SUA îndeamnă Coreea de Nord să se angajeze într-un dialog privind denuclearizarea Peninsulei Coreene
0
Jalyn Porter, şef adjunct al serviciului de presă al Departamentului de Stat, consideră că este necesar să se abţină de la subminarea stabilităţii activităţii.
Statele Unite solicită Phenianul să se abţină de la subminarea stabilităţii şi să se angajeze într-un dialog privind denuclearizarea Peninsulei Coreene. Acest lucru a fost declarat vineri la un briefing regulat de către şeful adjunct al serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Jalyn Porter.
Vineri mai devreme, Financial Times, citând o declaraţie a Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, a raportat că, Coreea de Nord (RPDC) se pregăteşte pentru primul său test nuclear din 2017. „Îndemnăm RPDC să se abţină de la activităţi destabilizatoare şi, în schimb, să aleagă să se angajeze într-un dialog serios şi consecvent”, a spus ea.
Porter a adăugat că Washingtonul este la curent cu rapoartele conform cărora RPDC se pregăteşte pentru teste nucleare şi a subliniat că o astfel de conduită „nu numai că ar fi periculoasă, ci şi destabilizatoare pentru regiune şi ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”.
Ultima dată când au fost testate arme nucleare de către Coreea de Nord a fost pe 3 septembrie 2017. Potrivit autorităţilor din RPDC, în timpul acestora a fost aruncată în aer o încărcătură compactă de hidrogen (termonucleară), care poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală. Estimările puterii bombei detonate variază: potrivit Ministerului japonez al Apărării, aceasta a fost de 70 de kilotone, iar potrivit Republicii Coreea, de 100 de kilotone.
În acelaşi timp, experţii japonezi şi sud-coreeni au fost de acord că acesta a fost cel mai puternic test nuclear al RPDC. Seismologii au confirmat şi de facto puterea mare, menţionând că magnitudinea şi intensitatea cutremurului artificial înregistrat după explozie a fost semnificativ mai mare decât în timpul testelor nucleare anterioare din RPDC.