Toate tunurile pe Rusia după reluarea luptelor în Siria. Bashar al-Assad reia ofensiva asupra oraşului Alep şi spune că pacea este departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardament în Siria FOTO RT
Bombardament în Siria FOTO RT

Secretarul de Stat american John Kerry a recunoscut că reuniunea internaţională pe tema conflictului din Siria a eşuat în prelungirea armistiţiului expirat luni, iar şansele de reuşită sunt minime în pofida întrevederii programate cu omologul său rus Serghei Lavrov. Pe teren, luptele sunt în toi. Bashar al-Assad a ordonat reluarea ofensivei asupra cartierelor rebele din Alep.

După două ore de consultări la nivelul Grupului internaţional de sprijin pentru Siria (GISS), Kerry a cerut Rusiei să manifeste „seriozitate“ pentru a permite aplicarea acordului de încetare a focului semnat de Washington şi Moscova pe 9 septembrie la Geneva, dar care nu se mai aplică de luni.

Totodată, şeful diplomaţiei americane a cerut din nou regimului de la Damasc „să înceteze să-şi folosească“ aviaţia pentru a bombarda opoziţia şi civili în teritoriul sirian.

„Întrebarea este acum dacă rămâne o şansă reală pentru a merge mai departe, deoarece este clar că nu putem continua mult timp pe această cale“, a afirmat Kerry într-o scurtă declaraţie făcută presei joi seara, pe un ton grav, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Primul lucru pe care îl avem de făcut este să găsim o modalitate de a restabili credibilitatea procesului diplomatic“ asupra Siriei, care a reintrat la începutul acestei săptămâni în război, oraşul Alep fiind bombardat şi vizat de o ofensivă a armatei siriene, anunţată în plină reuniune a GISS.

„Singurul mod de a ajunge la aceasta este ca cei care dispun de forţă aeriană să înceteze să o utilizeze“, a afirmat Kerry, făcând aluzie la aviaţia siriană care ar fi trebuit să rămână la sol, potrivit prevederilor acordului de la Geneva.

Acest text parafat de Kerry şi Lavrov prevedea de asemenea şapte zile de încetare a focului, ajutor umanitar şi o cooperare militară între Washington şi Moscova împotriva jihadiştilor.

Dar armistiţiul a luat „sfârşit“ la 19 septembrie, potrivit armatei siriene.

Această zonă de facto de interdicţie aeriană asupra unei părţi a Siriei „nu trebuie să dureze o zi sau două, ci cât mai mult timp posibil pentru ca toată lumea să vadă că ei sunt serioşi“, a mai spus John Kerry, referindu-se la regimul de la Damasc şi la aliatul său rus.

Cei doi artizani - american şi rus - ai procesului diplomatic în Siria s-au întâlnit joi la New York în cadrul GISS, care grupează din toamna anului 2015 peste 20 de ţări şi organizaţii internaţionale, între care SUA, Rusia, Arabia Saudită, Iran, Turcia, ONU şi UE.

GISS are o foaie de parcurs, care prevede încetarea focului, oferirea de ajutor umanitar şi lansarea unui proces politic între regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi opoziţia armată moderată, sub egida ONU.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a calificat reuniunea de joi drept „lungă, dureroasă şi dezamăgitoare“.

La rândul său, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, a apreciat răspunsul Moscovei drept unul „nesatisfăcător“.

„Acesta este un moment al adevărului pentru Rusia, este un moment al adevărului pentru regimul Assad, este un moment al adevărului pentru opoziţie“, a conchis secretarul de Stat american, care a spus că se va întâlni, din nou, cu omologul său rus, vineri, la New York.

Ofensivă guvernamentală la Alep

Pe teren, armata siriană a anunţat joi seara reluarea ofensivei asupra părţii din oraşul Alep controlate de rebeli, transmite AFP.

„Comandamentul operaţiunilor militare anunţă declanşarea operaţiunilor în cartierele de est ale oraşului şi face apel la locuitori să se îndepărteze de poziţiile grupărilor teroriste“, afirmă comunicatul citat de agenţia de presă, care notează că regimul de la Damasc foloseşte apelativul „grupări teroriste“ pentru a se referi la rebeli, (nu la jihadiştii din gruparea Stat Islamic - n. red.)

Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria şi fosta capitală economică a ţării, este împărţit din 2012 în sectorul de vest, controlat de forţele guvernamentale, şi cel de est, aflat în mâinile rebelilor. Armata a anunţat că nu va opri civilii care încearcă să treacă linia de demarcaţie pe la punctele de control.

Ofensiva terestră va beneficia de sprijinul aviaţiei ruse, a declarat pentru AFP directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahman. Potrivit acestuia, obiectivul armatei siriene este de a ocupa treptat sectorul de est al Alepului şi de a evacua populaţia.

Bashar al-Assad: Războiul din Siria va mai dura, pentru că este parte a unui conflict global

Într-un interviu pentru agenţia Associated Press, Bashar al-Assad s-a arătat sceptic asupra ajungerii la pace în Siria. El a declarat că războiul din teritoriul sirian „va trena“, atât timp cât va fi parte a unui conflict global finanţat şi influenţat de alte ţări, transmite Reuters.

„Când vorbim despre (războiul din Siria - n. red.) ca parte a unui conflict global şi ca un conflict regional, când există mulţi factori externi pe care nu îi controlezi, atunci va trena“, a spus Assad.

Assad a pus, totodată, la îndoială intenţiile SUA în Siria, spunând că Washingtonul „nu are dorinţa“ de a lupta împotriva militanţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite