Peste două milioane de sirieni au fugit din ţara natală de la izbucnirea conflictului. Înalt comisar ONU: „Siria a devenit marea tragedie a acestui secol”
0Numărul refugiaţilor sirieni depăşeşte de acum două milioane, a anunţat, marţi, într-un comunicat Înaltul comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR), care aminteşte că în urmă cu un an numărul lor era de 230.671 de persoane, relatează AFP.
În urmă cu un an, numărul acestor refugiaţi în ţările vecine Siriei era de 230.671, iar 1,8 milioane de noi refugiaţi au ajuns în ultimele 12 luni, subliniază UNHCR.
„Siria a devenit marea tragedie a acestui secol, o calamitate nedemnă cu suferinţe şi deplasări de populaţie fără echivalent în istoria recentă", subliniază în acest comunicat Înaltul comisar ONU pentru refugiaţi Antonio Gutteres.
„Singura consolare este umanitatea şi fraternitatea de care dau dovadă ţările vecine, primind refugiaţi şi salvându-le viaţa", a adăugat Guterres.
„Lumea îşi asumă riscuri fiind periculos de tolerantă faţă de catastrofa umanitară siriană (...) Dacă situaţia continuă să se deterioreze în acest ritm, numărul refugiaţilor va creşte şi unele ţări vecine vor ajunge într-un punct fără întoarcere", a subliniat emisarul UNHCR, Angelina Jolie.
„Lumea este tragic de dezbinată cu privire la modalitatea de a pune capăt conflictului sirian", a subliniat actriţa. „Dar nu ar trebui să existe niciun dezacord în privinţa necesităţii de a curma suferinţele umane, nici vreo îndoială cu privire la responsabilitatea lumii de a face mai mult. Noi trebuie să le venim în ajutor milioanelor de persoane nevinovate alungate din propriile locuinţe şi să creştem capacitatea ţărilor vecine de a gestiona acest aflux", a adăugat ea.
Acest număr de două milioane este format din sirieni care au fost înregistraţi ca refugiaţi sau care sunt în aşteptarea acestui statut. La sfârşitul lui august, populaţia de refugiaţi se ridica la 110.000 în Egipt, 168.000 în Irak, 515.000 în Iordania, 716.000 în Liban şi 460.000 în Turcia. Aproximativ 52 la sută din această populaţie sunt copii cu vârste mai mici de 17 ani. UNHCR a anunţat la 23 august că numărul copiilor refugiaţi sirieni a depăşit un milion.
UNHCR aminteşte că aproximativ 4,25 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Siriei, potrivit statisticilor care datează din 27 august şi au fost publicate de OCHA, Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. Luate în ansamblu aceste cifre, rezultă că peste şase milioane de persoane sunt dezrădăcinate, o situaţie fără precedent în vreo altă ţară, subliniază UNHCR.
Italia se aşteaptă la o agravare a problemei refugiaţilor în cazul unei intervenţii în Siria
Şi în ţările europene s-a remarcat o creştere a numărului de refugiaţi sirieni. În acest context, Italia a avertizat, luni, că Uniunea Europeană nu are o abordare adecvată pentru problema refugiaţilor şi că situaţia s-ar putea înrăutăţi în cazul unei intervenţii internaţionale în Siria.
„Mă aştept ca problema refugiaţilor să fie agravată de criza siriană", a declarat premierul italian Enrico Letta, după ce s-a întâlnit cu omologul său sloven Alenka Bratusek la Bled (nord).
UE „încă nu a adoptat o abordare adecvată pentru a răspunde acestei provocări", ridicate de sosirea refugiaţilor sirieni pe teritoriul său, a adăugat el. „Ca întotdeauna, Italia va face ce ţine de ea, dar există o problemă structurală", a continuat Enrico Letta, anunţând că atunci când Italia va prelua preşedinţia semestrială a UE, în a doua jumătate a lui 2014, Roma va pune acest subiect pe agendă pentru a încerca găsirea unei abordări comune în cazul acestei probleme.
Citeşte şi:
Mafia nu iartă nici taberele de refugiaţi sirieni
Mafia locală controlează un lagăr din Iordania care găzduieşte peste 100.000 de refugiaţi ai războiului civil din Siria. Un neamţ care lucrează acolo, este în competiţie cu aceşti criminali şi este hotărât să apere demnitatea rezidenţilor lagărului, scrie „Der Spiegel“.
Izbucnirea războiului din Siria a adus în România valuri de cetăţeni sirieni care solicită dreptul de a sta în ţara noastră. Majoritatea cer să vină la Constanţa, atraşi de specificul oraşului-port unde trăieşte comunitatea musulmană din ţara noastră.
Drama sirienilor refugiaţi în străinătate -agresiuni şi numeroase alte abuzuri
Sirienii refugiaţi în afara ţării se confruntă cu riscul agresiunilor sexuale, reducerii la sclavie şi recrutării de către grupări extremiste, conform unui raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de AFP.
Atacul din Siria de pe 21 august a fost comis de regim, afirmă Parisul
Atacul chimic de la 21 august, lângă Damasc, a fost comis de regimul sirian şi s-a soldat cu „cel puţin 281” de morţi, în special în rândul populaţiei civile, potrivit unor informaţii aparţinând serviciilor franceze de informaţii date publicităţii luni de către Guvern.
Deutsche Welle: Analiză despre situaţia din Siria. Neputinţa Europei
Ce trebuie, ce poate şi ce nu poate face Europa în situaţii de criză, precum războiul din Siria? Nu este pentru întîia oară că analiştii politici formulează, aidoma unei litanii, întrebarea.
Serviciile de informaţii americane ştiau cu trei zile că regimul Assad voia să lanseze un atac chimic letal, care s-a soldat cu moartea a câtorva sute de persoane, însă nu au anunţat opoziţia siriană, care condamnă deja Washingtonul pentru iresponsabilitatea sa, notează „Foreign Policy“.
Americanii îşi mută flota din Mediterană pentru a interveni în cazul unei ofensive militare în Siria
Portavionul USS Nimitz, cel mai mare din clasa sa, patru crucişătoare şi o navă de croazieră care-l însoţeau au fost redirecţionate către Marea Roşie, unde vor fi mobilizate pentru a interveni în spijinul unui eventual atac asupra Siriei. Deocamdată, vasele de război nu au ordin să plece către coastele siriene, dar această mutare le aduce într-o poziţie din care se pot mobiliza rapid.
VIDEO Bashar al-Assad: „Siria este capabilă să facă faţă oricărei agresiuni externe”
Bashar al-Assad a afirmat duminică, la o zi după declaraţiile preşedintelui american Barack Obama privind intervenţia militară în ţara sa, că „Siria este capabilă să facă faţă oricărei agresiuni externe”. Preşedintele a subliniat că ameninţările SUA nu descurajează Siria, ţară hotărâtă să lupte forţelor „teroriste” din Occident.
Intervenţia în Siria, pe lista de aşteptare
După ce păreau dispuşi să intervină în Siria fără acordul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în Consiliul de Securitate al căreia Rusia şi China şi-au păstrat veto-ul, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie par să ia o pauză de la atacul iminent, plănuit împotriva regimului Assad.