Guvernul rus intenţionează să-l numească pe fostul cancelar german Gerhard Schröder administrator al gigantului petrolier Rosneft

Guvernul rus intenţionează să-l numească pe fostul cancelar german Gerhard Schröder administrator al gigantului petrolier Rosneft

Fostul cancelar german Gerhard Schröder şi liderul de la Kremlin Vladimir Putin în timpul unei discuţii din luna iunie a anului 2002, la Consiliul Statelor de la Marea Baltică Foto: EPA

Guvernul rus a propus ca fostul cancelar german Gerhard Schröder, care este prieten de multă vreme cu preşedintele Vladimir Putin, să intre în consiliul de administraţie al gigantului petrolier semipublic Rosneft, vizat de sancţiuni occidentale din cauza crizei din Ucraina, relatează „Le Figaro“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un decret publicat vineri seară pe site-ul guvernului rus şi semnat de premierul Dmitri Medvedev, guvernul prezintă şapte nominalizări pe care vrea să le supună votului acţionarilor ce se vor reuni în cadrul adunării generale la sfârşitul lunii septembrie.
 
Gerhard Schröder apare drept candidat pentru postul de administrator independent, ca şi Oleg Viuguine, Donald Humphreys şi Matthias Warnig, care sunt deja membri ai consiliului de administraţie.
 
Pentru a reprezenta statul rus, guvernul a prezentat numele directorului general al Rosneft Igor Secin, al consilierului de la Kremlin Andrey Belousov şi al ministrului Energiei, Aleksandr Novak.
 
După ce a crescut pe ruinele Yukos, grupul opozantului Mihail Hodorkovski, societate dezmembrată de justiţie, Rosneft a cunoscut o creştere considerabilă în ultimii 15 ani, devenind unul dintre cei mai mari producători de hidrocarburi din lume, notează France-Presse.
 
Controlat în proporţie de 50% de statul rus, gigantul petrolier esre condus de Igor Secin, un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. 
 
Şi Gerhard Schröder, fost cancelar social-democrat al Germaniei în perioada 1998-2005, este un prieten vechi al lui Putin, alături de care şi-a sărbătorit aniversarea de 70 de ani într-un palat din Sankt-Petersburg în plină criză ucraineană.
 
Fostul cancelar, care s-a declarat public împotriva sancţiunilor ce vizează Rusia, este, în prezent, în fruntea comitetului de acţionari ai societăţii controlate de Gazprom ce exploatează gazoductul Nord Stream, care distribuie gaz rusesc în Germania, via Marea Baltică.
citeste totul despre: