Oficial SUA: Un avion rusesc Su-27 a efectuat o interceptare periculoasă a unei aeronave americane de recunoaştere deasupra Mării Negre

Oficial SUA: Un avion rusesc Su-27 a efectuat o interceptare periculoasă a unei aeronave americane de recunoaştere deasupra Mării Negre

Avion de tip Su-27

Un avion rusesc de vânătoare de tip Su-27 s-a apropiat, luni, la circa 6 metri de o aeronavă americană de recunoaştere de tip RC-135, deasupra Mării Negre, relatează site-ul freebeacon.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pe data de 25 ianuarie, o aeronavă RC-135, care efectua un zbor de rutină în spaţiul internaţional, deasupra Mării Negre, a fost interceptată de către un aparat de zbor rusesc de tip Su-27, într-o manieră nesigură şi lipsită de profesionalism“, a declarat pentru sursa citată căpitanul de marină Daniel Hernandez, purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA.
 
Potrivit unor oficiali din domeniul apărării, avionul Su-27 a zburat alături de aeronava americană, după care a efectuat o manevră agresivă de schimbare a direcţiei. 
 
Un alt oficial a afirmat că, la momentul incidentului, aeronava americană zbura la circa 30 de mile de coastă, ceea ce înseamnă că se afla în spaţiul aerian internaţional.
 
Incidentul din Marea Neagră este cel mai recent dintr-o serie de activităţi militare agresive desfăşurate de Rusia, care au vizat hărţuirea navelor sau avioanelor americane în Europa şi în Asia.
 
„Multe dintre acţiunile Rusiei au ca scop să genereze frică faţă de puterea militară a Rusiei şi de posibilitatea unui război“, a declarat Mark Schneider, un fost expert al Pentagonului în relaţiile cu Rusia. 
 
Potrivit lui, „actele de provocare care implică avioane sunt, în prezent, un fapt banal. De asemenea, Rusia tinde să fie paranoică atunci când este vorba despre spionajul extern şi despre protejarea secretelor de stat“.
 
Pe de altă parte, Pentagonul a desfăşurat, joi, o videoconferinţă cu oficiali militari ruşi, pentru a discuta despre siguranţa zborurilor deasupra Siriei, „pentru a evita accidente sau confruntări neintenţionate între forţele coaliţiei şi cele ruse, atunci când cele două părţi acţionează în apropiere“, a precizat secretarul de presă al Pentagonului, Peter Cook.
 
Acesta nu a menţionat însă incidentul în care au fost implicate avionul rus de vânătoare Su-27 şi aeronava americană RC-135 deasupra Mării Negre.
 
citeste totul despre: