Gara din Budapesta a devenit camp de bătălie al imigranţilor în drumul lor spre Austria şi Germania FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ungare au oprit marţi circulaţia trenurilor în gara Keleti, din Budapesta, pentru câteva ore pentru a împiedica imigranţii să mai plece spre Austria şi Germania. Gara a fost evacuată de forţele de ordine, iar imigranţii nu mai au voie să intre, doar pasagerii cu acte în regulî pot urca la bordul unui tren internaţional cu destinaţia Viena.

Sute de imigranţi s-au îmbrâncit marţi dimineaţă în încercarea de a urca la bordul unui tren care urma să plece spre Viena şi Munchen, dar aceştia au fost blocaţi de poliţie.

Mai mulţi imigranţi au denunţat faptul că au cheltuit sute de euro pe bilete de tren, după ce poliţia spusese că vor putea pleca.

Sute de imigranţi se află în afara gării Keleti, după ce li s-a spus să părăsească imobilul, iar poliţia a format un cordon de securitate la intrarea principală şi la celelalte puncte de acces, potrivit agenţiei MTI.

Traficul a fost reluat marţi în gara Keleti din Budapesta, dar imigranţii nu au voie să intre, într-o încercare a autorităţilor ungare de a-i împiedica să plece spre Austria şi Germania.

Traficul a fost reluat după ce gara a fost închisă timp de aproximativ o oră, din cauza unei operaţiuni a poliţiei, a declarat la postul public de televiziune M1 un purtător de cuvânt al companiei feroviare MAV, Viktor Vaczi.

Potrivit unui corespondent al MTI, imigranţii tot nu au însă voie să intre în gară, în timp ce alţi pasageri pot urca la bordul unui tren internaţional, cu destinaţia Viena.

Imigranţii fluturau bilete de tren, aplaudau, huiduiau, fluierau şi strigau „Germania, Germania“, în timp ce agenţi ai poliţiei ungare erau aşezaţi în dispozitiv la intrarea în gară. 

Întrebat de ce a fost închisă în gara, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat pentru Reuters, într-un e-mail, că Ungaria a încercat să pună în aplicare legislaţia UE, care stipulează că orice persoană care doreşte să călătorească în Europa trebuie să deţină un paşaport valabil şi o viză Schengen. 

Uniunea Europeană a anunţat că este pregătită să înfiinţeze centre de înregistrare a imigranţilor în Ungaria, pentru a ajuta la accelerarea ritmului de procesare a cererilor de azil, a declarat luni comisarul european pentru Migraţie.

El a adăugat că Budapesta a cerut opt milioane de euro în plus, iar o decizie în această privinţă va fi luată în curând.

Austria cere clarificări Germaniei cu privire la acordarea dreptului de azil imigranţilor

Ministrul de interne austriac a cerut Germaniei să-şi clarifice poziţia privind atitudinea sa faţă de regulile referitoare la dreptul de azil în Europa astfel încât refugiaţilor care ajung în Ungaria să nu li se dea speranţe false, relatează Reuters.

Germania a indicat luna trecută că va acorda refugiaţilor sirieni statut special, semănând confuzie cu privire la aşa-numitului Regulament Dublin, care prevede că imigranţii trebuie să încerce să obţină drept de azil în ţara UE în care ajung pentru prima dată, regulament care este încă în vigoare. 

„Au fost zvonuri că Germania chiar trimite trenuri la Budapesta pentru a prelua refugiaţi. Este cu atât mai important ca Germania să informeze refugiaţii din Ungaria că Regulamentul Dublin nu a fost suspendat“, a precizat ministrul de interne austriac Johanna Mikl-Leitner. 

Mikl-Leitner a afirmat că Austria va continua să efectueze controale aleatorii de-a lungul frontierei, dar a menţionat că nu va introduce controale la frontieră. 

Solicitarea făcută de Mikl-Leitner vine la o zi după ce Ungaria a cerut Germaniei să clarifice situaţia juridică a călătoriilor imigranţilor ilegali în interiorul Uniunii Europene, afirmând legislaţia Uniunii Europene statuează în mod clar că imigranţii din state non-UE pot părăsi o ţară membră doar dacă posedă paşapoarte valide şi vize pentru ţara de destinaţie. 

Circa 3.650 de imigranţi au sosit luni cu trenul de la Budapesta la Viena

Un număr de 3.650 imigranţi plecaţi cu trenul din Budapesta au sosit luni la Viena, un adevărat record înregistrat într-o singură zi, în acest an, a anunţat marţi poliţia austriacă, relatează AFP.

Autorităţile ungare au autorizat luni plecarea unor imigranţi cu trenul, în pofida faptului că mulţi dintre ei nu aveau viză. 

„Verificăm câţi dintre ei sunt solicitanţi de azil“, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei austriece, Patrick Maierhofer. 

2.200 de imigranţi care au sosit în Germania în 24 de ore au solicitat azil

Aproximativ 2.200 de imigranţi care au sosit în Germania pe parcursul a 24 de ore au solicitat azil, de luni dimineaţă până marţi dimineaţă, potrivit autorităţilor germane.

Poliţia federală germană a anunţat că a înregistrat un număr record de 2.200 de solicitanţi de azil de refugiat într-o singură zi de la izbucnirea crizei migraţiei. Aceştia au intrat în Germania prin punctele de frontieră cu Austria pe parcursul a 24 de ore.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei federale germane citat de publicaţia franceză Le Figaro, acest număr record a fost înregistrat în landul Bavaria, din sud-estul Germaniei, de la frontiera cu Austria, în această regiune aflându-se oraşul Munchen, una dintre destinaţiile vizate de imigranţi care s-au îmbarcat, luni, în curse feroviare din Budapesta.

Presiuni aspura statelor care nu vor imigranţi

În faţa refuzului multor sate membre de primi cote de imigranţi, Austria vine cu o propunere radicală. Cine nu participă la împarţirea refugiaţilor şi nu acceptă cotele fixate de UE să fie pedepsit financiar, mai précis să i se taie din banii de la UE. La rândul său, cancelarul Angela Merkel a declarat că „Dacă nu se obţine o distributie echitabilă a refugiaţilor în Europa, atunci acordul Schengen va fi pus sub semnul întrebării“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite