Rusia a anexat Crimeea. Occidentul denunţă schimbarea forţată a graniţelor Ucrainei
0Odată ce Rusia a anunţat că republica autonomă Crimeea se va alipi Rusiei începând de marţi, calmul care încă mai plana asupra comunităţii internaţionale a fost tulburat de precipitarea situaţiei, care ameninţă acum să acapareze şi Transnistria. Liderii Internaţionali şi-au exprimat atât părerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului şi consecinţele acestuia, cât şi temerile cu privire la viitorul crimeenilor.
Ucraina a declarat cu vehemenţă că nu va recunoaşte niciodată despărţirea forţată de Crimeea şi alipirea peninsulei la Rusia. „Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată aşa-zisa independenţă şi aşa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia", a declarat Evghen Perebîinis, purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Kiev, citat de Interfax.
Nu în ultimul rând, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a făcut apel reprezentanţii comunităţii internaţionale, cerându-le să nu recunoască legitimitatea „Republicii Crimeea”, stat autoproclamat luni.
La polul opus se situează Rusia, atitudine deloc surprinzătoare. Potrivit şefului de la Kremlin, referendumul din Crimeea a fost organizat conform procedurilor democratice şi a dreptului internaţional, potrivit unui discurs susţinut marţi în Parlament, unde a fost primit cu aplauze prelungite, relatează ziarul online „Russia Today”. Vladimir Putin a insistat că rezultatele referendumului de duminică nu pot fi contestate.
Chiar şi fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a salutat rezultatul referendumului. El nu a pierdut ocazia de a denunţa determinarea occidentalilor de a impune sancţiuni unor oficiali ruşi şi ucraineni, relatează AFP.
UPDATE Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy va efectua miercuri o vizită la Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, la o zi după alipirea formală a Crimeei la Rusia, au declarat surse diplomatice marţi, relatează AFP.
Această vizită urmează să aibă loc cu o zi înainte de summitul şefilor de stat şi de guverne UE care, potrivit lui Van Rompuy, urmează să-şi reitereze mesajul ferm după anexarea Crimeei, menţinând voinţa unui dialog cu Moscova, notează Mediafax.
Vizita nu a fost confirmată încă de către seviciile lui Van Rompuy.
„UE nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeei şi Sevastopolului de către Federaţia Rusă”, au declarat anterior Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso. „Suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei trebuie respectate. UE nu a recunoscut nici referendumul ilegal şi ilegitim din Crimeea şi nici rezultatul lui”, au subliniat ei.
UPDATE Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au concluzionat marţi, în urma unei convorbiri telefonice, că Ucraina a primit „lovituri inacceptabile” la adresa integrităţii sale teritoriale, din perspectiva alipirii Crimeei la Rusia, potrivit unui comunicat emis de către Cancelaria germană, relatează AFP.
„Declaraţia unilaterală de independenţă a Crimeei şi integrarea decretată astăzi (marţi) de către Federaţia Rusă sunt lovituri inacceptabile la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei”, au subliniat cei doi, se arată într-un comunicat.
SUA
Acţiunea invazivă Rusiei în Crimeea „este o anexare teritorială”, potrivit vicepreşedintelui Statelor Unite Joe Biden, la Varşovia. Oficialul a avertizat Moscova că Statele Unite vor fi nevoite să aplice sancţiuni suplimentare, în cazul în care va continua campania intrusivă.
Cu o zi în urmă, preşedintele american Barack Obama a lansat avertismente către puterea de la Moscova privind iminenţa unor sancţiuni suplimentare. În ciuda tonului ferm, liderul de la Casa Albă a lăsat o deschisă o cale de soluţionare a crizei, spunând că este încă posibilă negocierea paşnică. „Noi provocări nu vor face decât să izoleze şi mai mult Rusia şi să-i diminueze statutul în lume”, a declarat Obama.
Marea Britanie
Ministrul britanic William Hague a declarat marţi că Marea Britanie suspendă orice cooperare militară cu Rusia, subliniind anterior că referendumul crimeenilor reprezintă o încălcare a Constituţiei ucrainene. „Este o farsă a practicii democratice”, a mai spus Hague, citat de AFP.
De asemenea, Marea Britanie va trata în continuare Crimeea ca parte componentă a Ucrainei, în ciuda majorităţii covârşitoare de peste 96% dintre alegători care au votat alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. „Asistăm la o tentativă de pregătire a anexării unei părţi dintr-un teritoriu suveran al unui stat european independent, prin intermediul forţei armate şi unui referendum ilegal şi nelegitim. Pentru Regatul Unit şi aliaţii săi, Crimeea rămâne o parte a Ucrainei”, a subliniat secretarul Foreign Office, William Hague, citat într-un comunicat publicat după o reuniune a miniştrilor de Externe, la Bruxelles.
Franţa
Omologul lui Hague, Laurent Fabius, a catalogat de asemenea referendumul pentru alipirea la Rusia drept „ilegal” şi a făcut apel la Moscova să „evite o escaladare inutilă şi periculoasă în Ucraina”. „Referendumul care a avut loc astăzi (duminică) în Crimeea este ilegal şi contravine Constituţiei ucrainene. Faptul că s-a defăşurat sub ameninţarea forţelor ruse de ocupaţie îl face şi mai nelegitim", a declarat Fabius la sfârşitul săptămânii trecute.
Oficialul a anunţat a anunţat luni că Rusia a fost exclusă din grupul ţărilor G8. Oficialul a precizat că cele şapte puteri ale lumii se vor reuni în această seară, cu excepţia Rusiei. Însă invitaţia făcută preşedintelui Federaţiei Ruse de a vizita Franţa pe şase iunie, rămâne valabilă, relatează AFP.
Japonia
Oficialii niponi au anunţat marţi că Japonia va aplica sancţiuni Rusiei, în semn de protest faţă de recunoaşterea Kremlinului a independenţei peninsulei Crimeea, potrivit declaraţiilor oficiale ale preşedintelui rus Vladimir Putin.
"Japonia va suspenda negocierile privind relaxarea regimului de vize şi suspendă discuţiile prevăzute pentru noi investiţii", a anunţat ministrul japonez de Externe, citat într-un comunicat. De asemenea, ţara „nu va lansa discuţii” cu privire la acordului spaţial de prevenire a activităţilor militare riscante”, a explicat şeful diplomaţiei nipone.
Turcia
Nici Turcia nu a rămas nepăsătoare, anunţând că ia în considerare interzicerea accesului prin strâmtoarea Bosfor a navelor maritime ruseşti, a relatat agenţia Unian, care citează surse din cadrul diplomaţiei turceşti. Această măsurăr adicală ar putea fi luată în cazul în carevom asista la o escaldare a crizei din Crimeea şi Ucraina şi nu n ultimul rând dacă tătarii dinr egiune vor avea de suferit de pe urma noului regim instalat la Simferopol.
România
Preşedintele Traian Băsescu s-a alăturat luni şirului de lideri internaţionali care şi-au exprimat indignarea şi îngrijorarea faţă de acţiunile radicale are Rusiei, denunţând totodată „obiectivului preşedintelui Vladimir Putin de a reconstitui Uniunea Sovietică”. El a scos în evidenţă totodată că Republica Moldova este ”într-un mare pericol”, din cauza influenţei covârşitoare a Rusiei, relatează Associated Press.