O nouă ţară pe harta lumii: Kurdistanul plănuieşte un referendum de independenţă. Israelul susţine ideea
0Preşedintele regiunii autonome Kurdistan din Irak a declarat astăzi că doreşte să organizeze un referendum cu privire la independenţa regiunii şi formarea unui nou stat, acesta susţinând că Irakul este „deja partiţionat” de diferitele facţiuni ce se luptă pentru putere în ultimele luni.
În timp ce minoritatea kurdă ar juca un rol important în soluţionarea crizei ce a cuprins Irakul în ultima jumătate de an, cauzată în cea mai mare parte de fundamentaliştii islamici SIIL, acesta a ţinut să sublinieze că „independenţa kurzilor este dreptul lor”.
Între timp, la Bagdad, prima sesiune a noului parlament a fost amânată după ce deputaţii nu s-au putut decide cu privire la cine va fi prezida peste sesiunile de dezbatere.
În ultimele luni, luptătorii kurzi au ocupat regiuni care anterior se aflau sub controlul armatei irakiene, inclusiv zone bogate în petrol din regiunea Kirkuk.
„Tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă indică faptul că e timpul ca regiunea Kurdistan să devină independentă”, a adăugat Barzani într-un interviu pentru BBC. „De acum înainte nu mai are sens să ascundem că acesta este scopul nostru. Ce ar trebui să facem? Să stăm şi să privim cum Irakul se destramă sub ochii noştri?”, a întrebat retoric acesta.
Sprijin internaţional
Duminică, Barzani a cerut oficial Organizaţiei Naţiunilor Unite să ajute la organizarea unui referendum în Kirkuk, pentru a decide dacă această regiune va deveni sau nu parte din Kurdistanul autonom. Kirkuk, o regiune extrem de bogată în resurse petroliere, trebuia să fie adjudecată la referendumul din 2007, dar acesta nu a mai avut loc niciodată.
„Kurdistan respectă toate etniile ce locuiesc în această regiune şi vom organiza un referendum transparent, din acest motiv cerem ajutorul Naţiunilor Unite”, Barzani i-a mărturisit şefului misiunii de asistenţă în Irak al ONU, Nikolay Evtimov Mladenov.
Kurzii din Irak au considerat dintotdeauna Kirkurk ca fiind capitala istorică a regiunii. Dar independenţa kurdă n-a fost o idee populară în Occident, SUA şi Marea Britanie fiind printre naţiunile ce s-au opus acestei idei.
Regiunea Kurdistan ar putea deveni cea mai nouă naţiune dacă referendumul este recunoscut de comunitatea internaţională:
Un sprijin neaşteptat a venit duminică din partea prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a mărturisit că doreşte să vadă un Kurdistan independent, parte din strategia Israelului de a forma alianţe regionale cu forţele moderate din zonă.
„Ar trebui să sprijinim aspiraţiile de independenţă ale kurzilor”, le-a spus Netanyahu membrilor unui think-tank din Tel Aviv. Acesta i-a numit pe kurzi o „naţiune de luptători ce şi-au dovedit loialitatea politică şi merită independenţa.”
În trecut, Kurdistanul şi Israelul au menţinut relaţii cordiale, ultimii trimiţând mesaje de încurajare către etnicii kurzi din Irak. La rândul lor, şi liderii regiunii autonome privesc spre Israel ca un model pentru proiectul lor naţional.
Şi Turcia susţine ideea unui stat kurd. Având în componenţa sa circa 20 de milioane de etnici kurzi, echivalentul a 20% din populaţie, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, Huseyin Celik, a declarat că Turcia observă cum situaţia din Irak „este din ce în ce mai rea şi se pare că acesta va fi divizat”.
Soren Schmidt, profesor la universitatea daneză din Aalborg, nu e de aceeaşi părere cu liderii politici de la Ankara. „Studiile arată că etnicii kurzi din Turcia doresc mai multă autonomie lingvistică şi culturală în interiorul statului turc. Aceştia nu doresc să se desprindă de Turcia”, a declarat acesta.
Citeşte şi:
Irak: 2.000 de persoane ucise în luna iunie
Aproape 2.000 de persoane au fost ucise în iunie în violenţele din Irak, scena unei ofensive fulgerătoare a islamiştilor, cel mai grav bilanţ înregistrat lunar din mai 2007 şi până în prezent, potrivit unor date oficiale date publicităţii luni, relatează AFP.
Andrei Manolescu: ISIS şi maţele încurcate din Orientul Mijlociu
Recenta ocupare a unei părţi a Irakului de către gruparea intitulată „Statul Islamic în Irak şi Levant” (ISIS sau SIIL) a scos la iveală cît de complicate sînt lucrurile cînd e vorba de zona în discuţie.
Jihadiştii vor să-şi extindă califatul până în Balcani, inclusiv în România
Islamiştii radicali din Irak şi Siria au anunţat instaurarea unui califat în regiunile pe care le controlează. Potrivit unei harţi răspândite pe reţelele de socializare de membrii SIIL, grupul islamist îşi propune să-şi extindă graniţele până în 2020 şi în Europa. Statul Islamic vrea să preia controlul şi asupra ţărilor balcanice , inclusiv asupra Greciei, României, Bulgariei, dar şi a Spaniei.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că sprjină crearea unui stat independent kurd, luând o poziţie împotriva celei susţinute de către SUA, care ar prefera ca Irakul să rămână unit, scrie The Guardian.
Irakienii au pornit spre oraşul Tikrit. Comasare impresionantă a trupelor guvernamentale în zonă
Armata irakiană susţine că a lansat un atac de proporţii considerabile pentru eliberarea oraşului Tikrit din mâinile grupului fundamentalist islamic SIIL.