Criza din Siria: „Medicii sunt vânaţi, iar sistemul de sănătate e la pământ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Siria, medicii înfruntă moartea pentru a-şi trata pacienţii
În Siria, medicii înfruntă moartea pentru a-şi trata pacienţii

„Siria este un loc periculos“ pentru medici, mai ales că sunt adesea vânaţi, iar poveştile dramatice sunt la ordinea zilei, povesteşte Greg Elder, director al organizaţiei „Medici Fără Frontiere“.

Până acum, Elder a călătorit de două ori în Siria, ultima dată acum şase luni, în apropierea oraşului Alep. El şi-a relatat experienţele într-o postare publicată pe site-ul SyriaDeeply.org, unde a vorbit despre sistemul de sănătate din Siria, despre soarta medicilor sirieni, dar şi despre ororile întâlnite pe teren.

„Am încercat din greu să negociem cu oficialii guvernului de la Damasc pentru a lucra pe teren, dar nu ni s-a permis. Lucrăm, aşadar, în zonele asupra cărora guvernul nu are control. (...) Am fost nevoiţi să adaptăm locuinţele la infrastructura existentă, inclusiv pentru a opera“, povesteşte el.

Munca sa constă în antrenarea medicilor din zonă, în amenajarea de spitale şi în asigurarea de echipament.

Am auzit nişte poveşti dramatice despre operaţii efectuate fără anestezie, fără echipament. (...) Oamenii făceau tot ce puteau folosind ce aveau la îndemână, dar nu era tocmai curat şi igienic“, explică Elder, adăugând că mulţi pacienţi care veneau cu răni grave nu puteau primi îngrijirile de care aveau nevoie. Serviciile medicale de bază sunt însă inaccesibile şi cetăţenilor obişnuiţi, care nu mai pot fi trataţi.

Copiii nu mai sunt vaccinaţi. Săptămâna trecută, am iniţiat o campanie de vaccinare, deoarece era epidemie de pojar. Înainte, sistemul de sănătate din Siria era decent; oamenii cu hipertensiune şi diabet erau îngrijiţi, copiii erau vaccinaţi. Apoi toate astea s-au oprit“, iar oamenii nu au mai beneficiat de asistenţă medicală, arată Elder, care susţine că, în ciuda ajutoarelor internaţionale, medicii nu mai pot face faţă numărului mare de solicitări.

Când am venit prima dată aici, conflictul era în toi, aşa că vedeam traume urâte. Răni, fracturi, arsuri. Ne-am asumat responsabilitatea, am făcut operaţii, am încercat să le salvăm membrele atunci când puteam“, relatează medicul.  

În prezent, conducem cinci spitale în Siria. Sunt 40 de medici din toată lumea şi 400 de persoane, inclusiv sirieni, care lucrează în aceste spitale. Lucrăm cu refugiaţi şi în Liban, Irak şi Turcia, dar este mult de muncă“, încheie el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite