Experţii susţin existenţa unei variante mai vechi a capodoperei „Mona Lisa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Mona Lisa din Isleworth" a fost expusă acum un an, la Geneva.   FOTO: Daily Mail
"Mona Lisa din Isleworth" a fost expusă acum un an, la Geneva.   FOTO: Daily Mail

Cea mai faimoasă pictură din lume pare să aibă o versiune anterioară, conform experţilor care susţin că au reuşit să confirme autenticitatea Monei Lisa din Isleworth, operă a lui Leonardo da Vinci, care ilustrează un personaj mai tânăr decât Gioconda expusă în Muzeul Luvru, relatează publicaţia britanică „The Daily Mail”.

Mona Lisa expusă la Paris timp de trei decenii a fost considerată singura operă de acest fel realizată de maestrul italian , însă testele recente au arătat că cel de-al doilea portret este aproape sigur lucrarea lui da Vinci, potrivit rezultatelor făcute publice de o fundaţie de artă din Elveţia.

Datarea cu carbon plasează pictura în aceeaşi perioadă cu „Gioconda”, dezminţind ipotezele conform cărora este o copie ulterioară a picturii arhicunoscute, creată în jurul anului 1516,k pe când prima se situează între 140 şi 1455. Analiza unui specialist în geometrie a descoperit că proporţiile picturii se potrivesc cu cele folosite de pictorul italian în redarea formelor umane specifice operei sale, ilustrate în special în lucrarea Omul Vitruvian.

Astăzi, grupul internaţional de artă a susţinut în mod public dovedirea autenticităţii picturii care a fost prezentată anul trecut la Geneva, după ce a fost ascunsă timp de patru deceniu în seiful unei bănci elveţiene.

Dovezi versus critici

Anterior, fizicistul şi iubitorul de artă american John Asmus a realizat studii privind stilul de a picta al celor două picturi şi a prezentat în septembrie anul trecut concluziile sale, rezultând că atât „originalul”, cât şi lucrarea expusă în Luvru aparţin aceluiaşi artist.

Autenticitatea picturii recent descoperită a fost pusă la îndoială de specialistul în istoria artei, britanicul Martin Kemp. Lucrarea a fost descoperită de Hugh Blaker în 1913 într-o casă din Isleworth, în vestul Londrei, de unde i-a fost atribuit numele picturii. Documentele păstrate arată că un tablou al soţiei sale a fost comandat în jurul secolului 16 de către Francesco del Giacondo, un nobil florentin.

Adepţii teoriei picturii „mai tinere” susţin că pictura „Mona Lisa din Isleworth” a fost aproape sigur livrată lui Giacondo  fără să fie complet finalizată înainte ca da Vinci să părăsească Italia în 1506, stabilindu-se apoi în Franţa unde a murit în 1519.

„Mona Lisa din Isleworth” a aparţinut lui Hugh Blaker care a găsit pictura într-o casă din oraşul în care locuia şi care a dat numele picturii, unde a stat agăţată pe perete timp de un secol, nedescoperită. În 1947 a fost vândută unui colecţionar de câtre sora lui Blaker, în cele din urmă fiind păstrată într-un seif bancar timp pe 40 de ani, până a fost prezentată în Geneva, anul trecut. În prezent, pictura este în posesia unui consorţiu elveţian, potrivit BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite