Protest de amploare în Turcia după ce un deputat de opoziţie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

Protest de amploare în Turcia după ce un deputat de opoziţie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

Protestatarii au agitat pancarte pe care scria „adalet“ („justiţie“, în trad.) Foto: EPA

Mii de turci au ieşit joi în stradă pentru a protesta faţă de condamnarea unui deputat de opoziţie la 25 de ani de închisoare pentru spionaj, relatează Reuters în pagina sa electronică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miercuri, deputatul Enis Berberoglu, din Partidul Republican al Poporului (CHP), a fost condamnat de o instanţă din Turcia la 25 de ani de închisoare pentru spionaj pe motiv că ar fi furnizat unui ziar de opoziţie imagini video cu un convoi de camioane turceşti în drum spre Siria, în ianuarie 2014. 
 
Enis Berberoglu este primul parlamentar din CHP trimis după gratii de când a început campania de epurare declanşată ca urmare a tentativei de puci din luna iulie a anului 2016.
 
În ultimele 11 luni, peste 50.000 de persoane au fost întemniţate şi peste 150.000 au fost concediate sau suspendate din funcţii.
 
Adunaţi în parcul central din Ankara, la chemarea liderului CHP Kemal Kilicdaroglu, protestatarii au arborat drapelul Turciei şi pancarte cu portretul lui Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne. Mulţi purtau tricouri cu inscripţia „Justiţie“. 
 
„Marşul nostru va continua până când se va face dreptate în ţara asta“, a declarat liderul CHP, care a propus ca manifestanţii să parcurgă distanţa de 425 de kilometri de la Ankara la închisoarea din Istanbul în care este închis Berberoglu, marş ce ar putea dura cel puţin 20 de zile.
 
„Erdogan (preşedintele Turciei, n. red.) arată cu degetul spre toţi cei care sunt împotriva lui. Arestarea lui Enis Berberoglu a vrut să trimită un mesaj, dar nouă nu ne este frică. Vom rezista până când ne vor aresta pe toţi“, a declarat o profesoară pensionară care şi-a dezvăluit doar prenumele - Nuran.
 
Potrivit Reuters, în contextul acestui protest, forţele de ordine au luat măsuri sporite de securitate, tunuri de apă şi vehicule blindate fiind plasate în apropiere de demonstranţi.
citeste totul despre: