus. Concluzia acestuia este că după ce România va „acapara” Transnistria, va trece la „Basarabia ucraineană”.
Autoritatea de reglementare a audiovizualul din Republica Moldova a suspendat retransmisiunea postului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova până la 1 ianuarie 2015 după ce la acest post tv s-au prezentat mai multe reportaje false. Rossia 24 este acuzată că a realizat o serie de reportaje manipulatorii despre Republica Moldova şi alte state din fosta CSI.
De altfel, prezentatorul de televiziune Dmitri Kisseleff, personaj celebru ce a fost implicat într-un scandal cu tentă homofobă, este în graţiile Kremlinului el fiind numit, în decembrie anul trecut, în fruntea trustului Rossia Segodnia, ce reuneşte agenţia Ria Novosti şi postul de radio Vocea Rusiei.
Liderii de la Tiraspol presează Moscova
Autorităţile de la Tiraspol au apreciat, miercuri, că cooperarea între Republica Moldova şi NATO poate avea un impact negativ asupra situaţiei din Zona de securitate transnistreană şi s-a declarat îngrijorat de instalarea sistemelor antirachetă americane în România, relatează Mediafax cu referire la agenţia Novosti PMR.
Potrivit adjunctului ministrului transnistrean, Valeri Ignatiev, "participarea activă a Republicii Moldova în cadrul NATO constituie o ameninţare serioasă, care modifică considerabil echilibrul geopolitic în regiune".
"În afară de acţiunile cu caracter distructiv ale Republicii Moldova în Zona de securitate, o ameninţare puternică este instalarea sistemelor antirachetă americane în România", consideră Ignatiev.
"În ultima perioadă, pot fi observate mai multe aspecte negative legate de comportamentul militarilor moldoveni, care participă sau sunt cauza unor incidente" în regiune, a adăugat el.
În opinia oficialului transnistrean, statele membre ale NATO oferă susţinere tehnică şi militară Moldovei, "ocupându-se de instruirea contingentului moldovenesc de menţinere a păcii".
"Este vorba de un complex de acţiuni care poate avea consecinţe grave. De fapt, acesta deja are un impact negativ asupra situaţiei în Zona de securitate, deoarece interesele NATO se află într-o anumită contradicţie cu cele ale Federaţiei Ruse şi Transnistriei", a declarat Ignatiev.
De asemenea, el a denunţat refuzul Chişinăului de a accepta cursuri de formare oferite de Academia militară rusă pentru militarii moldoveni.
Liderul Transnistriei, Evgheni Şevciuk, consideră că în prezent regiunea se confruntă cu cele mai serioase provocări din ultimii 20 de ani, după conflictul armat din 1992, citează agenţia Infotag.
El a menţionat că modificarea regulilor de comerţ în Ucraina şi Moldova, în urma semnării Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, pune Transnistria într-o zonă de risc.
"În legătură cu aceasta, prognozăm noi riscuri din 1 ianuarie 2015. Ne aflăm într-o situaţie complicată. Pentru a stabiliza situaţia economică şi să ne dezvoltăm, în premieră au fost semnate acorduri interdepartamentale între Transnistria şi Rusia. Încercăm să creăm noi relaţii de livrare a produselor agricole din Transnistria în Rusia", a spus Şevciuk.
Potrivit liderului de la tiraspol, în ultima perioadă în Transnistria a început a fi resimţită dinamizarea proceselor, legate de venirea pe teritoriul regiunii a cetăţenilor altor state.
Şevciuk şi-a exprimat îngrijorarea şi în legătură cu aprovizionarea regiunii separatiste cu gaze naturale, amintit că Transnistria primeşte gaze din Rusia, dar "tranzitează prin Ucraina, Transnistria, Moldova spre Balcani".