O nouă cursă a înarmării? Prietenul lui Putin care conduce eforturile Rusiei de a vinde arme aliaţilor SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Cemezov (stânga) şi Vladimir Putin, tovarăşi încă de pe vremea KGB-ului, la un spectacol aviatic organizat în vara acestui an în apropiere de Moscova FOTO EPA-EFE
Serghei Cemezov (stânga) şi Vladimir Putin, tovarăşi încă de pe vremea KGB-ului, la un spectacol aviatic organizat în vara acestui an în apropiere de Moscova FOTO EPA-EFE

Rusia, al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după SUA, vizează clienţii tradiţionali şi aliaţii Washingtonului mizând pe preţuri mai mici.

Ruşii nu se pricep la a da nume atractive aeronavelor lor. De obicei, NATO face acest lucru pentru ei, cu nume de cod precum Flanker, Bear sau Foxtrot. Însă Moscova încearcă să dea dovadă de inspiraţie în cazul noului său avion de luptă, pe care l-a numit, foarte îndrăzneţ şi deloc subtil, Checkmate. Un vechi prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin se ocupă de vânzarea acestui avion aflat în stadiu de proiect, relatează NBC News.

„În ceea ce priveşte caracteristicile tehnice, chiar puteţi compara avionul nostru cu F-35” al americanilor, s-a lăudat Serghei Cemezov la Dubai Airshow, organizat între 14 şi 18 noiembrie.

Serghei Cemezov, în vârstă de 69 de ani, este un vechi coleg din KGB şi prieten al lui Vladimir Putin şi preşedintele general al holdingului industrial Rosteh.

Potrivit lui Cemezov, denumirea Checkmate a fost aleasă pentru că Rusia şi-a dat seama că partea de promovare este importantă în atragerea clienţilor.

De altfel, este un nou semnal că Rusia, al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după SUA, vizează clienţii tradiţionali şi aliaţii Washingtonului mizând pe preţuri mai mici, transmit reporterii NBC News prezenţi la eveniment.

Dacă un avion F-35 costă în jur de 80 de milioane de dolari, preţul unui viitor Checkmate, ale cărui zboruri test sunt aşteptate în 2023, este estimat la 30 de milioane de dolari de presa rusă.

Armata rusă s-a angajat deja să cumpere modelul mai mare şi mai vechi al lui Checkmate, Su-57, dar nu s-a arătat interesată de o achiziţie importantă. Şi nici nu a manifestat vreun interes aparte faţă de noul model. Aşadar, Rosteh va avea nevoie cel mai probabil de un mare cumpărător străin.

„Una dintre probleme pentru multe dintre noile sisteme de arme dezvoltate de Rusia este necesitatea găsirii unui sponsor străin dispus să poată plăti pentru cercetare şi dezvoltare, ca apoi armata rusă să le procure pe plan intern. Deci au nevoie de un sponsor extern”, explică analistul militar Rob Lee.

Nici bine nu a fost dezvăluit în iulie, că Checkmate a fost propus spre vânzare Turciei, Indiei, Arabiei Saudite şi altor ţări care fie sunt excluse din programul american F-35, fie nu îşi doresc să cheltuie prea mult pentru un avion.

Într-un raport publicat luna trecută, Centrul de Cercetare al Congresului SUA afirmă că unul dintre motivele-cheie pentru care un potenţial client al Washingtonului ar putea să se reorienteze către Moscova este că „armamentul rusesc poate fi mai ieftin şi mai uşor de operat şi întreţinut în comparaţie cu sistemele occidentale”.

Întrebat despre eforturile recente ale Rusiei de a vinde arme aliaţilor şi clienţilor tradiţionali ai SUA, Cemezov a spus în engleză: „Afaceri!”. Dar este mai mult decât atât, notează NBC News.

Industria militară este legată în mod inerent de conducerea politică, iar Rusia, la fel ca SUA, îşi coordonează îndeaproape exporturile de arme cu interesele diplomatice. Aproximativ 80% din industria militară a Rusiei se află sub umbrela Rosteh, companie de stat.

„Vânzările de arme reprezintă un element central al politicii externe ruse şi sunt controlate îndeaproape de guvern pentru a-şi promova obiectivele economice şi strategice”, se arată în raportul Centrului de Cercetare al Congresului SUA.

În ultimii ani, Rusia a vândut arme Egiptului, un client tradiţional al SUA. Acum vizează clienţi din Orientul Mijlociu care au alocat miliarde de dolari pentru echipamente americane, cum ar fi Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Rusia nu convinge pe acest front, dar asta nu înseamnă că situaţia nu se poate schimba, cum s-a întâmplat în cazul Turciei, stat membru NATO.

Emiratele Arabe Unite au plasat F-35 în fruntea listei lor de cumpărături de arme. Dar vânzarea celor 50 de avioane F-35 s-a împotmolit după ce preşedintele Joe Biden s-a declarat preocupat despre posibilitatea folosirii lor în conflictul din Yemen, nu pentru descurajarea Iranului. Rusia stă la pândă şi nu exclude să provoace o fisură, ca în cazul Turciei. În 2017, în ciuda presiunii intense din partea Washingtonului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să cumpere sistemul antiaerian rusesc S-400. Acest lucru a determinat administraţia Trump să impună sancţiuni Turciei.

Întrebat dacă i-a făcut plăcere să vândă unui aliat al SUA, Cemezov a zâmbit. „Ştim cum să vindem şi cum să atragem un client interesat”, a comentat el.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite