Cum a reuşit opoziţia rusă să obţină un scor important în Moscova
0Reunită în jurul unui lider tânăr, opoziţia liberală din Moscova a obţinut un scor important la alegerile locale de duminică şi se pregăteşte de lupta pentru Primărie.
Mai multe consilii locale ale capitalei Moscovei au scăpat de sub controlul Rusiei Unite, partidul folosit de Vladimir Putin pentru a se menţine la putere. Este vorba de un rar succes electoral al opoziţiei ruse, survenit pe fondul unei schimbări de strategie într-o metropolă obosită de proiecte megalomane şi cu şase luni înainte de scrutinul prezidenţial. În acest context, o nouă figură antisistem apare în prim-plan.
O nouă forţă politică
Opozanţii lui Putin au schimbat strategia şi au realizat un rezultat neaşteptat de bun la alegerile locale din capitala Federaţiei Ruse. Strânşi în jurul unui lider tânăr după ani de divizare, ei au ieşit victorioşi în 17 consilii locale din cele 125 ale Moscovei şi au reuşit să acceadă în 62 în total, cu 266 de reprezentanţi. În Gagarinski, unde a votat liderul de la Kremlin, au câştigat toate mandatele puse în joc. Artizanii acestui prim fior pentru Rusia Unită sunt în mare parte tineri, care au candidat fie din partea partidelor Iabloko şi Parnas, fie din partea mişcărilor Solidatornost şi Rusia Deschisă, fie indepdendenţi, dar sub sceptrul Uniunii Democraţilor. Acum miza lor este preluarea Primăriei din mâinile lui Serghei Sobianin, un aliat al lui Vladimir Putin aflat la conducerea Moscovei din octombrie 2010. Au la dispoziţie un an pentru a-şi propulsa favoritul, desemnat în persoana lui Dmitri Gudkov.
„Constituim o forţă politică reală, a doua din Moscova“, s-a felicitat Gudkov luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Deşi Rusia Unită a câştigat alegerile locale din Moscova cu 76% din voturile exprimate, sentimentul său de mulţumire este pe deplin fondat. Opoziţia din Rusia este nevoită să facă campanie în condiţii foarte potrivnice. Membrii săi nu au acces la marile posturi de televiziune, care sunt controlate de stat, şi nici la o finanţare adecvată, din cauza presiunilor administrative exercitate asupra celor care îndrăznesc să-i susţină. Cu toate acestea, ei îşi fac simţită prezenţa atât cât pot şi răzbesc uneori.
Primăria Moscovei în 2018
Alegerile locale nu sunt decât prima etapă a cursei pentru Primăria Moscovei. Conştientă de acest lucru şi întărită după ziua de duminică, Uniunea Democraţilor îşi concentrează acum eforturile pentru înfrângerea omului lui Putin, Serghei Sobianin, criticat de numeroşi moscoviţi pentru proiectele sale costisitoare. Însă misiunea este deosebit de grea. Pe lângă o presă defavorabilă şi resursele limitate, noua forţă politică are de înfruntat şi un obstacol legislativ. Legea condiţionează desemnarea unui candidat la fotoliul de primar al Moscovei de confirmarea unui sprijin din partea a 110 consilieri în 93 dintre cele 125 de consilii locale. În aceste condiţii, Uniunea Democraţilor mai are nevoie de susţinere în 31 de consilii. Liderul ei, Dmitri Gudkov, dă asigurări că va face în aşa fel încât să poată candida. La ultimele alegeri, în 2013, opozantul Aleksei Navalnîi s-a clasat pe locul doi cu 27,24% din voturi. El nu a reprezentat atunci opoziţia reunită.
Alegerile locale de duminică constituie totodată ultima consultare electorală din Rusia înainte de scrutinul prezidenţial din martie anul viitor. Bucurându-se de o popularitate considerabilă, Vladimir Putin nu şi-a făcut public în mod oficial intenţia de a candida la al patrulea mandat de şef al statului, însă este de aşteptat să o facă.