Topul mondial al importatorilor de armament: Arabia Saudită a detronat India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valorea importurilor de armament defensiv realizate de Arabia Saudită a crescut cu 54% anul trecut
Valorea importurilor de armament defensiv realizate de Arabia Saudită a crescut cu 54% anul trecut

Împreună, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au investit în apărare anul trecut mai mult decât toate statele vest-europene la un loc. În schimb, Rusia a exportat armament în valoare de 10 miliarde de dolari în 2014, arată cel mai recent studiu realizat de agenţia de analize geopolitice IHS, specializată în securitate şi industria apărării.

2014 a însemnat al şaselea an consecutiv de creştere pentru comerţul internaţional de armament de apărare, notează specialiştii IHS în studiul Global Defence Trade Report, care examinează dinamica pieţelor din 65 de ţări şi folosit ca referinţă la nivel mondial. 

top ihs

Anul trecut, valoarea comerţului cu armament defensiv a ajuns la 64,4 miliarde de dolari, faţă de 56,8 miliarde de dolari în 2013.

„Comerţul cu armament de apărare a crescut cu 13,4%, un record pentru ultimii ani”, subliniază Ben Moores, analist-senior în cadrul diviziei de Aeronautică, Apărare şi Securitate din cadrul IHS.

top ihs
top ihs

„Aceste cifre-record au fost determinate de o cerere fără precedent înregistrată în pieţele emergente, în special pentru avioane militare, dar şi de escaladarea tensiunilor regionale din Orientul Mijlociu şi regiunea Asia-Pacific”, continuă acesta. 

Arabia Saudită a detronat India pentru a deveni cel mai mare importator de armament defensiv din lume, investind anul trecut 8,6 miliarde de dolari în acest sector, cu 54% mai mult faţă de 2013, când saudiţii au ocupat al doilea loc în acest top.

Saudiţii au devenit acum şi principalul partener comercial de resort al Statelor Unite ale Americii. „Creşterea înregistrată în Arabia Saudită a fost semnificativă şi, uitându-ne la comenzile realizate deja, nivelul nu va scădea”, spune Moores.  

Astfel, importurile de armament ale saudiţilor vor ajunge la 9,8 miliarde de dolari în 2015. Asta înseamnă că, la nivel mondial, din fiecare şapte dolari cheltuiţi pentru armament defensiv, unu va fi din vistieriile saudiţilor. 

Însă nu doar saudiţii investesc masiv în industria apărării. Din primele 10 ţări după aceste investiţii, cinci sunt din Orientul Mijlociu, care devine astfel „cea mai mare piaţă regională, unde valoarea oportuniăţilor ajunge la 110 miliarde de dolari în următorii 10 ani”. 

SUA au beneficiat cel mai mult de pe urma acestei creşteri spectaculoase în Orientul Mijlociu. Practic, două treimi din importurile acestor ţări au avut ştampila „made in USA”.

În total, americanii au vândut armament defensiv în valoare de 8,4 miliarde de dolari în regiune. Al doilea mare exportator în regiune este Regatul Unit, care a vândut armament în valoare de 1,9 miliarde de dolari, urmat de Rusia, cu 1,5 miliarde de dolari. Franţa şi Germania încheie topul, cu 1,3, respectiv un miliard de dolari. 

Un salt şi mai spectaculos însă decât saudiţii înregistrat China, care a urcat de pe a cincea poziţie pe a doua, fiind depăşită de India. „China continuă să aibă nevoie de asistenţă aerospaţială din partea Rusiei, iar achiziţiile sale totale de armament defensiv vor ontinua să crească foarte rapid”, a declarat într-un comunicat Paul Burton, directorul departamentului Industria şi Bugetele Apărării din cadrul IHS. 

Emiratele Arabe Unite, Taiwanul, Australia, Coreea de Sud, Indonezia, Turcia şi Pakistanul încheie topul 10 al ţărilor după investiţiile realizate anul trecut în armament defensiv. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite