Israelul şi Arabia Saudită ar pregăti în secret atacarea Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul şi Arabia Saudită ar fi pregătit deja planuri pentru atacarea instalaţiilor nucleare ale Iranului, măsuri la care vor recurge imediat în cazul în care acrodul încheiat de marile puteri mondiale cu privire la programul nuclear al Teheranului va fi „nesatisfăcător”, potrivit mai multor surse apropiate situaţiei.

Guvernele din Israel şi Arabia Saudită sunt convinse că un acord între marile puteri şi Iran nu va reuşi să blocheze componenta militară a programului nuclear al Iranului, iar de aceea ar fi luat deja măsuri pentru a acţiona în această situaţie, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de publicaţia britanică „The Sunday Times”, preluat de Mediafax.  

În cadrul negocierilor cu reprezentanţi ai Serviciului israelian de informaţii externe (Mossad), Arabia Saudită a acordat deja permisiunea ca avioanele militare israeliene să tranziteze spaţiul aerian saudit pentru atacarea instalaţiilor nucleare iraniene.

„Imediat ce va fi semnat acordul nuclear cu Iranul, opţiunea militară va fi reactivată. Liderii saudiţi sunt furioşi, acceptând să ofere Israelului tot ajutorul de care are nevoie”, explică o sursă.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, încearcă să convingă Statele Unite şi Franţa să nu accepte un acord cu Iranul dacă regimul de la Teheran nu va prezenta garanţii clare că va renunţa definitiv la ambiţiile nucleare cu caracter militar. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, care a blocat săptămâna trecută un eventual acord cu Iranul, începe duminică o vizită oficială în Israel.

Vinerea viitoare, Secretarul de Stat american, John Kerry, se va deplasa în Israel pentru discuţii cu premierul Benjamin Netanyahu pe tema crizei nucleare iraniene. „Sper că îi vom putea convinge pe prietenii noştri că putem obţine un acord mult mai bun” cu Iranul, a spus Netanyahu.

Benjamin Netanyahu a avertizat că un acord inadecvat în domeniul nuclear cu Iranul poate conduce la război, pledând pentru menţinerea sancţiunilor împotriva regimului islamist de la Teheran. "În privinţa Iranului, nu există doar două opţiuni: un acord sau războiul. Există şi o a treia opţiune: continuarea presiunilor prin sancţiuni. Un acord inadecvat în domeniul nuclear poate conduce la a doua opţiune, la un rezultat nedorit", a declarat Benjamin Netanyahu.

Negocierile Iranului cu reprezentanţii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Rusiei, Chinei şi Germaniei s-au încheiat săptămâna trecută, la Geneva, fără un acord, dar vor fi reluate pe 20 noiembrie. Washingtonul şi Moscova au semnalat că există posibilitatea ajungerii la un acord cu Iranul în curând. Israelul a avertizat în mai multe rânduri că ar putea lansa atacuri preventive împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Israelul, Statele Unite şi Uniunea Europeană suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Arabia Saudită a investit masiv în programul nuclear al Pakistanului şi poate obţine oricând bombe atomice pe această cale, transmite BBC în exclusivitate.

Deşi retorica oficială a Riadului condamnă programul nuclear al Iranului, se pare că saudiţii ar putea intra în posesia temutelor bombe atomice înaintea Teheranului. Arabia Saudită a investit masiv în programul nuclear al Pakistanului şi se pare că în urmă cu ceva vreme a comandat arsenal nuclear. 

Acesta ar fi acum pregătit şi aşteaptă să fie furnizat Arabiei Saudite, transmite BBC. Informaţiile sunt completate de declaraţiile făcute luna trecută de un fost director al serviciilor de informaţii saudite. Prezent la o conferinţă în Suedia, acesta a spus că „saudiţii nu vor aştepta o lună, au plătit deja bomba, vor merge în Pakistan şi-şi vor aduce de acolo ceea ce au nevoie”. 

Încă din 2009, Regele Abdullah al Arabiei Saudite a avertizat că, dacă Iranul face demersuri pentru a deveni putere nucleară, atunci şi saudiţii vvor face acelaşi lucru. 

Conduse de Arabia Saudită, ţările din Golful Persic au făcut front comun şi şi-au dezvoltat o strategie independentă de SUA faţă de situaţia din Orientul Mijlociu, nemulţumite de incoerenţa Statelor Unite faţă de criza din Siria şi de lipsa unei intervenţii militare în războiul civil dintre rebelii sirieni şi armata loială regimului condus de al-Assad.

 În primul rând, ele şi-au intensificat eforturile pentru sprijinirea opoziţiei siriene în războiul cu regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad. Statele au suplimentat transporturile de armament către rebeli şi pun bazele unor noi baze de instruire a acestora în Iordania.

CITEŞTE MAI MULT

Noul preşedinte al Iranului promite să refacă relaţiile cu SUA, dar nu are puterea să renunţe la programul nuclear

Clericul moderat Hassan Rohani, un vechi contestatar şi adversar al actualului preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, a obţinut o majoritate de peste 50% la alegerile prezidenţiale din Iran.

Mahmoud Ahmadinejad: „Sunt pregătit să fiu primul iranian trimis în spaţiu”

Preşedintele Iranului a anunţat luni că este pregătit să fie primul care testează progamul ambiţios al Teheranului, care şi-a propus să trimită un om în spaţiu până în 2020.

VIDEO Discursul preşedintelui Iranului, boicotat la ONU: ţara este ameninţată de sionişti, iar Vestul slujeşte Diavolul

Iranul este ameninţat militar de „sioniştii necivilizaţi”, iar marile puteri ale Vestului „s-au încredinţat Diavolului”, a declarat miercuri preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, în discursul rostit la Adunarea Generală a ONU. Respectând „tradiţia” anilor precedenţi, diplomaţii SUA, ai Canadei şi ai Israelului au părăsit sala înaintea cuvântării liderului iranian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite