Raport Walk Free Foundation: Peste un milion de oameni sunt victime ale sclaviei moderne în Europa, dintre care peste 80.000 în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sclavi moderni FOTO AFP
Sclavi moderni FOTO AFP

Peste un milion de oameni sunt victime ale sclaviei moderne în Europa, dintre care peste 80.000 în România, arată un raport al ONG-ului Walk Free Foundation, dat publicităţii marţi, care atrage atenţia că războaiele din Irak, Afganistan, Siria, Yemen şi Libian exacerbează problema, relatează Newsweek.

Turcia şi Macedonia se află pe primul loc în ceea ce priveşte proporţia cetăţenilor victime ale sclaviei de pe continent. Astfel, fenomenul afectează circa 0.6% din populaţia fiecăreia dintre cele două ţări.

În UE, Polonia conduce clasamentul, cu 0,5% din populaţie în sclavie, arată studiul Global Slavery Index 2016.

România se află pe locul 32, în lume, cu un număr estimat la 80.200 de persoane afectate de sclavie, adică aproximativ 0,4% din populaţie.

La polul opus se află marea Britanie, Olanda, Suedia, Portugalia, Croaţia, Spania, Belgia şi Norvegia, ţări lăudate pentru reacţia dură la acest fenomen.

„Aceste ţări sunt caracterizate prin voinţă politică puternică, resurse suficiente şi o societate civilă puternică, care trage guvernele la răspundere”, potrivit raportului.

La nivel global, 45 de milioane de oameni sunt victime ale unei forme moderne de sclavie. În India se înregistrează cel mai mare număr de sclavi, adică 18,35 de milioane de oameni. Coreea de Nord este, însă, ţara cu cea mai mare proporţie a victimelor sclaviei moderne, adică peste 4% din populaţie.

“Studiul Global Slavery Index 2016 a fost pregătit în contextul unor migraţii fără precedent ale bărbaţilor, femeilor şi copiilor care fug de ororile conflictelor prelungite din Irak, Afganistan, Siria, Yemen şi Libia. Formele moderne de sclavie prosperă în aceste medii de conflict, corupţie, migraţie, discriminare şi inegalitate”, a explicat şeful Departamentului de cercetare al Walk Free Foundation, Fiona David.

Studiul defineşte sclavia drept “situaţii de exploatare pe care o persoană nu le poate refuza sau din care nu poate ieşi din cauza ameninţări, violenţei, constrângerii, abuzului de putere sau înşelăciune, cu tratament similar celui dintr-o fermă de animale”.

“De exemplu, paşapoartele (victimelor – n.r.) vor fi luate, dacă se află într-o ţară străină pot fi vizate de acte de violenţă sau ameninţate sau familiile lor pot fi ameninţate”, se adaugă în studiu.

Studiul oferă estimări ale nivelului de sclavie şi evaluări ale reacţiei autorităţilor în 167 de ţări, pe baza a 42.000 de interviuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite