Parlamentul Turciei aprobă participarea la operaţiuni contra Statului Islamic
0Turcia poate ordona de astăzi operaţiuni militare împotriva extremiştilor musulmani din cadrul grupării Statul Islamic, după ce parlamentul de la Ankara a votat cu o largă majoritate o rezoluţie în acest sens, relatează BBC.
Deşi iniţial a refuzat o intervenţie în Irak sau Siria, preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a anunţat săptămâna aceasta că ţara sa intenţionează să joace un rol cât mai activ în cadrul coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, ce are ca scop destructurarea organizaţiei jihadiste.
Rezoluţia aprobată de parlamentul turc a fost votată cu 298 de voturi „pentru” şi 98 „împotrivă”. Aceasta oferă posibilitatea armatei să lanseze raiduri asupra poziţiilor Statului Islamic. De asemenea, actul permite şi staţionarea soldaţilor străini în Turcia precum şi utilizarea bazelor militare de la Ankara.
Întrebat de jurnalişti ce demersuri va lua Turcia după adoptarea acestei rezoluţii, Ministrul Apărării, Ismet Yilmaz, a declarat: „nu vă aşteptati la măsuri imediate”.
Decizia de a lua parte la lupta împotriva grupării Statul Islamic a fost luată de guvernul de la Ankara după ce militanţii jihadişti s-au apropiat tot mai mult de graniţa Turciei cu Siria.
Recep Tayyip Erdogan a afirmat în cadrul unei şedinte recente din Parlament că ţara sa va face „tot ceea ce este necesar” pentru a combate Statul Islamic. Mai mult decât atât, liderul turc a precizat că un alt obiect al ţării sale este înlăturarea de la putere a regimului sirian condus de Bashar al-Assad.
Guvernul turc a avut o atitudine mai rezervată asupra luptei împotriva Statului Islamic, după ce extremiştii au eliberat peste 40 de ostatici turci luna trecută, în nordul Irakului. Cu toate acestea, coaliţia occidentală a făcut presiuni asupra executivului de la Ankara pentru a sprijini la rândul său raidurile asupra jihadaştilor.
Citeşte şi:
Turcia: Vom lupta împotriva grupării Statul Islamic
Turcia va lupta împotriva militanţilor grupării Statul Islamic (SI), precum şi a altor organizaţii teroriste, însă îşi va urma în paralel obiectivul de a-l înlătura de la putere pe actalul lider sirian, Bashar al-Assad, a anunţat de curând preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.
Experţii militari susţin că raidurile aeriene nu vor fi suficiente pentru a elimina ameninţarea grupării teroriste Statul Islamic şi că este necesar ca forţele coaliţei să trimite trupe la sol.
Bombardamentele realizate recent de către forţele aeriene americane şi aliate asupra Statului islamic au ca ţintă distrugerea infrastructurii cu ajutorul căreia grupul extremist sunnit ajunge să genereze zilnic venituri de circa 2 milioane de dolari, scrie BBC.