INFOGRAFIE Turcia pregăteşte o „zonă de securitate“ anti-terorişti şi îi bombardează pe kurzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiati sirieni încearcă să treacă graniţa în Turcia printr-o spărtură în gard FOTO AP
Refugiati sirieni încearcă să treacă graniţa în Turcia printr-o spărtură în gard FOTO AP

NATO şi-a anunţat marţi „sprijinul puternic“ pentru Turcia, la reuniunea extraordinară a ambasadorilor Alianţei la Bruxelles, reuniune organizată la cererea Turciei, care a invocat articolul 4 din Carta fondatoare a NATO. Asta înseamnă că Turcia poate continua să bombardeze în Siria, alături de SUA, cu sprijinul politic al Aliaţilor.

Ankara şi SUA au plănuit de altfel crearea unei zone-tampon de aproximativ 110 km de-a lungul graniţei Turciei cu Siria. Nu e prima oară când Turcia, care are a doua armată din NATO după SUA, invocă art. 4. Acest articol permite fiecărei ţări să convoce toţi membrii Alianţei pentru „consultări“, atunci când se simte ameninţată. Turcia a mai făcut-o în 2012, atunci când a fost îngrijorată pentru prima oară că războiul civil din Siria s-ar putea extinde pe teritoriul său.

Totuşi, cel puţin zece state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au cerut Turciei să reia dialogul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Selahattin Demirtas, liderul Partidului Democratic al Poporului (HDP), a declarat pentru BBC că „zona de securitate“ pe care Turcia şi Statele Unite o creează în Siria este o încercare a Ankarei de a-i opri pe kurzi să-şi creeze un stat autonom. Demirtas a declarat că operaţiunile Turciei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) dincolo de frontieră este de fapt o „acoperire“ pentru a-i putea viza pe rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). El a îndemnat atât Turcia, cât şi PKK, să revină în cadrul procesului de pace.

Parlamentul turc s-a reunit ieri de urgenţă pentru a dezbate pe tema „războiului împotriva terorismului“.

Cel mai mare atac asupra PKK 

În noaptea de marţi spre miercuri, aviaţia turcă a lansat cel mai intens atac asupra militanţilor kurzi din nordul Irakului, de la implicarea ţării în raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA. Avioanele F-16 au atacat şase obiective din Irak, precizează un oficial turc care şi-a dorit anonimatul, citat de Reuters.

1.300 de arestări 

Guvernul turc a anunţat, ieri, că, până în prezent, au fost arestate 1.302 persoane în cadrul operaţiunii vizând Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), mişcări de stânga şi presupuşi militanţi din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Autorităţile turce nu precizează câte persoane au fost reţinute în funcţie de mişcările din care fac parte şi nici cât timp vor menţinute în custodie cele peste 1.300 de persoane arestate.

Infografie - Turcia
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite