Mari oraşe din Turcia ar putea rămâne fără apă în următoarele luni. Istanbul mai are apă pentru doar 45 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia, o ţară "stresată din punct de vedere hidrologic", cu doar 1.346 de metri cubi de apă pe cap de locuitor în fiecare an, se confruntă în acest moment şi din cauza ploilor slabe, cu cea mai gravă secetă din ultimul deceniu. Marile oraşe din Turcia ar putea rămâne fără apă în următoarele luni, iar Istanbul mai are apă pentru doar 45 de zile, scrie The Guardian, citat de Digi 24.

 În Turcia, primarul din Ankara, Mansur Yavaş, a anunţat luna aceasta că oraşul său mai are apă pentru încă 110 zile în baraje şi rezervoare. 

Dr. Akgün İlhan, expert în administrarea apelor la Centrul pentru politici din Istanbul spune că "Semnele de avertizare există de zeci de ani, însă nu s-a făcut mare lucru. În loc să se concentreze pe măsuri care să menţină cererea de apă sub control, Turcia insistă să-şi extindă rezerva de apă construind baraje. Turcia a construit sute de baraje în ultimii 20 de ani", a declarat  expertul, potrivit Digi 24.

Istanbulul, la un pas de a rămâne fără apă

Istanbul, un mega-oraş cu 17 milioane de locuitori, este la un pas să rămână fără apă, potrivit Camerei inginerilor chimici din Turcia.  

Dr. Ümit Şahin, care predă politici de mediu şi schimbări climatice la nivel global la Universitatea Sabancı din Istanbul atrage atenţia că „bazinele de apă trebuie menţinute, în special pentru aceste episoade de secetă care devin tot mai grave şi de lungă durată. Cu toate acestea, în Istanbul, spre exemplu, cele mai importante bazine de apă, ultimele păduri şi terenuri agricole, au fost deschise pentru proiecte de dezvoltare urbană, noul aeroport, noul pod peste Bosfor, drumuri de legătură şi autostrăzi şi proiectul canalului din Istanbul. Aceste politici nu pot rezolva problema secetei în Turcia".

Ekrem İmamoğlu primarul Instanbulului, a declarat pentru The Guardian că oraşul a primit asigurări că uriaşul sistem de baraje Melen va acoperi nevoile de apă ale oraşului până în 2070 dar, după câştigarea alegerilor, din 2019, administraţia sa a realizat că problemele apărute în timpul construcţiilor vor întârzia proiectul mai mulţi ani.

Autorităţile cer locuitorilor să reducă consumul de apă

Municipalitatea a cerut acum locuitorilor să încerce să reducă pe cât posibil consumul de apă, inclusiv să închidă robinetul când se spală pe dinţi sau să îşi instaleze robinete cu debit redus.

"Apa nu trebuia să fie o problemă astăzi dacă barajul funcţiona. Dar trebuie să ne gândim şi la problemele climatice. Dacă nu plouă în Melen nu putem aduce apă de acolo", a declarat İmamoğlu.

În timp ce marile oraşe Izmir şi Bursa se confruntă şi ele cu probleme, deorece barajele care le alimentează fiind pline până la capacitatea de 36%, respectiv 24%, iar fermierii din câmpia Konya şi provincia Edirne avertizează că şi recoltele ar putea fi compromise. Iar în Izmir, autorităţile locale se pregătesc împotriva lipsei de apă săpând peste 100 de puţuri noi, reciclând apele uzate şi reparând conductele vechi pentru a reduce pierderile. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite