Qatarul, după discuţiile de la Doha dintre Antony Blinken şi delegaţia talibanilor: Aeroportul din Kabul va fi redeschis pentru cei care vor să plece din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul din Kabul FOTO EPA-EFE
Aeroportul din Kabul FOTO EPA-EFE

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a obţinut marţi de la talibani, în cursul unei vizite în Qatar, un nou angajament ferm cu privire la faptul că afganii care doresc să părăsească ţara pot face acest lucru fără oprelişti, relatează AFP.

Qatarul a reafirmat, la rândul său, că aeroportul de la Kabul urmează să fie redeschis în curând, însă fără să precizeze vreo dată în acest sens.

Antony Blinken, însoţit de secretarul american al Apărării Lloyd Austin, a anunţat într-o conferinţă de presă că a primit angajamentul noilor conducători de la Kabul că aceştia „vor lăsa persoanele cu documente de călătorie să plece libere”.

„Îi aşteptăm în această problemă”, a adăugat el. „Întreaga comunitate internaţională aşteaptă ca talibanii să respecte acest angajament”, a subliniat Blinken.

Administraţia lui Joe Biden este supusă unor presiuni, în urma unor informaţii, uneori confuze, cu privire la câteva sute de persoane - inclusiv americani - blocate pe aeroportul de la Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului, potrivit directoarei ONG-ului american Ascend Athletics, Marina LeGree.

Între 600 şi 1.300 de persoane aşteaptă să plece, inclusiv 19 americani, cu ajutorul organizaţiei sale şi altor organisme, declară ea.

În acest dosar, Blinken a explicat că talibanii nu au împiedicat să plece pe nimeni care are documente în regulă şi a precizat că nu toţi pasagerii unor zboruri charter au documente în ordine.

Nu există nicio „situaţie de tip ostatici” la Mazar-i-Sharif, a subliniat el, precizând că Statele Unite nu dispun de personal la sol.

„Noi nu suntem în măsură să verificăm realitatea listelor de pasageri, să identificăm pasagerii de la bordul acestor avioane, protocoalele de securitate şi nici locul unde (avioanele) intenţionează să aterizeze. Acestea sunt adevăratele îngrijorări”, a declarat el.

„Discutăm, în momentul în care vă vorbesc, în vederea soluţionării acestor probleme”, a anunţat secretarul de Stat.

La rândul lor, Qatarul şi aliata sa Turcia acţionează de mai multe zile în vederea unei redeschideri a aeroportului de la Kabul, ale cărui structuri au fost depăşite după preluarea puterii de către talibani, la jumătatea lui august, şi care au fost închise după plecarea americanilor, la sfârşitul lui august.

Aeroportul de la Kabul este esenţial în vederea trimiterii unor ajutoare umanitare indispensabile în prezent, şi cu atât mai mult în viitor, pe măsură ce iarna cuprinde Afganistanul.

„Nu vom uita”

Qatarul a devenit un actor de neocolit în această criză, în care joacă rolul unui mediator neutru şi influent.

Emiratul a găzduit negocieri, în 2020, între Statele Unite ale lui Donald Trump şi talibani, iar apoi între talibani şi opoziţia afgană a preşedintelui îndepărtat de la putere Ashraf Ghani.

Această vizită la Doha a lui Antony Blinken şi a lui Loyd Austin este prima vizită în regiune a unor oficiali americani de rang înalt după preluarea puterii de către talibani, la 15 august, şi după plecarea, două săptămâni mai târziu, a ultimilor militari americani de la Kabul, în condiţii îngrozitoare.

Cei doi americani au fost primiţi luni seara la cină de către emirul Tamim bin Hamad Al-Thani.

„Multe ţări au intervenit pentru a participa la evacuări din Afganistan, însă niciuna nu a făcut mai mult decât Qatarul”, a salutat marţi Blinken, evocând cei aproximativ 58.000 de refugiaţi care au trecut prin Doha.

„Bărbaţii, femeile şi copiii care au trecut pe aici nu vor uita niciodată şi nici noi”, a subliniat el solemn, relevând faptul că Doha a furnizat 10.000 de mese de trei ori pe zi, a deschis spitale, a coordonat activitatea organizaţiilor umanitare.

Blinken urma să se întâlnească cu oficiali de la Al Udeid, o bază militară americană instalată în Qatar, în care sunt adăpostiţi mii de refugiaţi afgani.

El urmează să plece miercuri către baza aeriană Ramstein, în Germania, unde sunt găzduiţi temporar alte mii de afgani, în drum către Statele Unite.

Blinken urmează să coprezideze, împreună cu omologul său german Heiko Maas, o reuniune virtuală a miniştrilor din aproximativ 20 de ţări - un fel de „Grup de contact” apărut în timpul crizei afgane.

Austin efectueză, la rândul său, un turneu la Golful Persic, în Bahrain, Kuwait şi Arabia Saudită.

Un oficial american a anunţat luniseara că patru cetăţeni americani - membrii unei familii - au părăsit Afganistanul pe cale terestră, în cadrul unei evacuări aranjate de către Statele Unite, pentru prima oară după retragerea trupelor, la sfârşitul lui august.

Talibanii au fost puşi la curent cu acest lucru şi „nu i-au împiedicat” să părăsească Afganistanul, a anunţat acest oficial, fără să precizeze în ce ţară vecină au intrat aceşti patru cetăţeni americani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite