Navalnîi a publicat o nouă anchetă despre corupţia din jurul lui Putin: Palatul cu podgorie şi teren de hochei pe gheaţă de la Marea Neagră VIDEO
0Opozantul rus Aleksei Navalnîi a publicat marţi, la două zile de la arestarea sa, o anchetă care arată, potrivit lui, o schemă de corupţie orchestrată de Vladimir Putin şi anturajul său pentru a-şi asigura un „palat”.
Ancheta este însoţită de un apel al opozantului către ruşi să iasă în stradă sâmbătă şi să manifesteze împotriva puterii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov, a respins imediat materialul publicat pe YouTube de oamenii lui Navalnîi, susţinând pentru RIA Novosti că „nu este adevărat” nimic din ce spune opozantul. Totuşi, Peskov recunoaşte că nu a văzut încă ancheta, transmite AFP.
Într-un film de aproape două ore - care stârneşte un interes enorm - înregistrat înainte de întoarcerea în Rusia şi încarcerarea sa duminică seara, principalul detractor al Kremlinului îl acuză pe preşedintele rus că deţine, prin intermerdiari, un palat în apropiere de oraşul Ghelendjik, la Marea Neagră.
Acest ansamblu foarte luxos ar dispune de podgorie, un teren de hochei pe gheaţă şi chiar şi un cazinou. El ar fi finanţat, potrivit opozantului, de apropiaţi ai preşedintelui rus, precum patronul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghennadi Timcenko.
„Este un stat în cadrul Rusiei. Şi în acest stat nu există decât un ţar inamovibil. Putin”, spune Aleksei Navalnîi, apreciind că preşedintele rus este „obsedat de bogăţie şi lux”.
Potrivit lui Navalnîi, costurile ridicării acestui complex se ridică la 100 de miliarde de ruble ruseşti (1,12 miliarde de euro). Acesta se întinde pe o suprafaţă de 7.000 de hectare care ar fi în proprietatea Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).
Existenţa acestui palat şi legăturile sale cu Vladimir Putin au fost semnalate pentru prima dată în 2010. Mai multe anchete jurnalistice au arătat de atunci că ansamblul a fost construit prin fel şi fel de inginerii financiare.
Kremlinul a dezminţit în repetate rânduri că Vladimir Putin ar avea vreo legătură cu acest palat.
Totuşi, Navalnîi spune că investigaţia sa stabileşte clar, cu fotografii şi documente în sprijin (contracte, acte bancare, mărturii), amploarea fraudelor la care a recurs Putin pentru a-şi construi complexul de la Marea Neagră.
Opozantul s-a specializat în anchete anti-corupţie vizând elita rusă.
Aleksei Navalnîi, 44 de ani, principalul adversar politic al preşedintelui rus Vladimir Putin, este în prezent în arest în Rusia. El a fost arestat duminică seara, în momentul intrării în ţară pe aeroportul Şeremetievo. Opozantul rus este acuzat că a încălcat condiţiile de eliberare condiţionată după o condamnare cu suspendare din 2014. El este acuzat totodată că a defăimat un veteran de război, urmând să fie adus mâine la tribunal în acest caz.
Navalnîi s-a întors în Rusia după aproape cinci luni de tratament în Germania, unde a fost evacuat de urgenţă la 22 august 2020 la două zile după ce a intrat în comă. Opozantului i s-a făcut rău şi a intrat în comă la bordul unui avion cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova. Potrivit unor analize efectuate de laboratoare militare din Germania, Franţa şi Suedia, Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, o gamă de otrăvuri dezvoltată de sovietici în scopuri militare şi moştenită de ruşi. Moscova a respins concluziile acestor analize şi susţine că nu are nimic de-a face cu situaţia lui Navalnîi. Mai mult, Moscova refuză să deschidă un dosar penal în cazul otrăvirii opozantului.
Marile puteri au cerut eliberarea imediată a lui Navalnîi, denunţând arestarea lui doar pentru că este un critic al actualei conduceri de la Kremlin. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, s-a împotrivit marţi cererilor privind eliberarea lui Navalnîi, spunând că este o „chestiune internă” a Rusiei.