Presa saudită, despre jurnalistul Khashoggi, înainte de dispariţia sa: Un „trădător“ şi un „eretic“ care colaborează cu „inamici ai statului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 2 octombrie, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a intrat în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, pentru a obţine câteva documente necesare pentru a se căsători. Nu a mai fost văzut de atunci.

Din acea zi, informaţii de la oficiali turci au creionat o imagine sumbră a sorţii sale. În această săptămână, Washington Post a scris că autorităţile turce au înregistrări video şi audio care arată că jurnalistul a fost interogat, torturat şi ucis de către o echipă de securitate în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Cazul Khashoggi a atras atenţia întregii lumi şi a stârnit revolta opiniei publice internaţionale. Răspunsul Arabiei Saudite la acest incident poate oferi indicii despre cum ar putea fi rezolvată această problemă. Sau nu.

De la acuzaţii de trădare la aparenţa unei îngrijorări

Potrivit Institutului de Cercetare Media din Orientul Mijlociu (MEMRI), care ţine evidenţa şi traduce articolele din presa regională, înainte de a apărea speculaţiile legate de uciderea sa în Consulatul Arabiei Saudite, presa a scris despre faptul că jurnalistul ar avea legături cu Frăţia Musulmană şi alte grupuri inamice ale Regatului saudit. 

Până la dispariţia lui Khashoggi, editorialiştii ziarului Okaz, cunoscut ca susţinător al puterii, l-au numit un „trădător” şi un „eretic” care colaborează cu „inamici ai statului” împotriva prinţului Mohammed bin Salman, cunoscut ca MbS, şi a Regatului, potrivit MEMRI. După speculaţiile conform cărora jurnalistul ar fi fost ucis în Consulatul Arabiei Saudite, tonul publicaţiei Al-Riyadh, care este, de asemenea, susţinătoare a familiei regale, a devenit unul plin de îngrijorare cu privire la soarta sa, a mai spus MEMRI. Totuşi, potrivit sursei menţionate, un editorialist a respins categoric acuzaţiile conform cărora o echipă saudită de securitate l-ar fi ucis pe ziarist. Un alt editorialist de la Okaz a sugerat că acuzaţiile împotriva Arabiei Saudite sunt invocate de inamicii Regatului, Iran, Qatar şi Turcia.

Gerald Feierstein, fost ambasador american la Yemen, care a avut misiuni şi în Arabia Saudită şi alte state arabe a declarat pentru „The Atlantic” că există un efort continuu în Arabia Saudită ori de a minimaliza cumva soarta lui Khashoggi, ori de a sugera că acesta a fost implicat în diferite activităţi dubioase. „Ştiu că au existat aceste zvonuri că ar fi adept al Frăţiei Musulmane. Au fost speculaţii că această dispariţie ar fi fost o iniţiativă de propagandă a Turciei şi Qatarului,” a declarat Feierstein.

Atitudine diferită în Arabia Saudită faţă de cea afişată în presa occidentală 

Abordarea aceasta a presei saudite e total diferită faţă de atitudinea pe care oficialii din Regat o afişează în presa occidentală. Într-un interviu oferit agenţiei de ştiri Bloomberg, pe 5 octombrie, la trei zile după dispariţia lui Jamal Khashoggi, prinţul moştenitor saudit şi liderul de facto al Regatului a declarat: „Auzim zvonuri despre ceea ce s-a întâmplat. Ceea ce am înţeles  eu este că a intrat (n.r. în Consulat) şi a ieşit după câteva minute sau o oră. Nu sunt sigur. Investigăm acest lucru prin ministerul de Externe, ca să vedem exact ce s-a întâmplat atunci.”

Prinţul Khalid bin Salman, fratele lui MbS şi ambasador al Arabiei Saudite la Washington, a declarat: „Jamal are mulţi prieteni în Regat, inclusiv pe mine, şi, în ciuda divergenţelor noastre şi a alegerii lui de a se <<autoexila>>, ţineam legătura în mod regulat când venea la Washington.” El a numit speculaţiile referitoare la dispariţia jurnalistului „răutăcioase” şi a spus că informaţiile conform cărora autorităţile saudite l-ar fi reţinut sau ucis pe Khashoggi sunt „complet false şi fără bază.”

Aceste declaraţii nu sunt deloc credibile, în lipsa unei dovezi video cu Khashogii părăsind Consulatul, pe care Arabia Saudită ar putea foarte uşor să o ofere, dacă ar avea-o. 

Relaţia strânsă dintre Statele Unite şi Arabia Saudită, sub lupa critică a opiniei publice

Donald Trump este criticat pentru reacţia lui lipsită de fermitate. Contrar cu ceea ce suntem obişnuiţi din partea preşedintelui american, liderul de la Casa Albă tratează dispariţia jurnalistului saudit cu multă prudenţă şi diplomaţie.Trump a anunţat joi că anchetatori americani cooperează cu autorităţile din Turcia şi Arabia Saudită pentru a elucida dispariţia lui Jamal Khashoggi.

„Vom studia asta foarte, foarte serios. Nu-mi place asta deloc. Nu sunt cetăţeni americani (n.r. implicaţi), dar asta nu are importanţă în acest caz. Este un precedent teribil, teribil”, a adăugat el.

Întrebat dacă dispariţia suspectă a lui Jamal Khashoggi - exilat în Statele Unite din 2017, după ce a căzut în dizgraţia curţii prinţului moştenitor Mohammed bin Salman (MbS) - ar putea să pună în dificultate relaţiile dintre Washington şi Riad, Trump a răspuns că trebuie mai întâi „să aflăm ce s-a întâmplat acolo”.

„Suntem probabil mai apropiaţi decât aţi putea crede”, a declarat el.

Ca om de afaceri, Trump i-a avut pe saudiţi ca parteneri multă vreme. Ca preşedinte al Americii, Trump spune că banii saudiţilor creează locuri de muncă în SUA, aşa că nu vede un motiv pentru care ar opri vânzările de arme către Arabia Saudită, din cauza cazului Khashoggi. 

„Ei cheltuiesc 100 miliarde de dolari pe echipamente militare şi pentru a crea locuri de muncă pentru această ţară. Nu îmi place ideea de a opri o investiţie de 110 miliarde de dolari în Statele Unite, pentru că ştiţi ce vor face? Îşi vor lua banii şi îi vor cheltui în Rusia sau în China sau în altă parte”, a afirmat preşedintele american.

CITEŞTE ŞI:

Dispariţia jurnalistului Khashoggi atrage atenţia asupra unei viziuni strâmbe, dar din ce în ce mai extinse: Presa, ca duşman

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite