Iranul ţine în şah navele occidentale. Marinari români, în echipajul navei arestat în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O navă comercială la bordul căreia se află şi marinari români a fost arestată marţi de marina iraniană şi deturnată spre portul Bandar Abbas, din cauza unor datorii neplătite. Potrivit televiziunii de stat iraniene, marinari originari din Bulgaria, Myanmar, România şi Marea Britanie compun echipajul de 24 de persoane al navei, care navighează sub pavilionul Insulelor Marshall.

UPDATE 12.20 Ministerul de Externe precizează că, până în prezent, în urma contactării agenţiilor de crewing, s-a stabilit că la bordul navei Maersk Tigris, reţinută în Golful Persic ca urmare a unui litigiu comercial, se află patru marinari români, armatorul anunţând că aceştia sunt în siguranţă.

„Până în prezent, în urma contactării agenţiilor de crewing, s-a stabilit că la bordul navei se află patru marinari români. Armatorul navei a confirmat faptul că întreg echipajul, inclusiv cetăţenii români, sunt în siguranţă şi urmează să continue cursa, cel mai probabil, cu aceeaşi navă, după soluţionarea situaţiei”, potrivit informaţiilor actualizate privind situaţia navei Maersk Tigris, reţinută în Golful Persic ca urmare a unui litigiu comercial.


Nava Maersk Tigris naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, aflate sub protecţia SUA

Nava „Maersk Tigris“,sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita Strâmtoarea Ormuz în momentul în care nave ale Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat de ea şi i-au ordonat să se îndrepte către teritoriul iranian. Atunci când comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligând comandantul să se supună cererii lor. Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a rămas sub controlul militarilor, în apele continentale ale Iranului.

SUA au trimis un distrugător în zonă

Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugătorul USS Farragut şi un avion de recunoaştere în zonă după ce comandantul a emis un apel de ajutor. Niciun membru al echipajului „Maersk Tigris“ nu a fost rănit şi niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului.

Deşi „Maersk Tigris“ se afla în apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut internaţional în Strâmtoarea Ormuz. El a precizat că a fost „inadecvat“ din partea iranienilor să deschidă focul împotriva navei.

Hadi Haghshenas, responsabilul pentru afaceri maritime din cadrul Organizaţiei porturilor iraniene, a declarat că nava a fost arestată în baza unui ordin de confiscare emis de un tribunal, din cauza datoriilor neplătite de compania Maersk.

Un incident similar, dar fără ca nava să fie arestată, s-a petrecut vinerea trecută cu cargoul „Maersk Kensington“, aflat sub pavilion american, care a fost înconjurat de patru ambarcaţiuni de patrulare iraniene în timp ce se afla pe un traseu de transport recunoscut internaţional, în sudul Golfului Persic, în largul coastei Omanului.

Un oficial iranian susţine că nava a fost arestată din cauza datoriilor 

Un oficial iranian a declarat că nava comercială a companiei daneze Maersk, la bordul căreia se află şi marinari români, a fost arestată marţi de marina iraniană şi deturnată spre portul Bandar Abbas din cauza datoriilor neplătite de companie.

„Ordinul de confiscare a navei a fost emis de un tribunal şi este legat de compania Maersk“, a declarat agenţiei de presă iraniene Tasnim, preluată de AFP, responsabilul pentru afaceri maritime din cadrul Organizaţiei porturilor iraniene, Hadi Haghshenas. 

"În mod general, dacă o companie de transport maritim are datorii şi nu le plăteşte, proprietarii mărfurilor transportate se adresează autorităţilor competente", a adăugat el fără alte precizări.

Navigând sub pavilionul Insulelor Marshall, nava Maersk Tigris este exploatată de compania Rickmers Management din Singapore, sub culorile gigantului de transport maritim Maersk. Nava „nu aparţine lui Maersk şi echipajul ei nu este angajat de Maersk“, a declarat un purtător de cuvânt al grupului danez.

   

Agenţia iraniană Fars, citând o „sursă informată“, a afirmat înainte că nava a avut o dispută cu administraţia porturilor iraniene care au obţinut de la un tribunal decizia de confiscare a navei.

Nava a fost direcţionată spre portul Shahid-Bahonar, care face parte din principalul complex portuar iranian de la Bandar Abbas, a precizat agenţia Tasnim.

Insulele Marshall sunt o ţară din Oceanul Pacific dar Statele Unite sunt singurele responsabile de apărarea lor. Statele Unite au preluat controlul Insulelor Marshall de la japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Deşi naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, nava este deţinută de Maersk Group, cu sediul în Copenhaga, Danemarca. Compania a anunţat că nava era închiriată Rickmers Ship Management din Hamburg, Germania. Maersk a declarat că nu are informaţii despre navă sau echipaj.

Strâmtoarea Ormuz este o rută de tranzit pentru o cincime din petrolul din lume. În trecut, Iranul a ameninţat că va bloca strâmtoarea, o măsură care ar putea genera un conflict militar în Golful Persic. Americanii şi forţele lor aliate patrulează în mod regulat în zonă şi au desfăşurat exerciţii militare menite să contracareze ameninţările precum mine marine pe care Iranul le-ar putea folosi pentru a închide strâmtoarea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite