UPDATE Israelienii fug de rachete cu zâmbetul pe buze. Netanyahu, mulţumit de starea naţiunii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cosmopolita capitală a Israelului, viaţa cotidiană nu şi-a schimbat cursul, deşi sunetul sirenelor care anunţă noi atacuri cu rachete ale organizaţiei Hamas răsună de mai multe ori pe zi.

UPDATE 06.12 Forţele de Apărere israeliene au avertizat peste 100.000 de locuitori din Gaza, prin intermediul unor mesaje audio telefonice, să îşi părăsească locuinţele până miercuri la ora locală 08.00, deoarece atacurile aeriene vor continua.

UPDATE 04.30 Armata israeliană a bombardat miercuri noapte mai multe locuinţe ale unor oficiali din mişcarea Hamas, în contextul în care premierul Netanyahu a avertizat că ţara sa va intensifica operaţiunile militare în Fâşia Gaza.

Avioanele israeliene au atacat miercuri noapte locuinţa lui Mahmoud al-Zahar, un oficial de rang înalt din cadrul mişcării Hamas, provocând pagube importante asupra clădirii. Cu toate acestea, oficialii israelieni au anunţat că în locuinţă nu se afla nicio persoană.

Alţi lideri Hamas ale căror locuinţe au fost vizate de bombardamentele armatei israeliene au fost Bassem Naim, un alt oficial de rang înalt din grupare, fostul ministru al Sănătăţii, Fathi Hammad, şi deputatul Ismail al-Ashqar.

UPDATE 02.05 Marţi seara trei palestinieni au fost ucişi după raidurile aeriene desfăşurate de Israel în Fâşia Gaza, bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa ajungând la 197 de persoane în ultimele opt zile, relatează AFP.  

UPDATE 21.05  Israelul este nevoit să extindă şi să intensifice operaţiunile militare în Fâşia Gaza, în contextul în care mişcarea islamistă Hamas respinge armistiţiul, afirmă premierul Benjamin Netanyahu, citat de AFP.

„O soluţie diplomatică ar fi fost mai bună, iar noi am încercat să adoptăm această opţiune prin acceptarea propunerii de armistiţiu făcută de Egipt", a spus Netanyahu. „Dar Hamas nu ne-a lăsat altă opţiune decât să extindem şi să intensificăm campania militară", a subliniat Netanyahu.

Un civil israelian a murit, marţi după-amiază, după ce a fost rănit într-un atac cu rachetă la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, Cabinetul israelian de securitate urmând să se reunească la ora 21.00 pentru a stabili extinderea operaţiunilor militare împotriva Hamas.

Este vorba de primul deces înregistrat în Israel după lansarea operaţiunii antipalestiniene „Tăişul Protector“.


Pentru orice occidental, sunetul unei sirene ar provoca panică, însă israelienii de rând din oraşul Tel Aviv sunt obişnuiţi cu starea de alertă. Dovadă stau imaginile foto şi video suprinse marţi pe o plajă din oraş, care înfăţişează oamenii îndreptându-se cu mult calm spre adăposturi, după ce şi-au strâns lucrurile. 

Israelul beneficiază de cel mai performant scut antirachetă din lume, Cupola de Fier, care a reuşit să protejeze populaţia civilă de raidurile aeriene ale mişcării Hamas asupra teritoriului israelian.

„Tăişul protector“, departe de final

Demarată la 8 iulie împotriva mişcării Hamas, operaţiunea „Tăişul Protector“ a readus Israelul într-un nou război cu palestinienii din Fâşia Gaza, iar acţiunile cabinetului Netanyahu au provocat dispute interne şi externe. În timp ce oficialii militari israelieni susţin că obiectul operaţiunii este distrugerea grupării extremiste Hamas, bombardamentele au provocat peste 200 de morţi în rândul palestinienilor, dintre care majoritatea civili.

Peste 17.000 de palestinieni au părăsit Fâşia Gaza, fugind din calea rachetelor care au provocat şi importante pagube materiale. Acest bilanţ depăşeşte numărul victimelor operaţiunii israeliene din Fâşia Gaza din noiembrie 2012, când au fost ucişi 177 de palestinieni.

Conform unei analize AFP, Armata israeliană a întocmit în 2012 o listă cu principalele ţinte care trebuie lovite în Fâşia Gaza, listă denumită „harta durerii“, printre ale cărei priorităţi se află distrugerea unităţile de producere a rachetelor.

Cabinetul de Securitate israelian acceptase marţi dimineaţa o propunere de armistiţiu în Fâşia Gaza prezentată de Egipt. Potrivit propunerii egiptene, armistiţiul urma să intre în vigoare marţi, de la ora 6.00 GMT (9.00, ora României). Însă mişcarea palestiniană Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a respins oferta egipteană, având în vedere situaţia pe teren. Atacurile cu rachetă ale Israelului au fost reluate marţi seara. 

Inflexibilitatea lui Bibi, pericol pentru Israel

Ultimul discurs al premierului israelian a dezvăluit opinia sa reală faţă de viitorul statului palestinian în raport cu Israelul, ceea ce analiştii israelieni consideră a fi o greşeală periculoasă de strategie pentru populaţia civilă. La nivel oficial, şeful Guvernului susţine soluţia celor două state, însă pentru prima oară a declarat deschis jurnaliştilor că „niciodată“ nu ar putea accepta o „suveranitate totală“ a unui stat palestinian în Cisiordania.

În traducere liberă, spun experţii, Netanyahu preferă menţinerea unei ocupaţii permanente asupra teritorilor palestiniene pe termen nedefinit, chiar dacă acest lucru va continua izolarea politică a premierului israelian, în faţa comunităţii occidentale şi va intensifica frustrările arabilor din Cisiordania.

„Nici pentru Israel actuala poziţie a guvernului Bibi nu este o soluţie viabilă“. Publicaţia The Atlantic notează că „Netanyahu nu este nici nebun, nici inconştient“, cunoscând foarte bine pericolele la care este expusă ţara sa, în actualul context, însă lipsa sa de viziune reală şi excluderea oricărui compromis vulnerabilizează poporul israelian, în faţa ostilităţii arabe din jurul său. 

tel aviv israel hamas sirene palestina
În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite