Marea Britanie a revocat acordarea licenţelor de export pentru echipamente militare destinate armatei din Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a revocat cinci licenţe de export pentru echipamente militare destinate armatei şi poliţiei din Egipt, potrivit unui comunicat al guvernul de la Londra, emis vineri. Decizia oficialilor englezi este o consecinţă a tensiunilor din cea mai mare naţiune arabă, criticând violenţele armatei care au dus la moartea a zeci de oameni.

Cele cinci licenţe aprobau furnizarea Egiptului de componente ale transportoarelor blindate pentru trupe, mitraliere şi vehicule de luptă blindate, împreună cu echipamente de comunicaţie ale tacurilor (antene şi sisteme de radio).

Însă, în ultimele săptămâni, Egiptul a fost frământat de proteste de stradă şi ciocniri violente, după ce preşedintele Mohamend Morsi a fost îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat, informează agenţia de ştiri Reuters. Un incident deosebit de sângeros s-a petrecut pe 8 iulie în Cairo, când militarii au omorât 51 de protestatari, în apropierea clădirii unde suporterii lui Morsi cred că este reţinut fostul preşedinte.

Suntem profund îngrijoraţi de situaţia din Egipt şi de evenimentele care au dus la moartea manifestanţilor”, a declarat Vince Cable, Secretarul britanic al Afacerilor. „Poziţia pe termen lung a Marii Britanii este clară: nu vom acorda licenţele de export ţărilor unde considerăm că există un risc major ca armele să fie folosite pentru represiunile interne.”

Potrivit comunicatului emis de departamentul condus de Cable, restricţiile nu sunt legate de un anumit eveniment, ci sunt mai degrabă o consecinţă a şirului de abuzuri ale armatei egiptene asupra mulţumii de protestatari din ţară. Deşi nu au existat dovezi potrivit cărora armele din Marea Britanie au fost folosite în timpul violenţelor din oraşele egiptene, decizia oficialilor a fost luată ca urmare a recomandării diplomaţilor englezi, a explicat Cable.

Înlăturare lui Morsi, hotărâtă după izbucnirea unor proteste naţionale, a accentuat îngrijorarea puterilor internaţionale cu privire la respectarea drepturilor omului în Egipt. Atât poliţiştii, cât şi militarii au fost acuzaţi în nenumărate rânduri de abuzuri grave împotriva protestatarilor.

Cu toate acestea, o anchetă a unei comisii parlamentare a scos la iveală săptămâna aceasta că guvernul Marii Britanii a emis peste 3.000 de licenţe de export pentru echipament militar şi de spionaj, în valoare de 12,3 miliarde de lire sterline, către ţări care figurează pe lista neagră a statelor care nu respectă drepturile omului, potrivit cotidianul „The Independent”. Printre aceste state se numără Siria, Iran şi Israel.


Alte ştiri asemănătoare:

Şefa diplomaţiei UE, în vizită în Egipt pentru a se reveni la „tranziţia democratică”

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, se va duce miercuri în Egipt pentru a-i chema pe responsabilii ţării să „revină cât mai curând posibil la tranziţia democratică”.

Membrii noului Guvern al Egiptului au depus jurământul

Membrii noului Guvern al Egiptului, format după înlăturarea de către armată a preşedintelui islamist Mohemed Morsi, au depus jurământul marţi după-amiază, anunţă televiziunea publică egipteană, citată de AFP.

FOTO VIDEO Noi violenţe în capitala Egiptului, soldate cu cel puţin şapte morţi şi 260 de răniţi. Peste 400 de arestaţi

Şapte oameni au fost omorâţi şi 261 răniţi luni noapte, în Cairo, în urma confruntărilor violente dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi, opozanţii acestuia şi forţele de ordine, a declarat marţi şeful Serviciului de Urgenţă din Egipt, citat de Reuters.

Frăţia Musulmană a negociat cu armata rezolvarea crizei din Egipt

Oficiali ai Frăţiei Musulmane din Egipt au dezvăluit că sunt implicaţi în negocieri secrete cu armata egipteană, în ciuda represaliilor îndreptate spre liderii grupului, ca urmare a demiterii preşedintelui Mohamed Morsi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite