Somayya Jabarti: un pas mic pentru omenire, un pas mare pentru Arabia
0Bineînţeles, titlul este poate puţin exagerat. Este exagerat dacă privim dintr-o perspectivă obiectivă societatea saudită ce este departe de a se afla într-o plină eră reformistă, însă nu este deloc exagerat dacă aruncăm o privire subiectivă, de-aici din Europa Unită unde democraţia occidentală este la ea acasă.
Despre diferenţele culturale dintre Occident şi Orient s-au scris numeroase cărţi sau articole de specialitate. Aşa numita democratizare a lumii musulmane este la rândul său un subiect central în astfel de opere. Nu acestea sunt temele pe care dorim să le abordăm în acest articol. Nu încercăm să analizăm viitorul, ci ne propunem să vorbim despre prezent salutând micuţii paşi pe care Regatul Arabiei Saudite îi face în ceea ce priveşte drepturile şi accesul femeii în societate.
Nu putem aşadar ignora decizia istorică luată de cel mai conservator stat al lumii privind accederea unei femei în poziţia de a conduce unul dintre cele mai mari cotidiene. Astfel, în ciuda faptului că deşi trebuie să poarte burka, neavând permisiunea de a se plimba singură pe stradă sau de a conduce un autovehicul, Somayya Jabarti devine totuşi prima saudită care accede în funcţia de redactor şef, stabilind politica editorială a unei publicaţii cu un tiraj zilnic de aproximativ 47.000 de exemplare.
“Faptul că sunt prima femeie din Arabia Saudită cu o astfel de funcţie crează o dublă responsabilitate pentru mine, iar multe dintre deciziile pe care le voi lua se vor reflecta asupra celorlalte femei din Regat. Succesul meu nu va fi unul complet până când alte saudite nu vor reuşi să obţină funcţii asemănătoare”, declara Somayya.
Cu o diplomă de master în studierea Limbii şi literaturii europene obţinută la Universitatea Regele Abdulaziz, Somayya Jabarti s-a dovedit a fi o persoană dispusă a depăşi barierele sociale, lucrând pentru început în domeniul educaţiei sau în cel al marketing-ului, implicându-se totodată în activităţi de voluntariat pentru sprijinirea refugiaţilor din Regatul Saudit, pentru ca mai apoi să devină reporter pentru Arab News, reuşind să avanseze în diferite funcţii: de la editor al unui birou local până în postura de redactor-şef adjunct al biroului naţional.
După ani buni de muncă, îl urmează pe mentorul său Khaled Almaeena la publicaţia Saudi Gazette , de altfel, unul dintre importantele ziare saudite în limba engleză cu o puternică relevanţă pe plan internaţional. În acest context trebuie înţeleasă până la urmă şi decizia luată cu privire la accederea sa în postura de redactor şef, care este rezultatul nu numai al unor presiuni interne, cât şi al unora externe, regimul de la Riyad fiind dur criticat printre altele pentru politica de control şi constrângere a mass-mediei.
Astfel, în februarie 2013, Saudi Gazette face un pas important în această direcţie, căci Almaeena îi lasă locul de conducere lui Somayya Jabarti, care se află acum în vârful piramidei unei importante maşinării de presă.
“Fac azi un pas spre conducerea ziarului în propria mea manieră. Sunt mândru să o desemnez pe succesoarea mea, ziarista Somayya Jabarti, care va prelua frâiele ziarului. A lucrat timp de 13 ani cu mine şi în tot acest timp am avut drept obiectiv să fac posibilă intrarea unei femei în acest bastion dominat de bărbaţi, care sunt editorii şefi”, adăuga Almaeena în mesajul care anunţa spargerea barierelor din presa saudită.
Aceste tipuri de presiuni au reuşit să pună Monarhia saudită în faţa unor decizii istorice. Vorbim aici, printre altele, de dreptul câştigat al femeilor de a accede în cadrul Consiliului Shura, sau de cazul lui Bayan Al Zahran, devenită prima femeie din Regat ce are dreptul de a profesa ca avocat.
"Acesta este unul dintre drepturile care ni se cuvin, şi pe care l-am obţinut conform tuturor normelor juridice. După cum ştim cu toţii, tatăl nostru, şi cel mai mare susţinător al drepturilor noastre, Regele Abdullah, este cel care ne-a dat dreptate şi care ne-a luminat drumul către viitor, oferindu-ne posibilitatea de a ne servi ţara mult iubită", Al Zahran în octombrie 2013, după ce a obţinut licenţa de avocat.
Cu toate acestea, discuţiile privind drepturile femeii în Arabia Saudită sunt departe de a se încheia. Regatul este singurul stat din lume care încă interzice femeilor dreptul de a şofa, iar manifestaţiile de protest sunt din ce în ce mai ample. Mai multe femei saudite au sfidat interdicţia, postând pe internet imagini şi clipuri video în timp ce se aflau la volanul unor maşini. Sfidarea interdicţiei este echivalentă însă cu sfidarea clericului saudit, unul puternic nu numai în interiorul Regatului, ci şi în afara sa. De aici, nu este greu a concluziona că în realitate presiunea este triplă, iar orice alegere necalculată a Riadului ar putea conduce către escaladarea unor tensiuni deloc dorite, implicit la divizarea socială între conservatori şi moderaţi.