Fuga din Alep, din „bunăvoinţa“ lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova a anunţat marţi o oprire a raidurilor avioanelor ruse şi siriene la Alep, într-un gest de "bunăvoinţă" şi cu scopul de a permite evacuarea civililor din cartiere rebele din acest oraş bombardat intensiv de o lună, relatează AFP.

Rusia face acest anunţ-surpriză după ce occidentalii au criticat săptămâni de zile brutalitatea bombardamentelor armatei lui Bashar al-Assad, susţinută de bombardiere şi avioane ruseşti de atac la sol.

Este "pur şi simplu un gest de bunăvoinţă din partea militarilor ruşi", a comentat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, care a dat asigurări că oprirea acestor atacuri aeriene "nu are absolut nicio legătură" cu criticile din partea Franţei şi Germaniei.

"Este vorba, evident, despre continuarea eforturilor Rusiei în lupta pe care o poartă împotriva teroriştilor şi în vederea deblocării situaţiei la Alep", a continuat el.

Într-o reuniune a Statului Major, difuzată de televiziunea rusă, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a anunţat cu un pic mai înainte că atacurile aviaţiilor rusă şi siriană au "încetat astăzi (marţi) la ora (locală) 10.00 (şi ora României)".

Ca o explicaţie a acestei "opriri temporare" a atacurilor aeriene ruse, Şoigu a dat asigurări că este necesară implementarea "pauzei umanitare" prevăzute pentru joi, menită să le permită civililor să plece din cartierele rebele asediate în al doilea cel mai important din Siria.

CULOARE UMANITARE

Această pauză umanitară "va permite ieşirea în deplină securitate - prin şase culoare umanitare - a civililor şi evacuarea bolnavilor şi răniţilor din partea de est a Alepului", a continuat ministrul rus.

Ea va permite totodată plecarea combatanţilor rebeli care doresc să plece, subliniază Moscova.

Ruşii le cer occidentalilor - mai ales americanilor - să-i convingă pe rebeli să se distanţeze de jihadiştii din cadrul Frontului Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra şi totodată fosta aripă siriană a Al-Qaida.

Potrivit lui Şoigu, oprirea raidurilor aeriene urmează să ajute, de asemenea, la succesul discuţiilor axate "asupra separării între opoziţia moderată şi terorişti la Alep", care urmează să înceapă miercuri la Geneva.

"În momentul în care va începe pauza umanitară, trupele siriene se vor retrage la o distanţă suficientă pentru ca luptătorii să poată părăsi estul Alepului cu arme cu tot" - prin două culoare speciale - şi anume ruta de la Castello, la nord, şi pe la Suk al-Hal, în centrul Alepului, a continuat ministrul rus al Apărării.

Cei aproximativ 250.000 de locuitori din cartierele din estul Alepului, aflate su controlul rebelilor din 2012, sunt supuşi de la 22 septembrie unui adevărat potop de foc de către aviaţiile rusă şi siriană, iar regimul al-Assad a lansat o vastă ofensivă terestră vizând recucerirea oraşului.

În noaptea de luni spre marţi, înainte de oprirea atacurilor anunţată de Moscova, bombardamente ruse au vizat din nou cartiere rebele şi s-au soldat cu cel puţin cinci morţi - un cuplu şi cei trei copii ai acestuia -, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

În cartierul Bustan al-Qasr, un imobil atins de un atac aerian s-a surpat peste locuitori care se aflau înăuntru, potrivit unui corespondent AFP, care a văzut ulterior corpurile celor cinci persoane, inclusiv ale copiilor.

DISCUŢII LA GENEVA

Armata rusă a anunţat luni o suspendare a bombardamentelor ruse şi siriene pe o perioadă de opt ore, joi, la Alep, în cadrul unei pauze umanitare.

"Forţele ruse şi siriene îşi vor suspenda, în această perioadă, atacurile aeriene şi toate celelalte tiruri", a declarat generalul rus Seghei Ruskoi.

ONU şi UE aj salutat această iniţaitivă, însă au apreciat că durata armistiţiului este insuficientă să le permită convoaielor umanitare să aducă ajutoare umanitare civililor din cartierele rebele.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a anunţat luni seara că Turcia, Qatarul şi Arabia Saudită au acceptat să participe la discuţii cu americanii şi ruşii, într-o încercare de a avansa în spionoasa problemă a despărţirii, pe teren, a rebelilor de jihadişti.

"Aceste trei ţări şi-au exprimat intenţia de a coopera cu aceste grupuri de opoziţie moderată, cu scopul să se disocieze" de Frontul Fateh al-Sham, a precizat Cirkin.

Potrivit lui Serghei Şoigu, ofiţeri ruşi se află deja la Geneva, pentru a participa la aceste discuţii.

Conflictul sirian - care a început după reprimarea sângeroasă în 2011 de către regim a unor manifestaţii în favoarea democratizării - s-a soldat până în prezent cu peste 300.000 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite