Rusia ameninţă că va „monitoriza activ” prin sistemele sale antiaeriene toate avioanele Statelor Unite în spaţiul aerian al Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a ameninţat că va „monitoriza activ” avioanele coaliţiei anti-ISIS conduse de Statele Unite în spaţiul aerian al Siriei, un nou semn al escaladării tensiunilor în regiune după ce un avion de vânătoare american a doborât un avion aparţinând forţelor guvernamentale, anunţă Financial Times.

Ministrul apărării rus a declarat că, în plus, Rusia va întrerupe linia de comunicare cu Statele Unite, al cărei scop era evitarea confruntărilor directe dintre cele două super-puteri. Noile evenimente evidenţiază modul în care conflictul din Siria ameninţă să conducă la un conflict internaţional mult mai mare.

Noile tensiuni dintre Rusia şi Statele Unite vin exact în momentul în care şi Teheranul a anunţat lansarea unei rachete balistice pe teritoriul Siriei, împotriva ISIS - un alt episod ce subliniază determinarea celor trei state de a-şi amplifica eforturile în influenţarea conflictului ce a măcinat Siria în ultimii şase ani de zile.

Anunţul Moscovei vine după ce au condamnat în termeni duri doborârea avionului de vânătoare ce a aparţinut regimului guvernamental. Kremlinul este principalul aliat internaţional al regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

„Orice avion, inclusiv avioanele şi dronele coaliţiei internaţionale, identificate în spaţiul aerian al Siriei la Vest de Eufrat - vor fi monitorizate activ de către sistemele noastre anti-aeriene ca potenţiale ţinte aeriene”, a declarat ministrul apărării rus.

Statele Unite, ce şi-au intensificat operaţiunile militare în Siria odată cu investirea noii administraţii de la Casa Albă, au anunţat că îşi vor continua operaţiunile militare împotriva ISIS pe teritoriul Siriei - inclusiv la Vest de Eufrat - dar că îşi vor adapta misiunile aeriene astfel încât să evite confruntările cu forţele siriene sau cu cele ale Rusiei.

Generalul Joseph Dunford, şeful de stat major al armatei americane, a declarat că Pentagonul va încerca re-instaurarea liniei de comunicare cu Kremlinul, menită să evite confruntările directe dintre forţele ruse şi americane pe teritoriul Siriei, adăugând că aceasta este esenţială în a permite ambelor părţi să-şi continue campaniile anti-ISIS.

„Federaţia Rusă a indicat în repetate rânduri că scopul lor în Siria este, ca şi al nostru, acela de a înfrânge ISIS - şi vom putea să vedem dacă acest fapt este adevărat în următoarele ore”, a declarat Gen. Joseph Dunford.

Comandantul forţelor americane a subliniat însă că această linie de comunicare între cele două armate este încă operaţională. „Avem o legătură efectivă între centrul nostru operaţional din Qatar şi comandamentul forţelor Federaţiei Ruse din Siria, aflat la baza Latakia. Linia de comunicare era operaţională în această dimineaţă. Când am plecat de acolo în această dimineaţă, exista deja un schimb activ de mesaje, vechi de câteva ore”, a declarat acesta, citat de publicaţia Politico.

Oficialul american a apărat totodată decizia de a doborâ avionul forţelor militare siriene, susţinând că această decizie a fost una de auto-apărare. Pentagonul a susţinut că avionul sirian bombarda forţele kurde-siriene susţinute de către Washington în campania de cucerire a oraşului Rokka, capitala de-facto a ISIS.

„Am făcut toate eforturile să-i avertizăm pe acei indivizi să nu se mai apropie”, a declarat Generalul Dunford. „Comandantul a considerat că avionul reprezenta o ameninţare pentru forţele susţinute de noi şi a acţionat în concordanţă”.

Acest incident vine într-o serie de astfel de incidente în care Statele Unite au atacat forţele regimului preşedintelui al-Assad în Estul Siriei.

Moscova a catalogat acest incident drept o încălcare a normelor internaţionale. „Ce este acesta dacă nu un act de agresiune ce încalcă normele şi legile internaţionale?”, a declarat Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului de externe rus.

Viktor Ozerov, preşedintele comisiei de securitate şi apărare a parlamentului rus, a declarat însă că Rusia va căuta să evite doborârea avioanelor armatei americane.

„Nu vom permite nimănui să doboare avioanele noastre aşa cum au doborât avionul armatei siriene”, a declarat acesta, citat de Interfax. „Vom monitoriza activ aceste ţinte, şi la prima ameninţare la securitatea şi siguranţa forţelor noastre am putea trece de la monitorizare lor la distrugerea lor. Dar ne bazăm pe faptul că nu vom fi nevoiţi să facem acest lucru”.

Moscova a suspendat anterior această linie de comunicare cu armata americană după ce Statele unite au bombardat o bază aeriană a armatei siriene în răspuns la atacul cu arme chimice. Ministrul apărării rus a declarat că Statele Unite au doborât avionul armatei siriene fără a utiliza această linie de comunicare.

Dmitry Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova, a declarat că evenimentele din ultimele zile reprezintă o escaladare semnificativă a tensiunilor, şi ar putea rezulta într-o „ciocnire” între cele două părţi. Pentru a calma această situaţie, a sugerat acesta, Statele Unite trebuie să înceapă să vadă Rusia ca pe un partener egal în determinarea viitorului Siriei.

Jeremy Binnie, analist în securitate pentru Orientul Mijlociu, consideră că în contextul în care gruparea ISIS este aproape înfrântă, forţele prezente în Siria caută să-şi consolideze poziţiile înaintea unui eventual acord ce ar pune capăt acestui conflict. „Actorii din Siria operează acum cu un ochi la situaţia post-ISIS în Siria, şi încearcă să controleze cât mai mult teritoriu posibil”, a declarat acesta pentru CNN.

Oficialii armatei siriene au criticat în termeni duri doborârea avionului SU-22.

„Această încălcare flagrantă a normelor internaţionale demonstrează fără nicio îndoială că Statele Unite susţin terorismul. Acest incident arată intenţiile ascunse ale Washingtonului în a susţine terorismul pentru proiectul lor zionist din această zonă”, se afirmă în declaraţia armatei siriene.

Frants Klintsevich, un alt membru al parlamentului rus, a criticat la rândul său acţiunile Statelor Unite, afirmând că Rusia este supusă constant unor numeroase provocări. „Se pare că Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, reprezintă o sursă de pericol pentru Orientul Mijlociu şi întreaga lume la un nivel nemaiîntâlnit”. 

Ministrul de externe al Rusiei, aflat într-o vizită oficială în China, a părut surprins de declaraţiile oficialilor ruşi, îndemnând toate forţele implicate în conflictul din Siria „să-şi coordoneze acţiunile”.

„Îndemnăm toate părţile să evite acţiunile unilaterale, şi să respecte suveranitatea Siriei”, a declarat acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite