Delegaţia rebelilor sirieni a ajuns la Geneva, unde va participa la negocieri de pace cu guvernul al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii principalului grup al rebelilor sirieni format pentru participarea la negocierile de pace vizând încheierea conflictului din Siria, numit Înaltul Comitet al Negocierilor(HNC), au sosit duminică dimineaţa la Geneva, în ciuda ameninţărilor anterioare că vor boicota discuţiile în cazul în care forţele guvernamentale nu încetează ostilităţile, relatează BBC.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al grupului a declarat la sosirea delegaţiei că rebelii nu vor negocia cu guvernul lui Bashar al-Assad, dacă acesta din urmă nu va stopa toate asediile, blocadele şi bombardamentele aeriene împotriva poziţiilor rebele şi dacă nu vor elibera femeile şi copiii din închisorile guvernamentale.

Reprezentanţii rebelilor vor avea o întâlnire preliminară în cursul zilei de duminică cu delegatul ONU pentru negocierile de la Geneva, Staffan de Mistura. Delegaţia HNC este alcătuită din 17 negociatori şi 25 de consilieri, care reprezintă principalele grupări rebele ce luptă în cadrul războiului civil sirian. 

Problema grupărilor rebele invitate la negocierile de pace a stârnit controverse internaţionale, după ce o prevedere din rezoluţia ONU adoptată în decembrie anul trecut privind soluţionarea conflictului sirian specifica că grupările considerate teroriste nu vor fi admise la negocieri, fără a oferi însă criterii pentru clasificarea unei grupări drept teroristă. 

În ultimele zile, Rusia şi Turcia s-au contrat asupra dreptului principalei formaţiuni kurde din Siria – Partidul Uniunii Democrate – de a participa la negocieri. Formaţiunea este considerată teroristă de către Turcia, şi în cele din urmă a fost exclusă de la negocieri, deşi deţine teritorii destul de întinse în nordul ţării, iar autonomia acestora a fost recunoscută de guvernul lui Bashar al-Assad.

De asemenea, grupările islamiste Stat Islamic şi al-Nusra nu au fost invitate la negocieri, ceea ce înseamnă că un potenţial armistiţiu ar fi valabil doar între guvernul sirian şi rebelii consideraţi a fi moderaţi, iar războiul din Siria ar continua cel puţin împotriva celor două reţele teroriste.

Între 250.000 şi 340.000 de persoane au murit în cadrul conflictului civil din Siria, început în martie 2011, care a devenit şi unul dintre principalii factori ai crizei refugiaţilor din Europa. Peste 7,6 milioane de locuitori ai ţării au fost strămutaţi şi cel puţin 4 milioane au părăsit ţara, conform estimărilor ONU până în iulie 2015.

   

VĂ RECOMANDĂM ŞI:

Opoziţia siriană acceptă să participe la negocierile de la Geneva. Care sunt principalele puncte divergente din calendarul procesului de pace în Siria

Organismul reprezentativ al opoziţiei siriene a acceptat vineri să trimită o delegaţie la Geneva, pentru a discuta despre probleme umanitare, după ce a obţinut de la ONU şi Departamentul de Stat american garanţia că cerinţele-i vor fi îndeplinite, relatează Reuters online.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite