Trump, aşteptat pe teritoriul conflictului israeliano-palestinian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Preşedintele american Donald Trump este aşteptat luni la Ierusalim, un oraş sfânt pentru creştini, evrei şi musulmani, după ce a afirmat că pacea aparent de neatins între israelieni şi palestinieni este posibilă şi poate fi mai uşor de obţinut decât se crede în general.

Trump se duce luni la Ierusalim, iar marţi în Cisiordania, după ce i-a îndemnat duminică, la Riad, pe reprezentanţii a aproximativ 50 de ţări musulmane să-şi preia partea de luptă împotriva terorismului. După aceea el se va duce la Vatican, transmite AFP, potrivit agenţiei de presă news.ro.

„Dacă aceste trei credinţe pot să se alieze şi să coopereze, atunci pacea în lume este posibilă, inclusiv pacea între israelieni şi palestinieni“, a declarat el duminică în capitala saudită.

La Ierusalim, Trump urmează să viziteze luni după-amiază Sfântul Mormânt, locul cel mai sacru al creştinismului.

Apoi el va parcurge câteva sute de metri prin Oraşul Vechi al Ierusalimului, până la Zidul Plângerii, locul de rugăciune cel mai sacru al evreilor. Deasupra Zidului Plângerii se află Esplanada Moscheilor (Muntele Templului pentru evrei), al treilea loc sfânt al islamului.

Trump va atinge astfel de aproape complexităţile israeliano-palestiniene, care îi vor pune la încercare dorinţa proclamată de a prezida „acordul ultim“ care să pună capăt unuia dintre cele mai vechi conflicte din lume.

Prin semnificaţia sa religioasă şi politică, Ierusalimul se află în centrul conflictului. Sfântul Mormânt, la fel ca Zidul Plângerii şi Esplanada Moscheilor se află în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului, pe care Israelul a ocupat-o în 1967 şi pe care a anexat-o în 1980.

Israelul consideră întregul Ierusalim drept capitala sa „indivizibilă“, aşa cum l-a numit duminică seara premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„În această (duminică) seara spun lumii întregi (...), Ierusalimul era şi va fi întotdeauna capitala Israelului“, a declarat Netanyahu în faţa a mii de persoane, la deschiderea festivităţilor organizate de primăria oraşului cu ocazia a 50 de de la cucerirea Ierusalimului de Est de către armata israeliană.

La rândul lor, palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră de decenii.

Trump a promis în timpul campaniei că va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi că va transfera în acest oraş Ambasada Statelor Unite, aflată în prezent la Tel Aviv, rupând astfel cu comunitatea internaţională şi cu decenii de diplomaţie americană.

El va fi primul preşedinte american în exerciţiu care se duce la Zidul Plângerii.

Israelul se întreabă dacă el va persista în refuzul de a fi însoţit de către un lider israelian, un lucru care ar fi perceput drept o recunoaştere a unei suveranităţi israeliene asupra zidului şi ar constitui deliciul dreptei.

Restaurarea încrederii

Aceasta este doar una dintre întrebările ridicate de vizita sa.

Trump se laudă cu experienţa sa de om de afaceri în a reuşi acolo unde alţii au eşuat, pe lângă israelieni şi palestinieni.

El urmează să discute luni seara cu Benjamin Netanyahu, iar marţi dimineaţa cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, la Betleem, în Cisiordania ocupată.

Netanyahu şi Abbas nu au mai avut o întâlnire directă substanţială din 2010. Ultimele negocieri israeliano-palestiniene sub egida americană au eşuat în aprilie 2014. Pacea nu mai pare la îndemână de mulţi ani.

Venirea lui Trump îi face pe unii să se gândească la o abordare cu totul nouă. Intenţiile sale le par însă tot atât de puţin clare atât israelienilor, cât şi palestinienilor.

După ce a fost învestit în funcţie, Trump a început prin a semăna confuzie şi a-i alarma pe palestinieni, distanţându-se de soluţia cu două state, adică înfiinţarea unui stat palestinian independent, soluţia de referinţă a comunităţii internaţionale.

Însă el a aplicat un duş rece şi dreptei israeliene - care visa să colonizeze neînfrânat, eventual să anexeze Cisiordania - temperând fervoarea construcţiilor israeliene în teritoriile ocupate.

Administraţia sa a avertizat să nu se aştepte un plan diplomatic vast în cadrul vizitei. Preşedintele american caută mai întâi să „faciliteze“ reluarea efortului de pace şi să obţină de la ambele tabere angajamente şi măsuri de încredere, afirmă colaboratorii săi.

Până la urmă, să faci pace „nu este poate atât de dificil pe cât cred oamenii de ani de zile“, a declarat el, primindu-l pe Abbas la Casa Albă în mai.

Însă scepticismul domină, în contextul în care Netanyahu este supus presiunilor dreptei, Abbas a îmbătrânit şi este afectat de disensiuni interne, iar Trump se află în plină furtună politică la Washington.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite