Phenianul propune Washingtonului noi discuţii după eşecul summitului de la Hanoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a propus vineri noi discuţii Statelor Unite, la o zi după eşecul spectaculos al summitului lor la Hanoi, cele două părţi încercând astfel să ţină uşa deschisă dialogului, dar rămânând totodată ferme pe poziţii, relatează AFP.

Preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un au parcurs un drum lung până la cel de-al doilea lor tête-à-tête consacrat spinosului dosar al ”denuclearizării” Coreei de Nord, însă întâlnirea s-a terminat brusc, iar ambele tabere s-au despărţit fără declaraţia comună prevăzută iniţial.

Fiecare a încercat să dea pe celălalt vina acestui impas.

Donald Trump a spus că Phenianul a cerut să se ridice toate sancţiunile care-i sunt impuse din cauza programelor sale nuclear şi balistic - interzise.

Nordul a spus că a cerut doar o ridicare ”parţială” a acestor restricţii. Iar, un fapt extrem de rar, ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong Ho a convocat jurnalişti dintr-o mână de ţări să le prezinte versiunea sa.

În schimbul unei slăbiri a măsurilor care-l strangulează, a declarat şeful diplomaţiei nord-coreene, Phenianul a propus ”distrugerea completă a tuturor infrastructurilor sale de producţie nucleară” în complexul său de la Yongbyon. Nu se va face o ofertă mai bună, a avertizat el.

Acest lucru nu a împiedicat agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA să sublinieze că Donald Trump şi Kim Jong Un au avut ”schimburi foarte constructiv şi deschise”.

Relaţiile între cele două ţări inamice în timpul Războiului Coreei (1950-1953), un conflict care continuă, în teorie, din cauza lipsei unui tratat de pace, sunt ”caracterizate de neîncredere şi antagonism” de decenii, afirmă agenţia.

Inevitabil, vor exista ”dificultăţi şi probe” în vederea stabilirii unor relaţii noi, adaugă ea.

 

”UN ADEVĂRAT LIDER”

Summitul de la Hanoi a fost o ”reuşită”, afirmă însă KCNA, adăugând că cel mai puternic om de la Phenian i-a propus lui Donald Trump o nouă întâlnire.

Preşedintele american şi-a exprimat la rândul său speranţa să-l revadă rapid pe liderul nord-coreean, fără să facă alte precizări.

”Uneori trebuie să ieşi” de la negocieri, a lansat Donald Trump, explicând că poate obţine mai mult. ”Prefer să o fac bine decât să o fac rapid”.

La fel ca în mai multe rânduri, anterior, preşedintele nu a contenit cu elogiile la adresa lui Kim Jong Un. ”Este o adevărată personalitate”, a declarat el pentru Fox News. ”El este foarte inteligent şi fin pe cât poate fi. Este un adevărat lider”.

Summitul de la Hanoi a dezamăgit toate aşteptările, după prima întâlnire de la Singapore, în iunie. Cei doi lideri - care au trecut, în doar câteva luni, de la insulte personale la elogii din partea lui Donald Trump - au semnat atunci doar o vagă declaraţie despre ”denuclearizarea peninsulei coreene”.

Potrivit unor oficiali americani de rang înalt, nord-coreenii au cerut, în zilele dinaintea summitului de la Hanoi, ridicarea de facto a tuturor sancţiunilor economice impuse de către Consiliul de Securitate al ONU începând din martie 2016.

Înaintea acestei date, rezoluţiile vizează în esenţă interdicţia transferurilor de tehnologie. Sancţiunile cele mai recente vizează, în schimb, sectoare economice mult mai rentabile, între care exporturile nord-coreene de cărbune şi de minereu de fier, de fructe de mare şi textile.

”Sunt, de fapt, toate sancţiunile, mai puţin alimentele”, a declarat un reprezentant de rang înalt de la Departamentul de Stat american. ”Asta înseamnă mai multe miliarde de dolari”.

LIPSĂ DE PREGĂTIRE

În schimb, a declarat el, ei propuneau doar să închidă o ”parte a complexului” de la Yongbyon - o instalaţie uriaşă, care include multiple infrastructuri.

Nordul ar dispune, de asemenea, de alte centre de producere a uraniului îmbogăţit.

Donald Trump şi-a îndemnat interlocutorul să ”mizeze totul” pentru a obţine un acord, potrivit oficialului american.

”Armele, ele însele, trebuie să fie pe masă”, a spus el, evocând stocul existent de bombe nucleare nord-coreene şi rachetele balistice intercontinentale (ICBM) susceptibile să atingă teritoriul continental al Statelor Unite.

Procesul continuă, a subliniat el. ”Noi suntem încurajaţi de oportunităţile care ni se oferă”.

”Statele Unite abia aşteaptă să revină la masă, pentru a continua această conversaţie, care va conduce, până la urmă, la pace şi stabilitate”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo, aflat într-o vizită la Manila.

Preşedintele sud-creean Moon Jae-in - artizanul apropierii între Washington şi Phenian - a vrut, la rândul său, săvadă partea bună a lucrurilor.

Reuniunea a permis ”progrese semnificative”, iar Donald Trump şi Kim Jong Un şi-au consolidat ”încrederea” şi ”înţelegerea reciprocă”.

Unii analişti insistă şi ei în acest sens. ”Nu cred că (eşecul) ar fi un dezastru, asta nu pune capăt procesului dialogului”, a declarat Chris Green, de la International Crisis Group. Trump nu putea să rişte ”un acord prost”, iar ”această poziţie dură îi va fi de folos”.

Însă alţii denunţă o lipsă de pregătire în amonte. Blocajul demonstrează importanţa ”discuţiilor de lucru”, a subliniat Kathleen Stephens, fosta amabsadoare a Statelor Unite în Coreea de Sud.

Preşedintele american a plecat din Vietnam imediat după summit, însă Kim Jong Un se află într-o vizită oficială până sâmbătă - prima de la cea efectuată de către bunicul său Kim Il Sung în 1964.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite