VIDEO Peruanii, loviţi de inundaţii şi fără guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peruanii fac cu greu faţă torentelor formate în urma ploilor torenţiale
Peruanii fac cu greu faţă torentelor formate în urma ploilor torenţiale

Peru se confruntă cu ploi torenţiale, inundaţii şi grave alunecări de teren. 28 de oameni au murit, iar aproape 1.250 de case au fost distruse în urma intemperiilor. Şi cum un necaz nu vine singur, luni noapte a căzut şi guvernul, în urma unei moţiuni de cenzură iniţiată de Parlamentul peruan în urma unui scandal de spionaj.

Autorităţile statului Peru au decretat stare de urgenţă în trei regiuni din nordul ţării, cele mai afectate de ploi torenţiale, inundaţii şi alunecări de teren.

Între timp, în sudul ţării, cel puţin 19 oameni au murit după ce autobuzul în care se deplasau s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă.

Sute de poliţişti au fost implicaţi în atenuarea efectelor inundaţiilor . De asemenea, au transmis ajutoare familiilor afectate de stihie.

"Este stare de urgenţă. Peste 15 tone de ajutoare, apă, mâncare şi alte lucruri necesare au fost aduse în regiune", a declarat ministrul peruvian de Interne. 

Institutul Naţional de Apărare Civică din Peru a anunţat că 28 de oameni au fost ucişi, iar aproape 1.250 de case au fost distruse de inundaţiile şi alunecările de teren din acest an.

Şi atunci când ţara avea mei multă nevoie de decizii prompte ale Executivului, Parlamentul peruan votat, în cursul nopţii de luni spre marţi, moţiunea de cenzură împotriva premierului Ana Jara, determinând căderea guvernului în ansamblul său. Votul vine după dezvăluirile privind spionarea unor deputaţi, jurnalişti, oameni de afaceri şi cetăţeni obişnuiţi de către serviciile de informaţii, relatează AFP.

Este prima dată din 1968 când Congresul (parlament) peruan votează o moţiune de cenzură împotriva unui şef de guvern.

Aceasta este cea mai gravă problemă cu care se confruntă preşedintele ţării, Ollanta Humala, care va trebui să numească pentru a şaptea oară un nou premier în mai puţin de un an până la încheierea mandatului său. Aflat la putere de patru ani, preşedintele Humala nu dispune de o majoritate în parlament.

Cenzura, care antrenează căderea guvernului în ansamblul său, a fost votată cu 72 de voturi ''pentru'', 42 ''împotrivă'' şi două ''abţineri''.

Alegerea unui nou premier trebuie votată de către parlament. În caz de eşec, preşedintele poate să dizolve Congresul şi să convoace alegeri legislative.

Pe 19 martie, revista Correo Semanal a publicat o listă cu peruani care sunt supravegheaţi de Direcţia naţională de informaţii (Dini). Printre persoanele spionate figurau politicieni şi familiile lor, oameni de afaceri şi sute de cetăţeni obişnuiţi.

Ca urmare a acestor dezvăluiri, şefa Executivului, Ana Jara, în funcţie de mai puţin de un an, a fost convocată în faţa parlamentului. Ea a explicat atunci că a urgentat o anchetă, dând asigurări că respectivul caz de spionaj data din timpul precedentelor guverne. La începutul lui februarie, guvernul a ordonat închiderea temporară a Dini, acuzată de spionarea atât a unor membri ai guvernului, cât şi a unor opozanţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite