Pescar canadian ucis de o balenă la câteva momente după ce a salvat-o dintr-o plasă de pescuit

Pescar canadian ucis de o balenă la câteva momente după ce a salvat-o dintr-o plasă de pescuit

O balenă din Atlanticul de Nord prinsă într-o plasă de pescuit/ Foto: EPA

Joe Howlett, un pescar de homari canadian care a ajutat la salvarea unei balene din Atlanticul de Nord prinse într-o plasă de pescuit, a fost lovit de mamifer imediat după ce acesta a fost eliberat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Howlett ajutase la salvarea a zeci de astfel de mamifere în ultimii 15 ani, aflate pe cale de dispariţie, prinse în plasele de pescuit. În fapt, cu doar câteva zile înainte de decesul său, Howlett salvase o balenă dreaptă din Atlanticul de Nord în aceeaşi regiune.
 
Această ultimă misiune de salvare dobândise un caracter de urgenţă după ce, luna trecută, şapte astfel de mamifere au fost descoperite plutind fără viaţă, pe ţărmul Canadei, în Golful Sf. Laurenţiu. Cu o populaţie estimată la aproximativ 525 exemplare, aceste ultime balene moarte înseamnă că 1% din populaţia lor a dispărut în ultimele săptămâni. 
 
Joe Howlett a ajutat la eliberarea unui astfel de balene prinse în plasele pescarilor - doar pentru a fi lovit de către mamifer imediat după eliberarea sa, a povestit Mackie Green, membru a Echipei de Salvare a Balenelor Campobello. „Au reuşit să elibereze complet balena iar apoi un lucru total neaşteptat s-a întâmplat şi balena a făcut un salt mare”, a declarat acesta presei canadiene.
 
„Joe (foto dreapta), în mod sigur nu ar fi vrut să ne oprim din ceea ce facem din această cauză”, a declarat Mackie Green, ce împreună cu Howlett lansaseră această organizaţie de salvare a balenelor. „Acest lucru este ceea ce el iubea mai mult, şi nu există un sentiment mai minunat decât eliberarea unei balene, şi ştiu cât de fericit a fost când a reuşit eliberarea acelei balene”, a continuat acesta.
„Participarea în aceste operaţiuni de salvare necesită un curaj imens şi un devotament complet pentru supravieţuirea acestor mamifere marine. Fiecare operaţiune de eliberare implică riscuri serioase. Fiecare situaţie este unică, iar balenele eliberate pot fi uneori impredictibile”, a susţinut într-un comunicat Departamentul Federal al Pescarilor.
 
Decesul lui Howlett vine într-un moment critic al acestei specii de balene, în ultima lună înregistrându-se un număr fără precedent de decese în rândul acestor mamifere. O echipă de specialişti încearcă să afle cauza acestor decese, una dintre principalele ipoteze fiind ciocnirea cu un alt vas.
citeste totul despre: