Doi jihadişti britanici care au făcut parte din celula „The Beatles“ a Statului Islamic afirmă că decapitarea ostaticilor a fost „o greşeală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi militanţi britanici care ar fi aparţinut unui celule a grupării jihadiste Statul Islamic cunoscută pentru decapitarea ostaticilor în Siria au afirmat că revocarea cetăţeniei lor de către ţara lor nu le permite să aibă parte de un proces corect. Într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, unul dintre ei a afirmat că uciderea ostaticilor a fost „o greşeală“ ce ar fi putut fi evitată.

În prima lor discuţie cu presa, cei doi bărbaţi - El Shafee Elsheikh şi Alexanda Amon Kotey -, care se află într-un centru de detenţie din nordul Siriei, după ce au fost capturaţi la începutul lunii ianuarie de luptătorii kurzi, au vorbit deschis despre apartenenţa lor la gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS). Totuşi, ei au refuzat să spună exact ce rol au jucat.

Alături de alţi doi britanici, Elsheikh şi Kotey au făcut parte din celula ISIS supranumită „The Beatles“ ca urmare a accentului englezesc al membrilor săi. 

Celula a ţinut ostatici peste 20 de occidentali în Siria şi a devenit cunoscută pentru brutalitatea ei. Cei ţinuţi în capitivitate în perioada 2014-2015 au fost torturaţi, iar mai mulţi jurnalişti din SUA, Marea Britanie şi Japonia au fost decapitaţi. Totodată, celula a ucis, tot prin decapitare, membri ai echipelor umanitare şi soldaţi sirieni.

În interviul acordat agenţiei de presă citate, El Shafee Elsheikh şi Alexanda Amon Kotey au catalogat drept „propagandă“ acuzaţiile potrivit cărora au făcut parte din celula „The Beatles“ şi potrivit cărora au fost implicaţi în răpiri şi crime. Dar au refuzat să facă precizări suplimentare.

Au spus, totuşi, că acuzaţiile sunt create de presă şi serviciile străine. Elsheikh a oferit şi o explicaţie: a fost ceva „astfel încât lumea să poată spune că acesta este individul rău şi ucideţi individul rău“.

Întrebat despre decapitarea jurnalistului american James Foley, dar şi a altor ostatici, Kotey a afirmat că mulţi din cadrul ISIS „nu ar fi fost de acord“ cu uciderile „pe motiv că ar exista mai multe avantaje“ dacă  ostaticii ar fi fost ţinuţi ca „prizonieri politici“.

„Eu nu am văzut niciun avantaj. A fost ceva (...) regretabil“, a adăugat el, Totodată, acesta a dat vina pe guvernele occidentale pentru că nu au fost în stare să negocieze, menţionând că unii ostatici au fost răscumpăraţi. 

La rândul său, Elsheikh  a afirmat că uciderile au fost o „greşeală“. 

Potrivit lui, nu ar fi trebuit ca militanţii să ameninţe de la început cu uciderea ostaticilor, întrucât apoi nu a mai existat cale de întoarcere. Dacă s-ar fi răzgândit, „şi-ar fi pierdut credibilitatea“.

Liderul celulei, Mohammed Emwazi, supranumit de presa britanică „John Jihadistul“ după ce a apărut mascat în mai multe înregistrări video care prezentau decapitări ale ostaticilor, a fost ucis de forţele coaliţiei conduse de SUA într-un atac cu dronă în anul 2015, la Raqqa, oraş care a fost de facto capitala Statului Islamic.

Un alt membru al celulei - Aine Lesley Davis - a fost arestat în Turcia şi condamnat în această ţară în 2017 la şapte ani de închisoare.

„Nu puteţi dovedi nimic“

Elsheikh, care a venit în Marea Britanie din Sudan pe vremea când era copil, alături de familia sa, a fost mecanic la Londra. Kotey, care are origini ghaneze şi cipriote şi care s-a convertit la islam în jurul vârstei de 20 de ani, a locuit şi el în capitala Marii Britanii. 

Potrivit Departamentului de Stat american, Elsheikh a mers în Siria în 2012 pentru a se alătura unei filiale a al-Qaida şi abia apoi a intrat în Statul Islamic. La început, ar fi fost temnicer al ISIS. 

În acest timp, Kotey ar fi fost „implicat în execuţii şi metode de tortură deosebit de crude, inclusiv aplicarea de şocuri electrice şi simularea înecului“, conform informaţiilor Departamentului de Stat american. 

Associated Press notează că, în timpul interviului, Kotey nu a avut o atitudine reţinută. Ba a făcut şi glume. Când a fost întrebat dacă liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, mai este în viaţă, a spus că, la un moment dat, mai existau persoane care credeau că Elvis nu a murit.

Însă Elsheikh a fost ceva mai rezervat, invocând mai des texte islamice.

Cei doi, care nu au părut deloc să regrete că s-au alăturat ISIS, au comparat execuţiile cu pedeapsa cu moartea existentă în alte ţări. Elsheikh a spus că dacă ISIS ar fi recurs la turtură, ar fi încălcat legea islamică. Dar tot el a adăugat că deşi a auzit de astfel de practici, „nu puteţi dovedi nimic“.

Capturarea celor doi a iscat o dezbatere aprinsă cu privire la locul şi modul în care ar trebui judecaţi. Cei doi au afirmat că au fost interogaţi în repetate rânduri de oficiali militari americani şi de FBI. 

Elsheikh şi Kotey denunţă drept „ilegală“ decizia guvernului britanic din februarie de a le retrage cetăţenia. Informaţia, prezentată luna trecută de presa britanică, nu a fost însă confirmată sau infirmată de autorităţile de la Londra. Dar cei doi spun că un oficial britanic le-a adus informaţia la cunoştinţă. 

În aceste condiţii, spun ei, nu vor avea parte de un proces corect. Pentru Kotey, singura soluţie în vederea unui proces echitabil ar fi Tribunalul Penal Internaţional de la Haga.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite