„New York Times“: În Orientul Mijlociu este haos, iar SUA se concentrează pe medierea conflictului dintre Israel şi Palestina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul american de stat, John Kerry, şi Benjamin Netanyahu, premierul Israelului FOTO Reuters
Secretarul american de stat, John Kerry, şi Benjamin Netanyahu, premierul Israelului FOTO Reuters

În Siria, forţele guvernamentale luptă împotriva rebelilor într-un război civil ce va atinge, curând, 100.000 de morţi. În Cairo, un val de protestatari ameninţă să arunce din nou Egiptul în criză politică şi haos. Pe acest fundal, în liniştitul Tel Aviv, secretarul de stat al SUA, John Kerry, îşi încearcă aptitudinile diplomatice pentru a reînvia negocierile pentru pace dintre israelieni şi palestinieni, scrie „New York Times“.

Încercările lui John Kerry de a-i împăca pe evrei cu palestinienii au fost întâmpinate cu obişnuitul amestec de speranţă şi scepticism. Însă, Orientul Mijlociu încă freamătă din cauza efectelor Primăverii Arabe, iar eforturile lui Kerry ridică întrebări pertinente despre priorităţile administraţiei Obama într-un nou val de nelinişti din zonă.

Conflictul israelo-palestinian este o simplă durere de cap dintr-o grămadă de migrene

Conflictul israelo-palestinian, odată un simbol şi o sursă de durere a lumii arabe, este acum un personaj secundar pe fondul unui Orient Mijlociu consumat de luptele dintre secte, de dezastru economic şi, în Egipt, de un lider ales democratic care încă luptă pentru legitimitatea sa cu mulţi dintre oamenii lui.

Momentul pentru acest tip de diplomaţie a trecut demult. El lucrează cu actori care au mai interpretat acest rol, iar scenariul este o repetare. Doar regizorul este nou, regiunea este un loc complet diferit acum“, spune Robert Blecher, directorul adjunct al Grupului Internaţional de Criză pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Oficialii nu mai susţin, cum făceau în primul mandat al preşedintelui Obama, că trebuie pus capăt dominaţiei israeliene şi creat un stat palestinian şi astfel SUA se vor impune mai uşor în Orientul Mijlociu. Conflictul dintre israelieni şi palestinieni este acum doar o simplă durere de cap dintr-o grămadă de migrene, continuă „New York Times“.

Şi totuşi, Kerry, susţinut de Obama, crede că problema merită efortul: cinci vizite în regiune în ultimele trei luni. Cea mai recentă călătorie a implicat aproape 20 de ore de discuţii cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Cel mai mic conflict este şi cel mai uşor de rezolvat

Foşti oficiali ai Casei Albe apără această implicare. Concentrarea lui Kerry asupra Israelului are sens tocmai pentru că este haos pretutindeni. Cu foarte puţină influenţă în Egipt şi cu ezitarea implicării în Siria, conflictul israelo-palestinian este singurul loc în care SUA îşi pot exercita influenţa şi, poate, chiar obţine ceva.

Dar poate revoltele lumii arabe au făcut ca pacea dintre Israel şi Palestina să fie mai reală. Unii analişti consideră că instabilitatea din Orient i-a făcut pe Netanyahu şi pe Abbas mai dornici de a-şi rezolva disputele. Însă alţii cred că amândoi vor folosi conflictele din regiune ca pretext pentru a evita compromisurile dificile de care este nevoie pentru obţinerea păcii, adaugă „New York Times“.

La o zi după o sesiune de 13 ore de discuţii dintre Kerry şi Netanyahu, ziarele israeliene erau dominate de imagini cu protestele de amploare din Egipt. Cinci din cele şase publicaţii majore ale ţării nici măcar nu au specificat pe prima pagină ceva despre eforturile diplomatice ale lui John Kerry.

Dacă liderii Israelului sau ai Palestinei ar fi întrebaţi acum dacă se rezolvă conflictul, cu toate evenimentele din regiune, majoritatea ar spune că nu prea e posibil“, declară Sallai Meridor, fost ambasador israelian în SUA.

Deşi rezolvarea conflictului israelo-palestinian nu este soluţia perfectă pentru regiune, încă are rezonanţe acolo printre mulţimile adunate în Piaţa Tahrir din Egipt sau printre militanţii Hezbollah care vorbesc despre Israel că s-a dat de partea preşedintelui Bashar al-Assad din Siria.

Un sondaj recent al Centrului Arab de Cercetare şi Studii Politice din Qatar, realizat pe 20.000 de oameni din 14 ţări, a descoperit că Israelul şi SUA sunt văzute ca principalele ameninţări la adresa securităţii. 

Kerry a fost foarte clar în declaraţii şi a spus că nu va renunţa la discuţiile pentru pace, însă analiştii spun că gravitatea crizei din Egipt ar putea să-l forţeze pe el şi pe alţi oficiali să-şi mute privirile îngrijorate spre Cairo, unde politica americană nu a reuşit să ţină pasul cu evenimentele, continuă „New York Times“.

Este bine că John Kerry se concentrează pe negocierile de pace, dar singurul lucru pe care nu l-a făcut a fost să gândească o strategie pentru Egipt“, a declarat Brian Katulis, expert în politica Egiptului de la Centrul pentru Progres American.


Citeşte mai multe despre Orientul Mijlociu:

Egiptul, între război civil şi o nouă revoluţie. Pe cine va apăra Armata?

Istoric vorbind, Egiptul a fost considerat mereu, pe bună dreptate, cheia Orientului Apropiat. Destabilizarea, din nou, a acestui spaţiu, va trimite o undă de şoc masivă la nivelul întregii regiuni plus a Maghrebului, complicând şi mai mult situaţia deja explozivă din zonă.

VIDEO „Implant“de democraţie prin divertisment

Emisiuni de tipul „Arab Idol“, „Academia vedetelor“ sau „Afganii au talent“ au fost exportate şi în ţări musulmane conservatoare, cu scopul de a dezvolta gustul pentru democraţie în rândul tinerilor.

VIDEO A fost odată în Siria. Basmul cu final tragic. Partea I

Siria este subiectul cel mai dezbătut al momentului. Tragedia nu se trage numai din zecile de mii de morţi, într-un război absurd. Adevărata dramă este cea a distrugerii pentru un termen mai lung decât putem acum să estimăm, a unei ţări milenare, cu o civilizaţie remarcabilă şi care se bucura, în urmă cu numai trei ani, de o stabilitate şi deschidere nemaiîntâlnită în regiunea fierbinte a Orientului Mijlociu.

Mizele de dincolo de Siria

Fiecare dintre marii jucători geo-politici ai lumii au propriile lor agende de priorităţi, de securitate militară, de securitate economică şi de alianţe actuale sau de perspectivă ce deja sunt afectate şi cu siguranţă vor fi modificate într-o măsură importantă de ceea ce se petrece acum în Siria.

Care sunt şansele ca Siria să fie cauza unui Al Treilea Război Mondial?

Criza din Siria înseamnă mai mult decât un război civil într-o ţară care ar fi greu de localizat pe harta lumii de mulţi oameni. Conflictul ia formele tot mai clare ale unei lupte religioase pentru  putere, care face victime de-a lungul Orientului Mijlociu. Îngrijorător este că acest conflict ar putea implica întreaga regiune într-o luptă pe viaţă şi pe moarte, între principalele ramuri al Islamului: şiismul şi sunnismul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite