Liderul opoziţiei siriene se întâlneşte cu reprezentanţii SUA, Rusiei şi ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele din Siria continuă să numere tot mai multe victime, pe când soluţionare războiului civil nu pare a fi aproape.  FOTO: Reuters
Luptele din Siria continuă să numere tot mai multe victime, pe când soluţionare războiului civil nu pare a fi aproape.  FOTO: Reuters

Liderul opoziţiei siriene a fost aşteptat sâmbătă să se întâlnească împreună cu oficialii Statelor Unite, ai Rusiei şi ai ONU în cadrul unei conferinţe organizate la München. Evenimentul ar putea fi o rară ocazie care ar putea da şansa depăşirii diferenţelor cu privire la modul de a pune capăt războiului civil din Siria, potrivit Reuters.

Vicepreşedintele american Joe Biden, liderul Coaliţiei Naţionale Siriene Moaz Alkhatib, împreună cu reprezentantul ONU Lakhdar Brahimi şi ministrul de Externe rus Sergei Lavrov au participat la o serie de întâlniri, însă din informaţiile iniţiale se pare că s-au reunit toţi cei trei oficiali la aceeaşi masă, aşa cum spera opoziţia.

Joe Biden a condamnat lipsa unui acord internaţional între Washington şi Moscova, mai ales, care să trateze modul de soluţionare a crizei din Siria. Cu toate acestea, oficialul a declarat că nimeni nu poate pune la îndoială „problemele disperate tot mai mari ale poporului sirian şi responsabilitatea comunităţii internaţionale de a gestiona aceste probleme.”

Forţele guvernului sirian şi rebelii au avut recent ciocniri violente în mai multe regiuni ale Siriei, inclusiv în apropierea Damascului, însă nu au fost raportate victime, potrivit activiştilor şi Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

 Sunteţi ultima noastră opţiune

Biden a subliniat nevoia de a transforma opoziţia siriană „mai cuprinzătoare şi mai coerentă.”

Reporatejele din mass-media despre  o întâlnire în München în formatul Lavrov-Biden-Brahimi şi reprezentantul opoziţiei siriene Alkhatib nu corespund realităţii”, a declarat Gennady Gatilov, ministrul adjunct de Externe din Rusia.

Figura centrală a opoziţiei siriene, Hassan Bali, s-a aflat în München ca observator independent. Acesta a numit întâlnirea cu Biden drept „un important semnal din partea americanilor” conform căruia vor reînnoi ajutorul acordat rebelilor. Însă nu a existat o declaraţie oficială din partea delegaţiei americane.

„Tiranii” trebuie să plece

Brahimi a susţinut în cadrul conferinţei că este pesimist în ceea ce priveşte şansele unei soluţionări rapide a crizei.„Sunt mult mai conştient de dificultăţi, de ţara care este mai fragmentată zi după zi, decât sunt conştient de o soluţie,” a explicat oficialul.

Nici chiar poporul sirian sau ţările din regiune nu au fost capabile de a găsi o cale petnru a pune capăt conflictului, a adăugat Brahimi, sugerând faptul că această sarcină cade în grija „lumii internaţionale mult mai largi” şi a ONU.

Membrii Consiliului de Securitate au făcut apel la nevoia de a rezolva dezbinarea ţării: „Sunteţi ultima noastră opţiune. Vă rog, faceţi-vă treaba.”

O sursă din cadrul diplomaţiei ruse nu a exclus posibiliattea unei întâlniri „spontane”în cadrul sfârşitului de săptămână dedicat discuţiilor din cadrul Conferinţei despre Securitate şi cooperare în Europa.

În cazul în care ar avea loc o astfel de întâlnire, aceasta ar putea fi pentru prima dată când reprezentanţii Statelor Unite şi ai Rusiei, care nu au căzut de acord în privinţa influenţei care ar trebui acordată lui Assad, se aşează la aceeaşi masă cu opoziţia.

Rusia, principalul furnizor de arme al Siriei, a blocat adoptarea a trei rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU referitoare la conflictul sirian care durează de 22 de luni şi care a ucis până în prezent mai mult de 60.000 de oameni.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite