Fete afgane de 9-10 ani, vândute bărbaţilor în vârstă. Părinţii nu au de ales: „Trebuie să o vând pentru ca ceilalţi să supravieţuiască”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Twitter
Foto Twitter

Afganii au ajuns să-şi vândă fetele de 9-10 ani pentru ca ceilalţi membri ai familiei să nu moară de foame. Ele ajung să fie date spre căsătorie unor bărbaţi, majoritatea în vârstă, care plătesc sume derizorii.

 Parwana Malik are 9 ani şi este deja vândută unui străin, căruia ar urma să îi devină soţie. Bărbatul are 55 de ani, iar fetiţa îl descrie ca pe „un bătrân” cu sprâncene albe şi o barbă deasă, albă. Într-un interviu pentru CNN, ea a spus că îşi face griji că bărbatul o va bate şi o va forţa să lucreze. Părinţii ei spun însă că nu au avut de ales.

Pentru patru ani, familia ei a trăit într-o tabără de refugiaţi şi a supravieţuit cu ajutorul umanitar şi din cei câţiva dolari pe zi câştigaţi muncind. Viaţa a devenit mai grea de când talibanii au preluat puterea în Afganistan în 15 august.

În condiţiile în care economia ţării se prăbuşeşte, oamenii nu-şi mai permit nimic de mâncarea. În urmă cu câteva luni, tatăl fetiţei a vândut-o şi pe sora ei mai mare, de 12 ani.

Parwana este una dintre multele fete afgane care sunt vândute pentru căsătorie de la vârste fragede, pe măsură ce criza umanitară a ţării se adânceşte. Foamea a împins unele familii să ia decizii sfâşietoare, mai ales în condiţiile în care iarna se apropie, scrie Digi24.

O alegere imposibilă

Abdul Malik, tatăl lui Parwanal a declarat pentru CNN că se simte vinovat, ruşinat şi îngrijorat. A făcut tot posibilul ca să evite asta, şi şi-a căutat fără succes un loc de muncă, în timp ce soţia lui a cerşit mâncare în tabăra de refugiaţi.

 „Suntem opt membri ai familiei. Trebuie să o vând (pe fată – n.r.) pentru ca ceilalţi să supravieţuiască”, a povestit el pentru CNN. 

Cu banii din vânzarea lui Parwana, familia va trăi doar câteva luni, după care Abdul Malik va fi nevoit să găsească o altă soluţie..

Pe 24 octombrie, bărbatul care a cumpărat-o a venit la ea acasă şi i-a dat tatălui ei, pământ şi bani, totul valorând aproximativ 2.200 de dolari.

„Aceasta este mireasa ta. Te rog ai grija de ea... te rog nu o bate"

Bărbatul numit Qorban în reportajul CNN spune că nu este vorba despre o căsătorie şi că el are deja o soţie. El susţine că va avea grijă de Parwana ca şi cum ar fi unul dintre propriii lor copii.

„Tatăl ei este foarte sărac şi are nevoie de bani. Ea va lucra la mine acasă. Nu o voi bate. O voi trata ca pe un membru al familiei.”, a spus Qorban. 

Viaţa în Afganistan este tot mai grea

De la preluarea conducerii de către talibani, astfel de drame sunt tot mai numeroase. Deşi căsătoria copiilor sub 15 ani este ilegală la nivel naţional, este o practică de ani de zile, în special în zonele rurale ale Afganistanului. Fenomenul a luat amploare din cauza foametei şi a disperării.

Mai mult de jumătate din populaţie se confruntă cu lipsă acută de alimente, iar 3 milioane de copii vor fi afectaţi, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite.

În acelaşi timp, preţurile la alimente cresc, băncile nu au bani, iar muncitorii rămân neplătiţi.

Aproape 677.000 de persoane au fost strămutate în acest an din cauza războiului, potrivit datelor Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA). Multe trăiesc în tabere pentru refugiaţi.

„Este o catastrofă. Nu avem la dispoziţie luni sau săptămâni pentru a opri această urgenţă... suntem deja în situaţie de urgenţă”, a spus Heather Barr, reprezentant al Human Rights Watch. 

Fetele afgane suferă cel mai mult, ele fiind împinse spre căsătorie. Când nu mai e la şcoală, cel mai probabil nu are decât o soluţie: căsătoria, a explicat Heather Barr.

Odată ce o fată este vândută ca mireasă, şansele ei de a-şi continua şcoala sunt nule, iar viitorul e tot mai sumbru. Aproape 10% dintre fetele afgane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani nasc în fiecare an. Ajung să aibă complicaţii la naştere, iar rata de deces provocat de sarcină la fetele cu aceste vârste este dublă faţă de cea înregistrată la femeile între 20 şi 24 de ani.

În provincia Ghor, Magul, o fetiţă de 10 ani plânge în fiecare zi în timp ce se pregăteşte să fie vândută unui bărbat de 70 de ani pentru ca datoriile familiei să fie considerate achitate. Părinţii ei au împrumutat aproximativ 2.200 de dolari de la un vecin din satul lor, dar fără un loc de muncă sau economii, nu au cum să returneze banii.

Cumpărătorul l-a ameninţat cu închisoarea pe tatăl lui Magul, Ibrahim. Acesta din urmă a cerut răgaz o lună ca să-şi plătească datoria, dar timpul nu a fost suficient.

„Nu vreau să-mi părăsesc părinţii", plânge Magul.

În luna septembrie, donatorii ONU au promis ajutor umanitar de peste un miliard de dolari, dar suma primită a fost mai mică de jumătate.

Isabelle Moussard Carlsen, şefa biroului UNOCHA, spune că se oferă ajutor spitalele, dar este insuficient, iar lipsa banilor îngreunează şi mai mult situaţia celor săraci, mai ales a fetelor afgane.

Reprezentanţii UNOCHA susţin că liderii mondiali ar trebui să-i tragă la răspundere pe talibani pentru încălcările drepturilor omului, dar au avertizat că, cu cât Afganistanul rămâne fără bani pentru dezvoltare mai mult timp, cu atât tot mai multe familii se confruntă cu foametea, iar tot mai multe fete vor fi vândute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite