Moscova agită spectrul unui nou război în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transnistria este o cetate ocupată, iar în estul Moldovei ar putea reizbucni un război, a declarat deputatul rus, Leonid Kalaşnikov, după ce Ucraina a denunţat acordurilor din 1995 privind tranzitul trupelor ruse prin teritoriul Ucrainei spre teritoriul Transnistriei. Şi liderului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk spune că situaţia în estul Moldovei ar putea deveni tensionată.

„Cu această denunţare, Ucraina nu doar că tulbură relaţiile militare cu Rusia, pe care chiar şi aşa nu le are, însă ea provoacă încă un război şi îl <<încălzeşte>>, dar puţini înţeleg asta. Ce se va întâmpla cu voluntarii ruşi care acum se află acolo? Unde să plece? Să zboare nu pot - pentru că nu au coridor aerian, iar pe cale terestră nu pot trece“, a menţionat parlamentarul rus Leonid Kalaşnikov. Acesta susţine că, în aceste momente, regiunea transnistreană s-a transformat într-o cetate ocupată. 

„Dintr-o parte e Republica Moldova, care a încheiat un Acord de asociere cu Europa, iar din alta e Ucraina care de asemenea a semnat un astfel de acord. Mai mult decât atât, Moldova o <<sugrumă>> economic, pentru că Chişinăul, de exemplu, nu au inclus nici o întreprindere care se află pe teritoriul Transnistriei, în lista celor care fac schimb cu Uniunea Europeană. Întreprinderi, care pot să-şi comercializeze marfa în Europa. Şi Ucraina face la fel, iar acum şi prin mijloace militare“, a mai subliniat deputatul, citat de Publika.md. 

Declaraţiilor deputatului rus se alătură cele ale liderului de la Tiraspol, Evgehni Sevciuk, care spune că situaţia în estul Moldovei ar putea deveni tensionată.

Într-un comentariu pentru presa rusă, Şevciuk a subliniat că autorităţile ucrainene ar încerca să destabilizeze situaţia în stânga Nistrului, iar consecinţele ar putea fi grave, în contextul conflictului armat din Ucraina.

Rada Supremă de la Kiev a denunţat, joi, cele cinci acorduri cu Rusia care prevedeau inclusiv transportarea de echipamente militare şi alte bunuri necesare trupelor ruseşti dislocate în stânga Nistrului.

În estul Moldovei sunt dislocaţi aproximativ 1.400 de militari ruşi. De asemenea, sunt câteva sute de soldaţi din trupele de menţinere a păcii.
 

Militarii ruşi din regiunea transnistreană nu vor mai putea tranzita teritoriul ucrainean. Grupul operativ de trupe ruseşti din estul Republicii Moldova, format din aproximativ 1.400 de militari, a fost constituit acum 20 de ani, în urma reorganizării armatei a 14-a a fostei Uniuni Sovietice.

Unul dintre batalioanele grupului, împreună cu forţele de menţinere a păcii de pe ambele maluri ale Nistrului, controlează situaţia din Zona de Securitate.

Ceilalţi militari păzesc depozitele din apropierea localităţii Cobasna, unde sunt păstrate peste 20.000 de tone de arme şi muniţii ale armatei ruse. Federaţia Rusă urma să-şi evacueze armele încă în anii 2000. Soldaţii ruşi din regiunea transnistreană sunt schimbaţi prin rotaţie o dată la jumătate de an.

Moscova va recurge la o „punte aeriană“

Un oficial al ministerulu rus al Apărării a declarat că Mosova va aproviziona  trupele din Transnistria prin intermediul unei punţi aeriene. 

Aprovizionarea logistică trupelor ruse din regiunea transnistreană va fi asigurată în orice caz, afirmă generalul Iuri Iakubov, coordonator al Direcţiei inspectorilor generali a Ministerului Apărării de la Moscova, citat de Interfax.

„Acum, când Ucraina a întrerupt orice colaborare cu Rusia în domeniul militar, inclusiv tranzitul mărfurilor pe teritoriul ucrainean, Ministerul Apărării nu are altă soluţie decât să asigure formaţiunile ruse prin intermediul unei punţi aeriene, cu ajutorul aeronavelor militare de transport”, a declarat astăzi oficialul rus.

El subliniază că, în orice situaţie, Ministerul Apărării şi Statul Major al Armatei ruse va căuta şi va găsi soluţii pentru aprovizionarea contingentului de trupe ruse, inclusiv a pacificatorilor, cu tot necesarul.

De asemenea, acesta afirmă că întreruperea tranzitului prin Ucraina a mărfurilor destinate acestor trupe, care staţionează în Transnistria, ar putea escalada situaţia din regiune.

Alt militar rus reţinut pe aeroportul din Chişinău

Vineri, un cetăţean rus care intenţiona să intre în Moldova a fost reţinut pe aeroportul din Chişinău. În urma controlului vamal, în bagajele sale au fost descoperite echipamente militare, potrivit publica.md.

Săptămâna trecută, alţi  doi militari ruşi au fost întorşi din drum tot de pe aeroportul internaţional Chişinău. Aceştia intenţionau să ajungă ilegal în regiunea transnistreană.

Cei doi ofiţeri ruşi, expulzaţi pe 14 mai din Republica Moldova, urmau să completeze contingentul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), dislocat în Transnistria. Ambii au grad de maior în armata rusă, iar pe unul dintre ei îl cheamă Mihail Zapevalov, potrivit deschide.md.

De asemenea, cei doi au fost declaraţi indezirabili în Republica Moldova pe un termen de 10 ani. Ofiţerii ruşi intenţionau să ajungă în dispozitivul unităţilor unde au fost repartizaţi de comandament pe căi ilegale, fără a avea asupra lor documente care să justifice legal statutul şi scopul aflării lor pe teritoriul Republicii Moldova.

În condiţiile în care efectivul trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană se răreşte pe măsură ce militarii a căror contracte expiră pleacă acasă, Moscova apelează tot mai frecvent la asemenea trucuri pentru a-şi completa lipsa specialiştilor calificaţi din rândul locuitorilor din Transnistria cu cetăţenie rusă, scrie deschide.md.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite