Kievul avertizează Moscova: Un nou atac împotriva Ucrainei ar fi prea costisitor pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene FOTO EPA-EFE
Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene FOTO EPA-EFE

Rusia trebuie să înţeleagă că un nou atac asupra Ucrainei ar fi prea costisitor pentru ea, a declarat joi ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, citat de Reuters.

„Principalul obiectiv e să împiedicăm noi acţiuni agresive ale Rusiei. Pentru asta, Moscova trebuie să înţeleagă clar ce pierderi politice, economice şi umane vor suferi în cazul unei noi etape de agresiune”, a atras atenţia şeful diplomaţiei ucrainene.

Kievul, Washingtonul şi NATO au exprimat în ultimele săptămâni îngrijorări faţă de o nouă mobilizare masivă de trupe şi echipamente ruse la graniţa cu Ucraina, care survine după cea din primăvară. SUA şi Ucraina sunt alarmate de faptul că Rusia pregăteşte o nouă agresiune.

Kremlinul nu neagă mobilizările de trupe pe flancul vestic al Rusiei, dar susţine că nu vizează să lanseze un atac. Cu toate acestea, Moscova şi-a intensificat în ultimele săptămâni retorica belicoasă.

Într-o analiză care pleacă de la informaţii primite de la surse apropiate cercurilor oficiale de politică externă rusă, Reuters scrie că preşedintele Vladimir Putin pune presiuni asupra Ucrainei pentru a-şi asigura un nou summit cu preşedintele SUA. Un alt obiectiv este de a semnala Occidentului că ar trebui să înceteze să ajute Ucraina să-şi îmbunătăţească armata.

Kremlinul a anunţat zilele trecute că discută în culise cu Casa Albă cu privire la o posibilă întâlnire Putin-Biden. Acum câteva săptămâni, ziarul rusesc „Kommersant“ a anunţat că o astfel de întâlnire ar putea avea loc la începutul lui 2022. „Există o înţelegere că este nevoie de o întâlnire, că dialogul dintre cei doi preşedinţi ar trebui continuat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat săptămâna aceasta că nu are informaţii despre niciun plan pentru un astfel de summit, dar că Washingtonul cu oficiali de la Moscova a discutat pe tema Ucrainei.

Departamentul american de Stat a refuzat miercuri să comenteze ideea că Putin încearcă să-şi asigure un summit cu Biden printr-o mobilizare militară în apropierea Ucrainei, dar a făcut trimitere la o declaraţie pe care a dat-o cu o zi mai devreme purtătorul său de cuvânt, Ned Price, care a spus că SUA nu cunosc intenţiile lui Putin, dar se pregătesc pentru diferite situaţii neprevăzute.

În aprilie, Rusia şi-a repoziţionat forţele într-un mod similar la graniţa cu Ucraina. O lună mai târziu, Casa Albă a anunţat o întrevedere între Biden şi Putin, eveniment care a avut loc în iunie la Geneva.

Ani de zile, Moscova a împiedicat Ucraina să-şi atingă ambiţia de a se alătura NATO. Dar, potrivit lui Vladimir Frolov, un fost diplomat rus în SUA care acum este analist de politică externă, sprijinul acordat de occidentali Ucrainei a devenit o preocupare pentru Putin.

„Liniile roşii ale Rusiei s-au schimbat: nu numai Ucraina în NATO, ci şi NATO în Ucraina”, este de părere Frolov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite