Spionajul israelian a descoperit planurile Statului Islamic cu privire la dezvoltarea unor laptopuri-bombă, dezvăluie NYT

Spionajul israelian a descoperit planurile Statului Islamic cu privire la dezvoltarea unor laptopuri-bombă, dezvăluie NYT

Spioni ai Guvernului israelian care au piratat operaţiuni ale unor fabricanţi de bombe din cadrul Statului Islamic au descoperit că aceştia lucrau la dezvoltarea unui laptop-bombă care să fie detonat la bordul unor zboruri comerciale, dezvăluie în ediţia de luni ziarul The New York Times (NYT), citat de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ziarul scrie că aceste atacuri ale unor operatori cibernetici israelieni reprezintă un rar succes al serviciilor de informaţii occidentale împotriva operaţiunilor cibernetice ale grupării jihadiste, care evoluează constant în contextul utilizării unor reţele de socializare încriptate.

Hackeri israeliani au penetrat o celulă de fabricanţi de bombe din Siria, în urmă cu mai multe luni, un efort care a condus la interzicerea, pe 21 martie, a laptopurilor şi altor dispozitive electronice mai mari ca un telefon mobil la bordul zborurilor directe către Statele Unite de pe zece aeroporturi din Turcia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Această penetrare cibernetică israeliană a fost sursa informaţiilor americane despre modul în care gruparea jihadistă dezvoltă explozivi care nu pot să fie depistaţi cu detectoare standard, deoarece ei seamnă perfect cu bateriile laptopurilor, potrivit NYT.

Informaţiile obţinute includ detalii despre modul de detonare a bombelor, scrie ziarul, care citează doi oficiali americani la curent cu operaţiunea.

În urma introducerii interdicţiei laptopurilor de către Statele Unite, Marea Britanie a introdus la rândul ei o interdicţie vizând şase ţări.

Contribuţia israeliană la informaţii despre laptopuri-bombă a fost dezvăluită public după ce preşedintele american Donald Trump a divulgat detalii despre operaţiune ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, în Biroul Oval, pe 10 mai.

Această divulgare a lui Trump i-a „înfuriat” pe oficialii israeliani, scrie NYT.
citeste totul despre: