VIDEO UPDATE Proteste în Egipt: Armata avertizează că intenţionează să suspende Constituţia şi să dizolve Parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata egipteană face presiune asupra preşedintelui Morsi
Armata egipteană face presiune asupra preşedintelui Morsi

Constituţia Egiptului va fi suspendată, iar Parlamentul va fi dizolvat în cazul în care preşedintele islamist Mohamed Morsi nu se va conforma solicitărilor cetăţenilor, avertizează armata egipteană, citată de postul Al-Arabiya.


UPDATE 21.21 Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, i-a cerut marţi preşedintelui egiptean Mohamed Morsi să ţină cont de popor, exprimând "preocupare" faţă de situaţia din Egipt, relatează AFP.

"Atunci când există numeroase probleme şi o mulţime de oameni, Guvernul egiptean trebuie să ţină cont de popor. Preşedintele Morsi trebuie să asculte vocea poporului", a declarat Fabius. "Situaţia economică s-a deteriorat grav. Acest lucru explică de ce au ieşit 15 milioane de oameni pe străzi", a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

UPDATE 20.30 Preşedintele islamist al Egiptului, Mohamed Morsi, s-a întâlnit marţi cu generalul Abdel Fattah al-Sissi, şeful Statului Major al armatei, în încercarea de a dezamorsa criza politică, relatează AFP.

UPDATE 20.29 Ban Ki-moon, Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de violurile care au avut loc asupra unor femei ce demonstreză în stradă pentru a cere plecarea imediată a preşedintelui Morsi.

Sute de mii de oameni participă în acest moment la manifestaţii organizate în centrul oraşului Cairo şi cer demisia preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Un manifestant, Mostafa Gharib, a declarat pentru AFP că se teme că islamiştii „se vor bate până la sfârşit înainte de a cădea“.

Efective suplimentare ale opoziţiei au fost aduse în capitală, unde majoritatea întreprinderilor erau închise iar străzile goale contrastau cu activitea obişnuită a marelui oraş egiptean. Cairo este survolat de elicoptere ale poliţiei.

Oamenii denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani.

În pofida avertismentelor opoziţiei şi discuţiilor cu preşedintele SUA Barack Obama, Mohamed Morsi a respins ultimatumul de 48 de ore dat de armată pentru onorarea "revendicărilor poporului". Ultimatumul expiră miercuri.

Opoziţia egipteană a anunţat că nu va susţine o "lovitură de stat militară", desemnându-l pe Mohamed ElBaradei reprezentant al "tranziţiei politice".

Opoziţia egipteană a anunţat joi că îl desemnează pe Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ca reprezentant pentru pregătirea tranziţiei politice, relatează AFP.

Frontul 30 Iunie, ce reuneşte partide şi mişcări politice ostile preşedintelui Mohamed Morsi, a comunicat că ElBaradei va fi "vocea" sa şi va avea sarcina "pregătirii scenariului" unei tranziţii politice.

Şeful statul egiptean primeşte lovitură după lovitură. Justiţia egipteană a ordonat, marţi, restabilirea în funcţie a procurorului general demis de preşedintele Mohamed Morsi, aplicând o lovitură şefului de stat islamist contestat de către manifestanţi, relatează AFP.

"Curtea de Apel ia hotărârea definivă de a-l restabili pe Abdel Meguid Mahmoud (în postul) de procuror general", a anunţat agenţia oficială Mena.

Mahmoud a fost numit în post pe timpul lui Hosni Mubarak, care a fost îndepărtat de la putere. El a fost acuzat de către militanţii revoltei din 2011 că s-ar afla la originea insuficienţei probelor prezentate de Parchet în procesul unor oficiali ai fostului regim.

Demiterea lui Abdel Meguid Mahmoud, în noiembrie, prin decret prezidenţial şi nominalizarea lui Talaat Abdallah, acuzat că este favorabil Fraţilor Musulmani, ca succesor al său au intensificat divergenţele dintre preşedintele Morsi şi aparatul judiciar egiptean.

Hotărârea de marţi intervine după ce armata a lansat un ultimatum lui Morsi şi în timp ce cinci miniştri, inclusiv şeful diplomaţiei egiptene, Mohammed Kamel Amr, şi-au prezentat demisia.
 

Un manifestant, Mostafa Gharib, a declarat pentru AFP că se teme că islamiştii „se vor bate până la sfârşit înainte de a cădea“.

Efective suplimentare ale opoziţiei au fost aduse în capitală, unde majoritatea întreprinderilor erau închise iar străzile goale contrastau cu activitea obişnuită a marelui oraş egiptean. Cairo este survolat de elicoptere ale poliţiei.

Susţinătorii lui Morsi, la fel de determinaţi

Un responsabil al Frăţiei Musulmane, puternica miscare islamistă din care provine şi preşedintele Morsi, a făcut apel la împiedicarea unei lovituri de stat, la nevoie prin „martiriu“, reamintind de sângele deja vărsat pentru a obţine plecarea lui Hosni Mubarak.

Zeci de mii de partizani ai preşedintelui sunt adunaţi în cartierul Nasr City şi în faţa universităţii din Cairo, pe celalalt mal al Nilului, pentru a apăra „legitimitatea“ lui Morsi, învingător în primele alegeri prezidenţiale libere din istoria ţării.

„Trezeşte-te Sissi, Morsi este preşedintele meu“, scanda mulţimea, la adresa ministrului Apărarii, generalul Abdel Fattah al-Sissi, acuzat că vrea să preia puterea.


„Poziţia armatei este îngrijoratoare şi periculoasă. Dacă preia ţara, vom face o revoluţie islamică“, a avertizat Mohamed Abdel Salem, un manifestant pro-Morsi.

Alia Youssef, ingineră, în vârstă de 24 de ani şi purtând vălul islamic, s-a declarat „pregatită să moară aici pentru a apăra legitimitatea preşedintelui şi a spune „nu“ unei lovituri militare de stat“.



 

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite