Oraşele-fantomă ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aglomeraţii urbane cândva înfloritoare s-au transformat, unele peste noapte, în peisaje dezolante, ca după un atac nuclear. "Le Figaro" inventariază cele mai importante oraşe-fantomă din vremurile moderne şi explică ce evenimente au dus la prăbuşirea lor.

1. Bodie (California). Bodie este azi unul dintre cele mai cunoscute oraşe-fantomă din lume. Mai sunt în picioare doar 5% din clădirile ce îl formau în perioada sa de glorie - anii 1880, când avea 10.000 de locuitori. Născut în perioada goanei după aur, Bodie avea şi două bănci, o cale ferată şi o închisoare. Din 1900, locuitorii încep să se mute, pe măsură ce aurul se depreciază. Apoi, centrul este în bună parte distrus de un incendiu, în 1932. Acum, este loc de pelerinaj pentru turişti, în special în perioada verii.


2. Pripiat (Ucraina).

Pripiat, mort odată cu centrala de la Cernobîl

Oraşul, fondat în 1970, a avut un destin trist. Aflat la trei kilometric de central nucleară de la Cernobîl, care a explodat pe 26 aprilie 1986, Pripiat era un simbol al Uniunii Sovietice "moderne". Clădirile erau construite din materiale bune, existau grădini publice, cinematografe etc. Oraşul îi găzduia pe muncitorii de la centrală şi familiile lor. Aproape 50.000 de oameni locuiau în Pripiat. Nu au fost informaţi în ziua accidentului de pericolul care îi pândea. Au fost evacuaţi abia a doua zi, când deja erau grav iradiaţi. Va fi nevoie de câteva mii de ani pentru ca Pripiat şi oraşele din jurul său să poată fi locuite din nou.

3. Varosha (Cipru).

Varoşa, din Cipru

În anii 1970, Varosha era una din destinaţiile turistice de top din Cipru. Dar pe 15 august 1974, după doar doi ani de existenţă a staţiunii, armata turcă debarcă pe insulă. Oraşul e evacuate şi apoi încercuit cu bariere şi sârmă ghimpată. Trupele turceşti au rămas încă acolo. Negocierile internaţionale nu au ajuns încă la un rezultat. În aşteptarea unui deznodământ, clădirile se năruie, ferestrele cad şi vegetaţia începe să crească chiar în apartamente.

4. Sanzhi (Taiwan).

Sanzhi, din Taiwan

Proiectul de construire a unui centru de vacanţe de lux a fost abandonat după câteva accidente produse în timpul construcţiei şi din cauza lipsei de finanţare. Mai rămân în picioare câteva clăditi rotunde şi colorate, menite să semene cu OZN-urile. Dezvoltatorul imobiliar, care a început construcţia acestui complex în 1978, a trebuit să-şi depună bilanţul în 1980. O legend spune că locul ar fi bântuit.

5. Oradour-sur-Glane (Franţa).

Oradour-sur-Glane, din Franţa

Acest orăşel paşnic din Limousin a fost prosper până în 1944, când 8.000 de soldaţi germane l-au încercuit şi au masacrat toţi locuitorii, ca răzbunare pentru mişcarea de Rezistenţă franceză şi pentru debarcarea din 6 iunie. Astăzi nu mai există decât ruine şi maşini arse pe străzi. Nu departe, a fost construit un oraş aproape identic.

6. Craco (Italia).

Craco, din Italia

Oraşul, construit între secolul al VIII-lea şi al VII-lea î.e.n., a avut mai multe vieţi înainte de a avea de-a face cu mai multe alunecări de teren şi cutremure care au distrus casele. Treptat, Craco s-a golit şi a fost abandonat definitiv în 1975. Astzăi, aspectul dezolant al oraşului, îi atrage pe regizori: oraşul a fost utilizat de mai multe ori ca décor de fil, în special pentru "Patimile lui Cristos", regizat de Mel Gibson.

7. Hashima (Japonia).

Hashima, din Japonia

Insula situată în prefectura Nagasaki (sudul Japoniei) este astăzi complet părăsită. Totuşi, cândva a fost locul poate cel mai dens populat din lume, după descoperirea unui zăcământ imens de cărbune. Circa 5.300 de locuitori au trăit pe insuliţa de doar 6 hectare, ceea ce înseamnă 84.000 de locuitori pe km pătrat. Şi aveau de toate: locuinţe, şcoli, magazine, spital etc. În timpul celui de-al Doilea Război mondial insula a fost confundată chiar cu o navă de război, iar marina americană a trimis mai multe torpile. În 1973, sunt evacuaţi ultimii locuitori. La acea vreme, petrolul înlocuise cărbunele ca principal sursă de energie. Din 2009 însă, Hashima poate fi din nou vizitată.

8. Epecuen (Argentina).

Epecuen - Argentina

Soarta oraşului a fost groaznică. Înainte de a fi înghiţit de apel, oraşul era o destinaţie favorită pentru cei care doreau să facă diverse cure termale. Inundaţiile fără precedent au dus la o creştere a nivelului lacului pe malul căruia fusese construit - Lago Epecuen (sărat). În 1985, apele au rupt barajul şi oraşul a fost inundat. Apa sărată a atins o înălţime de 10 metri. De câţiva ani, nivelul apei a început să scadă, lăsând în urmă ruinele acoperite cu o mantie albă de sare.

9. Agdam (Azerbaidjan).

image

Situat în sud.vestul Azerbaidjanului, oraşul a fost locuit de 150.000 de oameni şi cosntituia avanpostul azer la graniţa cui Nagorno-Karabah. Agdam a fost părăsit în 1993, după războiul cu Karabah (1988-1994). Populaţia s-a retras în nord-estul oraşului, apoi acesta a fost ocupat de armeni. Platani cu o vârstă venerabilă - 400 de ani - au fost tăiaţi, pădurile au fost arse. Astăzi, nu mai rămân decât ruinele din Agdam.

10. Belchite (Spania).

Belchite, din Spania

Oraşul spaniol este cunoscut pentru că a fost scena unor bătălii importante din istoria Spaniei. Oraşul a fost cucerit şi pierdut pe rând, de mai multe ori, de naţionalişti şi de republicani. În timpul luptelor din august şi septembrie 1937, oraşul a fost complet distrus. Oraşul a devenit monument istoric.

11. Enfield (Statele Unite).

Enfield, din Statele Unite

Oraşul Enfield este astăzi complet sub ape. În anii 1930, un enorm lac de acumulare a fost construit chiar lângă oraş pentru a alimenta cu apă potabilă întreaga regiune şi în special oraşul Boston. În ciuda protestelor locuitorilor, s-a stabilit că "rezervorul Quabbin" va fi construit lângă Enfield. Pe 28 aprilie 1938, Enfield este evacuat, distrus şi apoi inundat.

12. Kolmanskop (Namibia).

Kolmanskop, din Namibia

Construit în 1908 de coloniştii germani în căutare de diamante, acest oraş din deşertul Namibiei este astăzi pe jumătate acoperit de nisip. În timpul anilor de glorie, Kolmanskop primea apă din Africa de Sud, de la peste 1.000 de kilometric distanţă. În oraş fusese construit un bowling, un cazinou şi un spital. Oraşul s-a stins în anii 1950: după cel de-al Doilea Război mondial, goana după diamante s-a domolit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite