Netanyahu denunţă programul de înarmare al Iranului. Ayatollahul Ali Khamenei îi răspunde: „Occidentul are aşteptări stupide şi idioate”
0Programul nuclear al Iranului este un pericol „concret şi actual”, iar acest stat nu trebui să aibă capacitatea de a dezvolta arme nucleare, a declarat, luni, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, înaintea unor noi runde de discuţii dedicate acestui subiect cu ţările occidentale, la Viena, informează Reuters.
De cealaltă parte, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a caracterizat drept „stupide şi idioate” aşteptările Occidentului cu privire la încetinirea dezvoltării programului de producere a rachetelor, solicitând în acest context ca armata să nu sisteze fabricarea lor în masă.
„Este o aşteptare idioată şi stupidă a Occidentului. Gardienii Revoluţiei trebuie să îşi ducă la bun sfârşit programul şi să continue fabricarea rachetelor. Producerea în masă a acestor dispozitive este o sarcină principală a tuturor funcţionarilor militari”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei, sfidând puternic Israelul.
Aflat în Japonia pentru a se întâlni cu prim-ministrul nipon Shinzo Abe, Benjamin Netanyahu a mai spus că pericolul pe care îl reprezintă Iranul pentru Israel este asemănător cu tensiunile dintre Coreea de Sud şi cea de Nord.
„Aţi catalogat drept un pericol concret şi real armele nuclare şi balistice dezvoltate de Coreea de Nord. Vă împărtăşesc această preocupare. Aceleaşi cuvinte se pot aplica şi în cazul programului nuclear iranian”, a mai declarat Benjamin Netanyahu.
„Nu putem să îl lăsăm pe ayatollahul Ali Khamenei să câştige. Nu putem permite statelor teroriste să aibă capacitatea de a dezvolta arme nucleare”, a mai spus premierul israelian.
Iranul, pe de-o parte, şi Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia, de cealaltă parte, urmează să se reunească în această săptămâna la Viena pentru a discuta din nou despre suspiciunile cu privire la tentativele regimului de la Teheran de a dezvolta o armă nucleară.
În prezent, Iranul deţine unul dintre cele mai mari programe de dezvoltare a rachetelor din Orientul Mijlociu, lucru care afecteaza relaţiile diplomatice dintre Teheran şi Israel, precum şi cu celelalte state occidentale. Iranul a negat în numeroase rânduri că ar încerca sa dezvolte o armă nucleară, însă, în acelaşi timp, refuză să discute despre acest subiect în cadrul întâlnirilor oficiale cu miniştrii occidentali.
Citeşte şi:
Secretarul american de Stat, John Kerry, a declarat recent că dacă Iranul va reîncepe activităţile de îmbogăţire a uraniului, acesta ar fi capabil să producă o armă nucleară în maximum două luni, relatează AFP.
Preşedintele Iranului solicită drepturi egale pentru femei şi bărbaţi
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a făcut apel, duminică, la o egalitate de şanse şi drepturi pentru bărbaţii şi femeile iraniene, condamnând totodată discriminarea sexuală, informează BBC.
Iranul se oferă să furnizeze gaze naturale Europei
Iranul poate fi un furnizor "fiabil, sigur şi pe termen lung" de gaze naturale pentru Europa, a apreciat, într-un interviu publicat luni de cotidianul german Handelsblatt, ministrul iranian al Industriei, Mohammad Reza Nematzadeh, relatează AFP.