Google vrea să îmbunătăţească ordinea rezultatelor afişate, după critici în legătură cu informaţii despre Holocaust

0
Publicat:
Ultima actualizare:
google

Google caută modalităţi de a îmbunătăţi ordinea rezultatelor afişate de motorul de căutare, după ce compania a fost criticată pentru modul în care sunt clasate informaţiile care apar pe teme precum Holocaustul, informează bbc.com.

De exemplu, la întrebarea ”Holocaustul chiar a avut loc?”, între primele rezultate a apărut unul care a negat evenimentul istoric, după cum a arătat Carole Cadwalladr, jurnalist The Guardian.

În prezent, ordinea afişării rezultatelor a fost modificată pentru utilizatorii din Statele Unite ale Americii.

”Aceasta este o problemă cu adevărat dificilă, la care ne gândim serios pentru a găsi modalităţi de a îmbunătăţi ordinea în care sunt afişate rezultatele.

Căutarea reflectă conţinutul care există pe internet. Faptul că site-uri care incită la ură pot apărea în rezultatele motorului de căutare nu înseamnă că Google le aprobă conţinutul”, a spus un purtător de cuvânt al Google.

În ceea ce priveşte schimbarea în ordinea rezultatelor pe tema Holocaustului, Danny Sullivan, editorul site-ului de ştiri Search Engine Land, consideră că se datorează încercărilor terţilor de a o influenţa.

Danny Sullivan s-a întâlnit cu ingineri şi directori executivi ai Google, săptămâna trecută, pentru a discuta problema ordinii îndoielnice a rezultatelor afişate în motorul de căutare, care afectează, de asemenea, minorităţile etnice.

”Sunt la fel de îngrozit şi de dezamăgit de acele rezultate ca majoritatea utilizatorilor”, a spus el pentru BBC.

Totuşi, potrivit lui, Google, care procesează cinci miliarde de căutări pe zi, şi-a propus să găsească o soluţie care să se aplice la nivelul tuturor căutărilor, nu doar celor care au fost observate de utilizatori.

”Este foarte uşor să iei una sau două căutări şi să îi ceri companiei Google să facă o schimbare. Apoi, în următoarea zi, găseşti încă o căutare cu probleme şi faci o nouă solicitare”, a explicat Danny Sullivan.

Carole Cadwalladr a acuzat Google că popularizează un discurs care incită la ură.

Între alte rezultate asupra cărora jurnalista a atras atenţia se numără cele la întrebările ”sunt femeile rele?” şi ”sunt musulmanii răi?”.

BBC a observat că şi alte întrebări, care nu includ termeni negativi, generează răspunsuri controversate. De exemplu, la întrebarea ”sunt persoanele de culoare inteligente?”, în Marea Britanie apare un text deasupra rezultatelor potrivit căruia persoanele de culoare sunt mult mai puţin inteligente decât persoanele de orice altă rasă.

Danny Sullivan a precizat că în mod obişnuit utilizatorii Google caută termeni simpli, precum ”Holocaust”, şi nu expresia ”Holocaustul chiar a avut loc?”, şi că formularea întrebării a influenţat, de asemenea, ordinea în care au fost afişate rezultatele.

El a adăugat că motorul de căutare Bing al companiei Microsoft ar avea un sistem mai bun pentru ordonarea rezultatelor la acest tip de întrebări, deşi nu este ”imun” la această problemă. ”Pare că valorifică Wikipedia mai mult decât o face Google”, a spus el.

Îngrijorarea în privinţa impactului pe care rezultatele afişate de Google îl au asupra percepţiilor şi concepţiilor utilizatorilor provine, în parte, din rezultatele unui studiu care arată că tinerii, în special, sunt din ce în ce mai încrezători în acest site.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite