Ce cred ruşii despre ultimele manevre făcute de Putin cu Constituţia lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aproape jumătate dintre ruşi consideră că propunerile de modificare a Constituţiei iniţiate de liderul de la Kremlin au ca scop rămânerea lui la putere.

Conform unui sondaj publicat vineri de Centrul Levada, 47% dintre ruşi sunt de părere că proiectul de lege privind modificarea Constituţiei propus recent de Vladimir Putin „este în interesul său personal“. Scopul: extinderea autorităţii şi rămânerea la putere după 2024. În schimb, 44% dintre respondenţi cred că preşedintele rus nu face această modificare pentru benficia în vreun fel, în timp ce 9% au evitat să se pronunţe asupra acestui aspect.

În mod surprinzător, doar 22% dintre ruşi au declarat că sunt la curent cu iniţiativa lui Putin. Procentajul persoanelor neinformate suficient este destul de mare. Mai exact, 58% au afirmat că au auzit ceva în treacăt despre ea, în timp ce 20% au mărturisit că nu ştiau absolut nimic.

Sondajul a fost realizat în perioada 23 - 29 ianuarie, pe un eşantion de 1.600 de persoane adulte din mai mult de jumătate din regiunile Rusiei.

La 67 de ani, dintre care 20 petrecuţi la putere, Vladimir Putin caută noi modalităţi de a-şi asigura viitorul. Liderul de la Kremlin a trimis Parlamentului un pachet de amendamente constituţionale considerate o încercare de a se menţine la vârful politicii după încheiarea celui de-al patrulea mandat, în 2024.

Putin propune eliminarea termenului „consecutiv” din articolul care precizează că un preşedinte nu poate servi mai mult de „două mandate consecutive” - articol care a forţat în 2008 prin rocada Putin-Medvedev.

Totodată, preşedintele rus propune să se stipuleze clar prioritatea legislaţiei naţionale faţă de legile internaţionale şi o reducere a prerogativelor şefului statului, în favoarea Parlamentului şi a primului ministru. Putin a format un grup de experţi care să analizeze amendamentele constituţionale şi a promis că acestea vor fi supuse şi unui „plebiscit“, fără a preciza sub ce formă. Printre amendamente propuse la plebiscit se numără şi introducerea unui salariu şi a unei pensii minime bazate pe costul vieţii, aspecte care ar putea convinge populaţia să se prezinte la urne şi să voteze favorabil.

Potrivit unor observatori, modificările pe care le propune i-ar putea permite lui Putin să rămână la conducere din postul de preşedinte al Consiliului de Stat sau din cel de premier, după consolidarea puterii Parlamentului şi Guvernului şi reducerea puterii preşedinţiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite