România nu va semna acordul UE-Canada, din cauza menţinerii vizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu este de acord cu semnarea de către Uniunea Europeană a unui acord comercial esenţial cu Canada, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Iohannis, despre liberalizarea vizelor pentru Canada: Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 2018, 2019 sau altceva

România se opune acestui acord, pe care Uniunea Europeană şi Canada îl vor semna peste o săptămână, din cauza menţinerii de către Canada a vizelor pentru români, scrie presa română.

„România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE -Canada”, arată secretarul de stat Cristian Bădescu într-un comunicat al MAE.

Bădescu a făcut acest anunţ după ce a participat la Consiliul Afaceri Generale al UE, desfăşurat în Luxemburg.

Miniştrii comerţului din Uniune nu au reuşit să aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, în urma opoziţiei a trei ţări: Belgia, România şi Bulgaria – ambele au condiţionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetăţenii lor.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a declarat, miercuri, că România nu îşi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA între Comisia Europeană şi Canada până când statul canadian nu va elimina vizele pentru cetăţenii români. 

 ”O soluţie privind eliminarea vizelor pentru Canada este la îndemână în acest moment. Au fost eforturi considerabile de negociere şi vă reamintesc aici cele două întâlniri între cei doi prim-miniştri ai Canadei şi României unde s-au agreat anumiţi paşi pentru eliminarea vizelor şi România consideră în acest moment că un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decât de o decizie politică. La nivel tehnic sunt făcuţi toţi paşii necesari şi până când nu va fi găsit acest acord, România nu îşi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA între Comisia Europeană şi Canada”, a declarat Liviu Iolu.

El a precizat că şi Bulgaria face aceiaşi paşi pe care îi face şi România la Comisia Europeană. ”Nici Bulgaria nu a validat şi nu a anunţat că va aproba CETA în acest moment, deci au şi ei rezerve cu privire la CETA”, a explicat Iolu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite