Datele din Israel oferă „un semnal preliminar” privind faptul că vaccinul ar putea să nu aibă efectul aşteptat asupra variantei Delta, spune un expert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Numărul în creştere de cazuri de infecţie cu coronavirus în Israel, unde cea mai mare parte a locuitorilor a fost imunizată cu vaccinul Pfizer/BioNTech, oferă un „semnal preliminar” al faptului că vaccinul ar putea fi mai puţin eficient în prevenirea unei forme uşoare de boală cauzată de varianta Delta a virusului, a declarat un expert israelian luni, potrivit AFP.

Ran Balicer, preşedintele grupului naţional de experţi în materie de COVID-19, a subliniat însă că „este prea devreme să evaluăm cu precizie gradul de eficienţă a vaccinului împotriva variantei” identificate pentru prima dată în luna aprilie în India şi care s-a răspândit de atunci în toată lumea.

Motivul e determinat parţial de numărul mic de cazuri apărute la persoanele vaccinate în regim complet şi totodată de faptul că acestea nu sunt distribuite uniform în rândul populaţiei, complicând eforturile de interpretare a datelor.

Balicer, care este şi director al programului de inovare de la Clalit, cel mai mare serviciu de sănătate din Israel, a dezvăluit pentru AFP că emergenţa variantei Delta ca „tulpină dominantă” în ţară a dus la „modificări masive în dinamica transmiterii”.

Campania de vaccinare din Israel începută în decembrie a fost una din cele mai accelerate din lume făcând din Israel un studiu de  caz urmărit îndeaproape de alte ţări care voiau să afle dacă imunizarea în masă a populaţiei dă rezultate asigurând ieşirea din pandemie.

Vaccinarea a redus numărul de cazuri de infectări zilnice la circa cinci dar acesta a sărit la aproximativ 300  în ultimele zile după accelerarea răspândirii variantei Delta în Israel.

Circa jumătate din noile contaminări sunt în rândul copiilor şi tinerilor, iar cealaltă jumătate în rândul adulţilor, în majoritate vaccinaţi.

„Într-o anumită măsură era de aşteptat dat fiind că 85% din adulţii din israelieni sunt imunizaţi. Dar rata apariţiei acestor noi cazuri ce trec de bariera vaccinului îi determină pe unii experţi să creadă că depăşesc nivelul aşteptat sugerând că o scădere a eficienţei acestuia împotriva bolii uşoare - şi nu a formelor severe - este probabilă”, a explicat Balicer.

Acesta a adăugat că experţii „rămân încrezători că eficienţa vaccinului împotriva formelor grave de boală se va menţine la fel de ridicat precum în cazul tulpinii alpha” identificată prima dată în decembrie în Marea Britanie.

Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat duminică, înaintea unei şedinţe săptămânale a cabinetului său, că, în condiţiile unei „răspândiri necontrolate a variantei Delta”, Israelul s-ar vedea nevoit să reintroducă unele restricţii la care a renunţat luna trecută.

Balicer a precizat că este improbabil ca Israelul să poată împiedica o creştere a noilor contaminări în absenţa unor restricţii, dar s-a arătat încrezător că aceste cazuri vor fi unele uşoare şi că „zidul creat de vaccin” al cetăţenilor imunizaţi va fi de ajutor în reducerea transmiterii comunitare extinse.

Israelul ia în considerare reintroducerea unor restricţii după ce zeci de adolescenţi s-au infectat cu varianta Delta de la o persoană vaccinată

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite